Ilustrační foto: Wallpaperflare.com

Bavorsko reaguje na nedostatek lékařů. Chce urychlit proces uznávání zahraničního vzdělání

Nejbohatší spolková země našich západních sousedů se rozhodla již nadále nepřihlížet nedostatku lékařů a ošetřovatelského personálu a začala konat. Prostřednictvím Spolkové rady (horní komory německého parlamentu) chce prosadit iniciativu, která by vedla k urychlení procesu uznávání lékařského vzdělání získaného v zahraničí. O rozhodnutí bavorské ministryně zdravotnictví Judith Gerlachové informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Potřebujeme naléhavě urychlit proces uznávání zahraničního lékařského vzdělání,” uvedla po zasedání ministrů zdravotnictví spolkových zemí bavorská ministryně zdravotnictví Judith Gerlachová (CSU). Podle ní je už na čase s nedostatkem lékařů něco dělat.

„Zejména ve venkovských oblastech v dohledné době hrozí omezení dostupnosti lékařské péče,” dodala s tím, že nedostatek lékařů není jediný personální problém, protože v německém zdravotnictví chybí i ošetřovatelský personál a zdravotní sestry.

Rok a půl až dva roky

Šéfka bavorského zdravotnického rezortu podle odborného deníku Deutsches Ärzteblatt zdůraznila, že postupy pro uznávání zahraničního (ze zemí mimo EU) lékařského vzdělání jsou mimořádně složité. V Bavorsku se průměrná doba vyřízení takové žádosti pohybuje obvykle mezi 18 a 24 měsíci. A to od chvíle, kdy žadatel předloží kompletní úřady požadovanou dokumentaci.

Gerlachová připomněla, že Bavorsko již určitá opatření ke zrychlení uznávacího procesu přijalo, ale jeho možnosti jsou prý omezené. Uznávání vzdělání získaného v zahraničí je totiž upraveno ve spolkových lékařských a schvalovacích pravidlech.

Právě v tom podle Gerlachové končí pravomoci Bavorska a začínají pravomoci spolkové vlády, respektive spolkového parlamentu. „Je zapotřebí, aby spolková vláda pravidla upravila tak, aby schvalovací proces mohl z co největší části probíhat digitálně a aby bylo možné vše vyřídit prostřednictvím co nejjednodušší aplikace. Vláda musí urychleně jednat,” dodala Judith Gerlachová.

Konference ministrů zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí již jednomyslně pověřila právě Bavorsko coby spolkovou zemi předsedající speciálně zřízené pracovní skupině, aby návrh na urychlení schvalovacího procesu předložilo Spolkové radě (Bundesratu – horní komoře německého parlamentu).

„Rychlý pruh“ se již osvědčil, rozšiřme ho

„Vyzýváme také lékařskou odbornou veřejnost, aby přizpůsobila dosavadní postup při uznávání odborné způsobilosti lékařů se zahraničním vzděláním,” řekla dále Gerlachová. Podle ní by například v budoucnu mělo namísto zdlouhavého přezkoumávání dokladů a absolvování školení proběhnout ústní zkouška před státní zkušební komisí.

Vedle co nejrozsáhlejší elektronizace podávání žádostí i jejich vyřizování by podle představ bavorské ministryně zdravotnictví měla existovat pouze jediná centrála pro každou takto uznávanou profesi.

Gerlachová rovněž připomněla, že státní správě se v tomto ohledu již osvědčil jakýsi „rychlý pruh” pro uznávání ošetřovatelského personálu. Dosud jeho prostřednictvím bylo vyřízení kolem 4600 žádostí zahraničního ošetřovatelského personálu. „Rychlý pruh” by měl podle Gerlachové být rozšířen také o lékaře.

Zdeňka Musilová