Britský ministr zdravotnictví Wes Streeting. Foto: Wikimedia/Chris McAndrew, oficiální portrét, licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.

Britský ministr Streeting řeší stávky i rozklad zdravotnictví

Jedním z prvních kroků novopečeného britského ministra zdravotnictví Wese Streetinga je nezávislé vyšetřování stavu Národní zdravotní služby (NHS). Streeting se stal prvním labouristickým ministrem zdravotnictví po 14 letech v závěru minulého týdne. Vzápětí se také sešel s protestujícími mladými lékaři, aby zahájili jednání o ukončení rok a půl trvajících stávek.

„Tato vláda bude upřímná ohledně problémů, kterým naše země čelí, a bere jejich řešení vážně. Ode dneška je politika tohoto ministerstva taková, že NHS je rozbitá. Taková je zkušenost pacientů, kteří nedostávají péči, kterou by si zasloužili, a personálu pracujícího v NHS, který vidí, že – navzdory tomu, že ze sebe vydal maximum – to není dost dobré,“ uvedl po svém zvolení Wes Streeting.

Labourista Streeting, kterému je 41 let, byl už od roku 2015 členem parlamentu za Ilford North v Redbridge na severovýchodním okraji Londýna. Křeslo znovu získal v roce 2019, v právě proběhlých volbách se ale prosadil až na poslední chvíli v pátek ráno, kdy těsně porazil nezávislého kandidáta platformy pro Gazu. Streeting je už nějakou dobu důležitým členem labouristů a sehrál klíčovou roli v předvolební kampani. V listopadu 2021 se stal stínovým ministrem pro zdravotnictví a sociální péče, předtím byl také stínovým ministrem školství.

S fungováním NHS má přitom Wes Streeting sám velmi bezprostřední zkušenost z roku 2021, kdy mu lékaři při odstraňování ledvinového kamene zjistili rakovinu ledvin, a to v pouhých 38 letech. Díky tomu, že byla nemoc zachycena včas, přišel „pouze“ o ledvinu a nepotřeboval další terapii. Právě toto období ovšem formovalo jeho pohled na to, jak vnímá NHS. Mimochodem, nejen tuto zkušenost, ale i své dětství prožité v chudobě ve východním Londýně, popisuje ve své vzpomínkové knize Boy, Two Bills and a Fry Up. Two Bills (v překladu také dva účty) odkazuje na jeho dva dědečky, oba jménem Bill, z nichž jeden byl válečný veterán a druhý kriminálník. Slovesem Fry up (tedy usmažit se) zase vzpomíná na okamžik, kdy se jeho náctiletá matka při přípravě snídaně rozhodla, že nepůjde na potrat, na který byla ten den objednaná.

Streeting přebírá vedení ministerstva zdravotnictví a sociální péče od konzervativní poslankyně Victorie Atkinsové, která post zastávala od listopadu 2023. Andy Burnham, který nyní slouží jako starosta Většího Manchesteru, byl posledním labouristickým politikem, který zastával tuto pozici v letech 2009 až 2010.

Setkání s mladými lékaři

Jednou z prvních věcí, kterou Streeting po svém zvolení udělal, bylo úterní setkání s mladými lékaři. Ti ho označili za první krok k ukončení sporu o platy, který trvá již 20 měsíců. Během nich proběhlo 11. stávek s tím, že mladí lékaři požadují 35procentní nárůst mezd poté, co byly jejich platy za 15 let sníženy o více než čtvrtinu. Naposledy vstoupili vzdělávající se zdravotníci v Anglii do pětidenní stávky 27. června.

„V opozici jsme měli jasno v tom, že požadavek na 35procentní mzdu si nemůžeme dovolit, a to se nezměnilo. Ale důvod, proč jsme v opozici postupovali tak ostře, bylo ukázat respekt, který mladým lékařům náleží, a klíčovou složkou respektu je upřímnost,“ uvedl Streeting s tím, že je naštvaný kvůli nedostatku flexibility a rotování, které musí mladí lékaři podstupovat.

Vlna stávek, která zasáhla NHS od prosince 2022, zahrnovala mimo jiné protesty zdravotních sester, fyzioterapeutů, záchranářů i dalších zdravotníků, vedla k odložení téměř 1,5 milionu návštěv zdravotnických zařízení, včetně operací, a pro NHS znamenala náklady ve výši více než tří miliard liber.

Ve středu pak Streeting podle The Sun oznámil prověření stavu NHS. „Dnes oznamuji nezávislé vyšetřování výkonu NHS. Povede ji jeden z předních odborníků NHS, lord Ara Darzi (mj. britský ministr zdravotnictví za labouristy v letech 2007-2009, pozn. red.). Má více než 30 let zkušeností v NHS a předpoklady pro vedení této důležité práce. Poctivost je nejlepší politikou a tato zpráva poskytne pacientům, personálu i mně úplné a upřímné posouzení stavu NHS,“ uvedl Streeting.

Labouristé přitom slíbili desetiletý plán na transformaci NHS pro budoucnost, který má být brzy konzultován s pacienty, odborníky i zdravotnickým personálem. Než přitom bude hotové vyhodnocení stavu NHS, chce ministerstvo pracovat na naplňování volebního programu Labouristické strany (psali jsme zde). Tím je zejména zvýšení týdenního počtu kontaktů pacientů se zdravotnickým systémem o 40 tisíc týdně.

