Ilustrační foto: publicdomainpictures.net

Plněno, či neplněno? Úroveň navrženého platu lékařů odpovídá dohodě, tvrdí ministerstvo

Navržené platové koeficienty navázané na průměrnou mzdu lékaře a vládní platové tabulky i pro soukromý sektor. To jsou největší kameny úrazu pracovní skupiny k odměňování zdravotníků, která dnes opět zasedne ke společnému jednacímu stolu. Podle Sekce mladých lékařů ČLK platové koeficienty navržené ministerstvem z takzvaného Hegerova memoranda nevycházejí. Na základě informací od Asociace nemocnic ČR, které má k dispozici ministerstvo zdravotnictví, ale plyne, že po zprůměrování platů je v přímo řízených nemocnicích toto memorandum plněno již nyní.

Dnes dopoledne se uskuteční další jednání pracovní skupiny k odměňování zdravotníků. Účastnit se ho mají zástupci České lékařské komory (ČLK), Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR), Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL), Asociace nemocnic ČR a Asociace českých a moravských nemocnic. Návrh zákona s předpokladem účinnosti od 1. ledna příštího roku má za cíl sjednotit odměňování zdravotnických pracovníků a změnit platy nebo mzdy lékařů podle takzvaného Hegerova memoranda, tedy Memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví z 14. února 2011, kterou s protestujícími lékaři podepsal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Předseda Sekce mladých lékařů ČLK (SML-ČLK) Dalibor Veselý chce ve spolupráci s Lékařským odborovým klubem na jednání představit návrhy platových koeficientů, které vycházejí z Hegerova memoranda. To má lékařům zaručit 1,5 až 3násobek průměrné mzdy. „Očekáváme, že poskytovatelé a případně i ministerstvo zdravotnictví doloží reálné počty ohledně platových koeficientů,“ uvedl včera Veselý pro Zdravotnický deník.

Své vyjádření poskytla také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková (OSZSP ČR). „V podstatě nevím, co můžeme očekávat. Na zítřejší jednání nepřišel žádný podklad. Ministerstvo zdravotnictví se k návrhu odborů nevyjádřilo a neobdrželi jsme ani propočty ekonomických dopadů,“ uvedla včera o pro Zdravotnický deník Žitníková.

V podvečerních hodinách ale ministerstvo zdravotnictví rozeslalo své tiskové prohlášení, podle kterého navržená úroveň platu či mzdy Hegerovu memorandu odpovídá. „Návrh zákona tedy zaručí, že lékař v závislosti na dosažený stupeň kvalifikace bude včetně odměny za přesčas v rozsahu 416 hodin ročně pobírat průměrně 1,5 až 3násobek průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky nazpět. V jistém smyslu jde návrh dokonce ‚nad‘ tzv. Hegerovo memorandum, jelikož minimální úroveň odměňování zaručuje každému lékaři,“ uvedlo ministerstvo.

Z informací od Asociace nemocnic ČR podle ministerstva také vyplývá, že po zprůměrování platů je v přímo řízených nemocnicích Hegerovo memorandum plněno již nyní.

Vyhodnocení ministerstva zdravotnictví, které je zpracováno na základě informací od Asociace nemocnic ČR. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Odbory i Česká lékařská komora požadují zákonem zajistit, že tarifní platy všech lékařů u lůžkových poskytovatelů bude stanovovat vláda nařízením. Vláda by tedy určovala odměňování i v soukromém sektoru. Dopad ministerské varianty, jak samo ministerstvo uvádí, je u poskytovatelů lůžkové péče odhadován v jednotkách miliard korun. Naproti tomu návrh odborů by měl nemocnice stát až desítky miliard.

Soukromé nemocnice odporují

Sdružení soukromých nemocnic se proti návrhu k odměňování ostře vymezuje ve svém prohlášení, které má Zdravotnický deník k dispozici. „Ve fungujícím tržním hospodářství není možné, aby stát určoval personální náklady soukromých subjektů v konkrétním hospodářském odvětví. Stát prostřednictvím příslušných právních předpisů jistě určuje hranici vymezující prostor svobodného podnikání, nicméně navrhovaná úprava je zcela neodůvodněná a nesystémová. Rovněž máme za to, že návrh lze považovat za svévolné omezení základního ústavního práva podnikat, neboť si sice klade za cíl stabilizaci zdravotnictví (což je jistě v obecné rovině legitimní důvod pro přijetí právní úpravy, kterou se stanoví meze ústavních práv), nicméně navrhované prostředky k dosažení tohoto cíle jsou naprosto nevhodné, resp. k dosažení tohoto cíle dle našeho názoru vést v žádném případě nemohou,“ je uvedeno v dokumentu sdružení.

„Jedná se o nepřípustný zásah do svobody podnikání. Navíc neexistuje soulad v úhradách od zdravotních pojišťoven pro různé provozovatele ani pro různé segmenty péče, takže nemůže fungovat ani jednotné odměňování. Navrhovaný systém tak povede dlouhodobě naopak ke snížení kvality a dostupnosti péče,“ doplnil tiskový mluvčí soukromé sítě nemocnic a poliklinik Penta Hospitals Vladislav Podracký.

Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na to, že se v mezidobí mezi jednáními objevily připomínky odborů k ministerskému návrhu, kde jsou rozporovány některé parametry. Předmětem dnešního jednání tak má být také upřesnění výkladu jednotlivých principů a konkrétních koeficientů.

-ns-