Frank Vandenbroucke na schůzi ENVI. Zdroj: Evropský parlament

Kdo bude nový evropský komisař pro zdraví? Kyriakidesovou nahradí belgický ministr, spekulují média

Po volbách se promění nejen složení Evropského parlamentu, nýbrž i Evropské komise. Přestože jednání o tom, kdo usedne v tomto výkonném orgánu jsou teprve na začátku, již nyní se rýsují některá jména. Pokud jde o křeslo komisaře pro zdraví a bezpečnost potravin, tam se podle zahraničních novinářů nejčastěji skloňuje jméno belgického ministra zdravotnictví Franka Vandenbroucka. Po pěti letech ve funkci by tak nahradil dosavadní komisařku Stellu Kyriakidesovou z Kypru. Portál Euronews jako jednoho z možných kandidátů na pozici jmenuje i českého ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který se měl osvědčit již během českého předsednictví v Radě Evropské unie – příliš šancí mu však i s ohledem na dohody ve vládní koalici nedávají.

Jak připomíná web Euronews, původně byl za přirozeného nástupce Kyriakidesové ve funkci evropského komisaře pro zdraví a bezpečnost potravin považován maltský ministr zdravotnictví a místopředseda tamní vlády Chris Fearne. Jenže co čert nechtěl, Fearne byl nedávno obviněn z účasti na podvodu s privatizací nemocnic, v důsledku čehož rezignoval a požádal o stažení své nominace do Evropské komise.

Do úvahy stále připadá i Stella Kyriakidesová, její šance však nejsou velké. Zaprvé se ke své opětovné kandidatuře dosud otevřeně nevyjádřila, zadruhé zpravodajskému webu Politico měl její tým neurčitě sdělit, že se komisařka „nadále plně věnuje své současné práci a mnoha důležitým úkolům a výzvám, které je třeba během tohoto mandátu ještě vyřešit“. Kyriakidesová může těžit z dobré pověsti získané při zvládání pandemie covid-19, někteří jí však jedním dechem vyčítají, že zanedbala své vedlejší portfolio v oblasti bezpečnosti potravin. Její opětovné jmenování komplikuje i fakt, že přestože je politicky aktivní ve středopravicové Evropské lidové straně (EPP), její Demokratické shromáždění již není ve vládní koalici Kypru.

Do čela spekulací o možném novém komisaři se tak dostává belgický ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke, který coby zástupce belgického předsednictví momentálně předsedá Radě ministrů. Právě zdravotnický program Belgičanů byl natolik obsáhlý, že jej Euronews opisuje více jako „pětiletý program než seznam úkolů na šest měsíců“. Ale hlavně, Vandenbroucke úspěšně dokončil jednání o Evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS) a zahájil činnost Aliance pro kriticky důležitá léčiva, která se zabývá problematikou nedostatku léků, jež bude jedním z klíčových témat příštího zasedání Komise.

Výběr belgického komisaře bude také záviset na červnových volbách, neboť obecně se o podobných vrcholných postech jedná v rámci koaličních dohod. Nicméně pokud by Belgie měla navrhnout jméno komisaře ještě v době, kdy nebude ustavena exekutiva, učiní tak současná vládní koalice. „V takovém případě má Vandenbroucke velkou šanci být jmenován, a to i vzhledem k tomu, že je vlámsky mluvící a neformální pravidlo stanovuje, že se na tomto postu střídají jazykové komunity obou zemí,“ doplňuje Euronews.

Mezi další potenciální kandidáty na evropského komisaře pro zdraví bývá zmiňován chorvatský europoslanec a člen bývalého podvýboru pro veřejné zdraví (SANT) Tomislav Sokol. Předstihnout by ho však mohla jeho krajanka a nynější komisařka pro demokracii a demografii Dubravka Šuicová. Dalšími jsou maltská ministryně životního prostředí Miriam Dalliová či estonská ministryně zdravotnictví Riina Sikkutová. Web Euronews jako možného komisaře jmenuje i českého ministra Vlastimila Válka. „Ve zdravotnické komunitě je oblíbený, neboť je bývalým radiologem a během českého předsednictví v roce 2022 odvedl dobrou práci,“ píší o českém ministrovi. Zatím to však vypadá, že české zastoupení v Komisi – v níž každá země má pouze jednoho reprezentanta – připadne na současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Zdravotnický deník přesto oslovil ministerstvo s dotazem, zdali se Válek o post evropského ministra uchází, do vydání tohoto článku však neobdržel odpověď.

Finální sestavení Evropské komise bude známo pravděpodobně až ke konci léta.

-fk-