Ilustrační foto: Freepik

Nemocných černým kašlem stále přibývá, potvrzeno druhé úmrtí

Černý kašel je v Česku stále na vzestupu. V minulém týdnu přibylo 1151 nových nakažených, letos už je jich souhrnně 4253. Jde tak o nejvyšší nemocnost černým kašlem od 60. let minulého století. Státní zdravotní ústav (SZÚ) také potvrdil letošní již druhé tuzemské úmrtí na tuto nemoc. Onemocnění je nejrozšířenější v Jihočeském kraji, výrazně nejmenší výskyt zatím monitorují v kraji Karlovarském.

Druhým zaznamenaným úmrtím je čtyřiaosmdesátiletá žena žijící v domově pro seniory na Chrudimsku. Žena kromě černého kašle trpěla i další infekcí, černý kašel proto nelze určit jako jasnou příčinu jejího úmrtí. „Měla oboustranný zápal plic s vážnými dýchacími obtížemi, které vyústily v selhání srdce. U ženy bylo zjištěno jak onemocnění černým kašlem, tak streptokokovou infekcí, z nichž obě nemoci mohou způsobit zápal plic. Nelze tedy definovat, na kterou z infekcí žena zemřela, hlavní diagnózou zůstává selhání srdce,“ uvedla tisková mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

V únoru zemřel muž nakažený černým kašlem ve věku 62 let, i on ale trpěl i dalšími nemocemi. Od roku 2014 se přitom případy úmrtí v Česku neobjevovaly, až jeden loni a dva letos.

Počet nakažených od začátku roku skokově vzrůstá, minulý týden poprvé překročil tisíc nových případů:

Zdroj: SZÚ

Nejvíce nemocných černým kašlem je podle přehledu SZÚ v současné době v Jihočeském (780) a Středočeském (634) kraji, na Vysočině (512) a v Praze (458). Nemoc se naopak zatím téměř vyhýbá krajům Plzeňskému (93), Olomouckému (80) a především Karlovarskému (30). Na detailnější mapu nemocnosti podle okresů se můžete podívat zde:

Zdroj: SZÚ

Asi tři procenta nemocných potřebují hospitalizaci. Pro srovnání s chřipkou bylo v končící chřipkové sezoně hospitalizovaných s vážným průběhem asi 400 lidí, zemřelo 94 z nich.

Nejvyšší nemocnost černým kašlem je ve věkové skupině 15 až 19 let, tvoří asi třetinu nakažených:

Zdroj: SZÚ

Mezi nemocnými je i 76 dětí do jednoho roku života. Děti jsou proti černému kašli očkovány povinně, jde o součást hexavakcíny. Dostatečně chráněny jsou ale až ve čtyřech měsících po druhé dávce, odborníci proto doporučují očkovat těhotné.

Všichni dospělí si ale vakcíny musí sami zaplatit, pojišťovna jim část vrací ve formě příspěvku z fondu prevence. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek uvedl, že pojišťovna přispívá 500 korun a zvažuje navýšení tohoto příspěvku. Vakcíny stojí v ordinacích a očkovacích centrech od zhruba 700 do 1500 korun. Z 3 452 nemocných, u nichž je známa informace o očkování, je 3 104 osob očkováno, tedy 72,9 procent, uvedl SŹÚ.

Přeočkování celé populace není na pořadu dne

Seniorů nad 65 let je mezi nemocnými zhruba sedm procent. „Starší lidé byli očkováni v dětském věku, ale přeci jenom imunita trošku poklesne,“ uvedla předminulý týden hlavní hygienička Pavla Svrčinová na dotaz, zda by se právě senioři neměli přeočkovat. A dodala, že Národní imunizační komise, která schvaluje, jaká očkování budou hrazená z veřejného zdravotního pojištění, podle ní rozhodne během několika týdnů. „Navrhuje se jedno přeočkování v dospělém věku,“ řekla.

Politici se přitom shodují že není potřeba, aby se proti černému kašli přeočkovala celá populace, musíme se podle nich zaměřit na důsledné přeočkování desetiletých a jedenáctiletých. V debatě na TV Nova to minulou neděli řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a opoziční poslankyně, místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

Podle Válka se vrchol počtu nakažených blíží. „Je teď otázkou, jak dlouho bude ten vrchol trvat. Je možné, že bude trvat několik týdnů, možná i víc než měsíc,“ uvedl Válek, který své tvrzení opřel o analýzy a vyjádření Národního institutu pro zvládání pandemie.

red, ČTK