Ilustrační foto: Freepik

Proočkovanost v Británii je na „bodu zlomu“. Kolektivní imunita přestává chránit

Velká Británie podobně jako řada dalších evropských zemích, včetně České republiky, nedosahuje potřebné proočkovanosti proti mnoha infekčním chorobám, kterým lze účinně předcházet právě očkováním. Pouze 92,5 procent dvouletých dětí bylo očkováno vakcínou MMR, která chrání proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, a u pětiletých dětí je očkováno pouze 85,2 procent. Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je však proočkovanost ve výši 95 procent (dvěma dávkami vakcíny), aby bylo možné přerušit řetězec šíření u spalniček.

Spojené království se podle zpravodajského portálu BBC z hlediska proočkovanosti proti infekcím, vůči kterým se lze účinně chránit očkováním, dostala do „bodu zlomu“. To znamená, že potřebná kolektivní imunita není zajištěna a infekce, jež byly po mnoho let pod kontrolou, se znovu objevují. Velká Británie, obdobně jako řada dalších evropských zemí, řeší opětovné šíření černého kašle i spalniček. Proti oběma nemocím přitom existuje a je běžně dostupné očkování.

„Snížení proočkovanosti proti některým nemocem, jako jsou například černý kašel nebo spalničky, znamená, že kolektivní imunita už není dostatečně vysoká, aby bránila propuknutí nemocí,“ shrnuje situaci BBC. Nejnovější statistiky UK Health Security Agency (UKHSA), vládní agentury dohlížející na ochranu veřejného zdraví, ukazují, že sice oproti předchozímu čtvrtletí dochází k velmi mírnému nárůstu proočkovanosti (v řádu desetin procenta), avšak doporučení Světové zdravotnické organizace se zemi stále nedaří dosáhnout.

V období od ledna do dubna letošního roku pouze 92,5 procenta dvouletých dětí dostalo první dávku MMR vakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, nezbytné dvě dávky má pouze 85,2 procent pětiletých dětí. Nedosahuje to tak na doporučení WHO, které je stanoveno na úroveň 95 procent, aby byl přerušen řetězec šíření infekce. I v případě hexavakcíny, která chrání proti záškrtu, žloutence typu B, tetanu, černému kašli, poliomyelitidě a hemofilové nákaze, byla proočkovanost 91,5 procenta a u pětiletých dětí pouze 84,5 procenta.

Předseda britského výboru pro očkování Andrew Pollard je podle svých slov „velmi znepokojen“ situací, kdy opětovně došlo k nárůstu případů černého kašle v zemi. „Už jsme bohužel při této epidemii viděli i nějaká úmrtí dětí,“ konstatoval profesor Pollard. „Jsme skutečně v bodě zlomu, kdy existuje reálné riziko, že více dětí onemocnění nebo dokonce zemře na nemoci, kterým můžeme předejít,“ varoval expert.

Nejnižší proočkovanost je v Londýně

Velká Británie už pociťuje konkrétní důsledky nedostatečně vysoké proočkovanosti. Od prosince loňského roku zde roste počet případů černého kašle a bohužel zde pět kojenců, kteří ještě nemohou být chráněni kvůli svému věku očkováním, zemřelo. Stejně tak se v zemi šíří vysoce nakažlivé spalničky.

Vůbec nejnižší proočkovanost je v Londýně a jeho nejbližším okolí, kdy v některých částech města dostalo očkování hexavakcínu i méně než 70 procent dětí ve věku pěti let, obdobná situace je i u očkování MMR vakcínou. To znamená, že v metropoli je vysoký počet dětí, které nejsou chráněny očkováním a mohou i velmi vážně onemocnět.

Komunikační kampaň na podporu očkování

Na nepříznivou epidemiologickou situaci však britské orgány reagují a aktivně se snaží oslovit rodiče, aby nechali své děti očkovat. V únoru letošního roku britské ministerstvo zdravotnictví spustilo informační kampaň na podporu očkování v televizi, rádiu a online prostoru pod jednoduchým heslem z úst samotných dětí: „Když nejsme očkovány, nejsme chráněny.“

„I když je většina země chráněna, stále zde jsou některé oblasti, kde jsou stále vysoké počty dětí, které nejsou chráněny proti onemocněním, jimiž lze předcházet očkováním. Není to pouze jejich vlastní zdraví, které může utrpět, ale také ostatní neočkovaní lidé v jejich okolí, jako jsou kamarádi ve škole, rodině či komunitě, mohou vážně onemocnět,“ uvedla ke spuštění informační kampaně ředitelka UKHSA Jenny Harriesová.

Ludmila Hamplová