Foto Lékárny v Dortmundu, Die Apotheke auf der Kuckelke: Wikimedia/ Joehawkins, licence CC BY-SA 4.0

Lékárny v Německu umírají, varuje lékárnická komora. Jejich počet dál rapidně klesá

Propad počtu lékáren působících na německém trhu se nezastavil. A jejich úbytek ani náznakem nezpomaluje, ba právě naopak. S každým dalším čtvrtletí lékáren v Německu ubývá a atakuje nová historická minima. První kvartál letošního roku nebyl výjimkou. Počet lékáren v Německu se v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku opět zmenšil a prakticky není vidět žádné pomyslné světlo na konci tunelu. “Nová čísla jsou alarmující. Naléhavě potřebujeme tento trend zastavit,” řekl odbornému deníku Deutsche Apotheker Zeitung Hans-Peter Hubmann, předseda Německého svazu lékárníků.

Ke konci letošního března fungovalo v Německu už jen necelých 17,5 tisíce, konkrétně 17 429, lékáren. Vyplývá to z aktuálních údajů, které zveřejnila Spolková lékárenská komora (ABDA). Počet lékáren na Německém trhu se tak i nadále zmenšil. V porovnání s předchozím čtvrtletím ubylo v období od ledna do konce března 2024 dalších 142 lékáren.

Letošní první kvartál je v tomto ohledu ještě horší než první čtvrtletí loňského roku. Od ledna do března 2023 totiž ubylo “jen” 129 lékáren na německém trhu. “Nová čísla jsou naprosto alarmující,” řekl deníku Deutsche Apotheker Zeitung Hans-Peter Hubmann, předseda Německého svazu lékárníků, který je součástí Spolkové lékárenské komory.

Letos může skončit přes 500 lékáren

Podle Hubmanna je zcela zásadní, aby se podařilo nastolený trend zastavit. “Pokud extrapolujete vývoj v prvním čtvrtletí na celý letošní rok, je velmi pravděpodobné, že letos z trhu zmizí více než 500 lékáren,” dodal. Hubmann zároveň varoval, že k úbytku lékáren by nejspíše došlo především na venkově, což by znamenalo horší dostupnost zdravotní péče v těchto částech Německa.

Aby si pacienti uvědomili, do jakého problému se Německo v této oblasti řítí, ABDA vyzvala zaměstnance lékáren, aby v posledním dubnovém týdnu nosili alespoň část oblečení červené barvy. ABDA současně spustila kampaň na sociálních sítích s názvem „Ochraňte zdraví, ochraňte lékárnu”.

Lékárny v Německu postupně umírají. “Potřebujeme lékárny okamžitě stabilizovat,” zopakoval Hans-Peter Hubmann. K apelu se připojila také šéfka ABDA Gabriele Regina Overwieningová, která na neutěšený trend upozorňuje dlouhodobě. “Lékárny zajišťují zásobování léky v blízkosti domova, a to pro celou populaci od Baltského moře až k Alpám,” uvedla.

Overwieningová také zdůraznila, že lékárny jsou mimo to také nepostradatelnou součástí každé místní infrastruktury. „Každé uzavření lékárny znamená hořkou pilulku pro pacienty. Ztráta lékárny pro ně obvykle znamená další cestu za léky, kterou pak musí do nejbližší lékárny absolvovat,” dodala šéfka ABDA.

Nejnižší koncentrace za 50 let

Lékárenská komora také uvedla, že lékárny v městských oblastech bývají méně existenčně ohroženy než lékárny na venkově. Důvod je nasnadě – hustší zalidnění ve městech oproti venkovským oblastem, a tedy vyšší koncentrace pacientů, respektive zákazníků.

Počet lékáren v Německu klesá již od roku 2008 (tehdy jich bylo 21 602), ačkoli se počet pracujících v nich až do příchodu covidové pandemie (tedy až do roku 2020) zvyšoval. V uplynulém roce se počet lékáren na německém trhu dostal pod 18 tisíc.

Výrazně se snížila také hustota lékáren, která se nyní pohybuje kolem 21 lékáren na 100 tisíc obyvatel. Evropský průměr přitom dosahuje 32 lékáren na 100 tisíc obyvatel. Německo se tak co do hustoty lékárenské sítě nachází nejen hluboce pod průměrem EU, ale také nejníže od poloviny 70. let minulého století.

Lékárny drtí ekonomika

Úbytek lékáren v Německu má převážně ekonomické důvody. Objem tržeb byl v posledních letech výrazně ovlivněn pandemií covidu. Provozní zisk lékáren se v loňském roce snížil o téměř 23 procent na průměrných 163 tisíc eur na jednu lékárnu. Činil tak pouze 5,1 procenta celkových tržeb, což je nejméně v historii sledování těchto údajů, uvedl s odkazem na ABDA odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Podle ABDA rovněž dochází k prohlubování rozdílu mezi velkými a malými lékárnami z hlediska finančních výsledků. Tržby se přesouvají od malých lékáren k těm velkým. To pak způsobuje, že menší lékárny častěji stagnují či ukončují svůj provoz, zatímco větším se daří růst. Zkrátka a dobře na německém lékárenském trhu dochází k větší koncentraci, a tedy postupnému snižování konkurence.

Zdeňka Musilová