„Jsem přesvědčen, že společně dokážeme vytáhnout NHS z největší krize v její historii, postavit ji na nohy a připravit ji na budoucnost,“ je přesvědčený Wes Streeting.

2023: Nejnižší spokojenost v historii

Na tomto místě není od věci shrnout, v jakém stavu nyní vlastně NHS je (shrnutí změn ve zdravotnictví od roku 2010, kdy skončila vláda labouristů, vyšlo v British Medical Journal zde).

„Výkon NHS se v hlavních měřítcích od roku 2010 zhoršil. Lidé čekají na pohotovosti déle, než se jim dostane péče, čekají déle na chodbách na nemocniční lůžka, čekají déle na plánované zákroky, jako jsou testy, zobrazovací vyšetření a operace – a také na urgentní léčbu rakoviny. Covid-19 situaci ještě zhoršil, ale výkon NHS už před vypuknutím pandemie několik let klesal. Například v letech 2010 až 2011 jen 3,9 procenta pacientů čekalo na hlavních pohotovostních odděleních déle než čtyři hodiny. V letech 2019 – 2020 to bylo 24,6 procenta a v letech 2023 – 2024 41,9 procenta. Totemické cíle NHS – například alespoň 92 procent pacientů zahajujících léčbu pod vedením lékaře – konzultanta do 18 týdnů od doporučení praktického lékaře, byly rutinně zanedbávány téměř deset let,“ uvádí v BMJ Hugh Alderwick, ředitel pro politiku neziskovky a think-tanku The Health Foundation.

Pro pacienty je také obtížnější dostat se k praktickému lékaři a kontinuita péče se zhoršila. Na druhou stranu, ne všechno se změnilo k horšímu – některé indikátory kvality ukázaly zlepšení během dekády před pandemií, a to například v bezpečnosti pacientů, kdy se celkový podíl trustů NHS s dobrým nebo vynikajícím hodnocením bezpečnosti Care Quality Commission zvýšil.

„Přesto lidé vidí pokles. Spokojenost veřejnosti s NHS vzrostla z 34 procent v roce 1997 na 70 procent v roce 2010, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota. Od té doby spokojenost klesla – na 60 procent v roce 2019 a na historické minimum 24 procent v roce 2023. Spokojenost je nízká u všech skupin populace a u příznivců různých politických stran,“ dodává Alderwick v BMJ.

Důvodem je podle něj to, že výdaje na zdravotnictví rostly v letech 2010 až 2019 v reálném vyjádření přibližně o dvě procenta ročně, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem v Anglii, tedy ročně od 80. let 3,8 procenta. Nízké kapitálové investice zanechaly zaměstnance v rozpadajících se budovách s nedostatečným vybavením a IT. Neúspěchy v plánování pracovní síly pak pro NHS znamenaly, že vstoupila do pandemie s menším počtem lékařů a sester na osobu než ve většině srovnatelných zemí. Personál se také musel vyrovnat s nižším počtem nemocničních lůžek či zobrazovacích přístrojů. Stav je nyní takový, že pouze třetina zaměstnanců NHS si myslí, že v jejich organizaci je dostatek lidí, kteří svou práci vykonávají správně.

Kde na konsolidaci NHS labouristé vezmou?

Přístup konzervativců k reformě zdravotnictví byl chaotický. V roce 2012 byla navržena velká restrukturalizace, která se snažila posílit konkurenci v NHS. „Výsledkem bylo narušení, fragmentace a rostoucí propast mezi „formálními pravidly“ a „pravidly v praxi“, když se zdravotničtí lídři pokoušeli spojit komunitní služby. O deset let později zákon o zdraví a péči z roku 2022 zrušil klíčové komponenty reforem z roku 2012 a také mnoho vzniklých organizací. Je ironií, že NHS má nyní strukturu, která má širokou podporu svého vedení. Jenže se plýtvalo časem, energií a zdroji,“ konstatuje Hugh Alderwick.

„Labouristé zdědí nepořádek. Jiné mezinárodní zdravotnické systémy čelí podobným problémům, jako je nedostatek zaměstnanců a stárnutí populace. Ale podrobnosti o tom, co s tím labouristé plánují udělat, jsou – zatím – slabé. Prvním krokem by měla být upřímnost vůči veřejnosti ohledně značných investic potřebných k obnovení služeb NHS a složitých kompromisů, které by to znamenalo pro jiné oblasti veřejných výdajů a úrovně zdanění,“ uzavírá Alderwick.

Právě financování nápravy situace v NHS ovšem zatím ani podle dalších odborníků nemá jasné obrysy. „Labouristická strana stanovila odvážnou vizi pro řešení některých nejnaléhavějších problémů, kterým čelí britské zdraví a budoucnost veřejných služeb, ale postrádá podrobnosti o tom, jak budou její cíle splněny a jak budou zaplaceny. Plány labouristů zkrátit čekací doby NHS jsou ambiciózní, ale dosáhnout toho bude extrémně náročný úkol, zejména vzhledem k tomu, že se spoléhají na to, že už tak vyčerpaní zaměstnanci budou muset pracovat přesčas. Další opatření ke zlepšení včasné diagnostiky a léčby, rozšíření přístupu ke všeobecným lékařům a poskytování většího množství péče NHS v komunitách jsou vítána, nicméně zůstává tu slon v obýváku: totiž způsob, jakým budou tato zlepšení financována,“ poukazuje podle Pulse Today výkonná ředitelka Health Foundation Jennifer Dixonová.

-mk-