Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Foto: Radek Čepelák

Dvořáček o evropském řešení hromadění léků: Slavíme průlom

S velkým optimismem se včera vrátila česká delegace vedená ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) z jednání na Radě EPSCO, kde vystoupila proti excesivnímu hromadění léčiv jednotlivými státy. Ač se příliš neočekával úspěch těchto jednání, iniciativu, kterou původně prosazovalo Česko a pět dalších menších států, nakonec vzalo za svou 19 zemí EU včetně Německa, kterého se excesivní hromadění léčiv týká nejsilněji. Jak včerejší jednání probíhalo a co na ně naváže v dalších měsících, popsal Zdravotnickému deníku náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Jaké kroky české strany dnešním jednáním předcházely?

Ministr Válek například posílal dopis německému ministru zdravotnictví Lauterbachovi, který nám odpověděl sice zdvořile, nicméně ve smyslu, že německý přístup ostatní trhy neovlivní. A poslední dva týdny jsme strávili videokonferencemi s ostatními zeměmi, v nichž jsme diskutovali naše argumenty.

Bylo středobodem vaší kritiky vytváření větších zásob v některých státech, včetně Německa, což jde proti dobrovolnému mechanismu solidarity Evropské unie?

Ne, to jsme primárně nerozporovali. Rozporovali jsme především způsob, kdy k vytváření větších zásob dochází bez znalosti výrobních kapacit nebo aktuální dostupnosti na trhu.

Jaké byli reakce ostatních zemí?

Naše iniciativa určité vyvolala napětí. Německo je přece jen velmi silný partner, kvůli čemuž i ostatní země přistupovaly k jednání velice opatrně.

Dnešní jednání, které se odehrálo v neveřejné části zasedání Rady EPSCO tedy znamenalo průlom?

Rozhodně. Z pěti nebo šesti zemí, které na počátku tuto iniciativu podpořili, bylo nakonec během dnešního jednání na Radě zemí devatenáct včetně Německa. Podpora byla nakonec masová, což, přiznávám, dost překvapilo i mne. Nakonec i paní komisařka Kyriakidesová přislíbila, že se Komise – jak skrze Evropskou lékovou agenturu, tak skrze DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin – pozn. red.) – bude věci věnovat.

Na čem přesně jste se tedy dnes při jednáních shodli?

Na podpoře toho, aby státy postupovaly společně, aby vznikla platforma, na níž se budou sdílet postupy, které jednotlivé státy k ochraně dostupnosti léčiv a ochraně pacientů přijímají. Všichni jsou především zajedno v tom, že excesivní skladování léčiv nevede k žádnému pozitivnímu efektu.

Jak konkrétně vyzněla podpora Německa?

Německý státní sekretář Thomas Steffen, který na jednání zastupoval ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha, nám potvrdil, že německá strana také vnímá potřebu dialogu a že je připravena pracovat na změnách a na společné iniciativě skrze Critical Medicines Alliance (konzultační mechanismus sdružující příslušné zúčastněné strany z členských států EU – pozn. red.), kterou v současné chvíli také částečně vedeme.

Proběhla i bilaterární schůzka se zástupci Německa, na níž nám přislíbili pomoc ve smyslu identifikace potenciálně ohrožených molekul, jejichž nedostatek by mohl vyvolat nějakou problematickou situaci.

Jaké budou vaše další kroky?

Teď nás čekají poměrně intenzivní letní jednání. Německý zákon se samozřejmě nezmění hned, to bude nějaký čas trvat, jsme ale domluvení na tom, že s námi německé ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby byly negativní dopady minimalizované.

Teď asi bude při jednáních ležet zodpovědnost i na Evropské Alianci pro kriticky důležité léčivé přípravky a její první pracovní skupině, v níž jste členem vedení…

Je to tak. Včera ráno – před jednáním Rady EPSCO – jsme k tomu měli videokonferenci s kolegy z Francie, s nimiž předsednictví této komise sdílíme, a připravovali jsme témata na červencová a srpnová jednání. Jedním z klíčových témat bude, jaké doporučené postupy volit při vytváření rezervací a zásob. Jde o platformu, v níž jsou zastoupeni distribotoři i farmaceutický průmysl generický i originální a model se díky tomu dá nastavit tak, aby byl přijatelný pro všechny strany a měl minimální dopady na systém samotný.

Jaký bude teď podle vás legislativní postup v Německu?

Jen předjímám, ale věřím, že díky dnešnímu jednání se státním sekretářem Steffenem, kde nám přislíbil svou přímou účast v naší pracovní skupině, se podaří vytvořit doporučení, které potom on přenese zpátky do německého parlamentu.

Zavázala se Komise zavázala k návrhu nařízení nebo směrnice?

Ne. V tuto chvíli, kdy mandát Komise dobíhá, by to úplně nedávalo smysl. To, co paní komisařka zvedla, byla spolupráce SANTE a Evropské lékové agentury. Zároveň vyzvala členské státy, aby sdílely s Komisí své záměry na změnu legislativy, aby mohlo proběhnout nějaké nepovinné evaluační řízení.

Jakub Němec