Ilustrační foto: Česká lékárnická komora

Úbytek lékáren na venkově by mohl vyřešit „sdílený vedoucí“, navrhují jihočeští zastupitelé

Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo, že využije práva zákonodárné iniciativy a poslalo do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o léčivech. Jejím cílem má být, aby kvalifikovaný farmaceut, kterého každá lékárna musí povinně mít, mohl rozdělit svůj čas do více lékáren, což současné znění zákona neumožňuje. Podle předkladatelů návrhu to způsobuje velké problémy zejména v menších obcích, kde o provozování lékárny nemají zájem nezávislí lékárníci ani velké řetězce. Zdravotnický deník se podrobně podíval na návrh jihočeského zastupitelstva.

Podle platného znění paragrafu 79 zákona o léčivech musí mít každá lékárna svého vedoucího lékárníka, což podle navrhovatelů výrazně omezuje možnosti efektivního využití odborného personálu. Ustanovení je podle nich překážkou pro zajištění dostatečné a komfortní dostupnosti lékárenské péče občanům. „Lze ho v dnešní době považovat v určitém ohledu za již překonané,“ uvádějí zastupitelé v dokumentu. Problém pak je obzvláště palčivý v odlehlejších oblastech, kde není farmaceutická péče dostatečně pokryta.

Jihočeské zastupitelstvo proto navrhuje, aby „sdílený vedoucí lékárník“ mohl být ustanoven pro více než jednu lékárnu za předpokladu, že součet provozních dob těchto lékáren nepřekročí zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu. Tím by se umožnilo efektivnější využití farmaceutů, což by mělo mít pozitivní dopad na dostupnost lékárenské péče i v méně osídlených oblastech. Vzhledem k respektování součtu provozních dob by nemělo dojít k „roztříštění koncentrace“ tohoto pracovníka a neměla by tak být ohrožena ani kvalita poskytované péče.

Na venkově nic, ve městech příliš

Autoři návrhu argumentují daty Ústavu zdravotnických dat a statistiky (ÚZIS), podle nichž se v Jihočeském kraji, a zejména v jeho malých obcích, zhoršuje dostupnost lékárenské péče. „Lékárny zanikají na malých městech bez náhrady v mnohem větší míře než v okresních městech či v krajském městě. Lze předpokládat, že obdobná situace panuje napříč celou Českou republikou,“ píší v dokumentu.

Zdroj: ÚZIS ČR

Lékárenské řetězce prý nepokládají zřizování malých provozoven se zkrácenou provozní dobou za lukrativní a nové lékárny s větším počtem farmaceutů tak vznikají především v nákupních centrech a dalších místech s vysokým pohybem osob. „Tím dochází k odlivu jak odborného personálu, tak lékárenské péče jako takové z okrajových částí do větších měst či přímo center těchto měst,“ uvádějí dále.

Zdroj: ÚZIS ČR

Problém současného rostoucího trendu úbytku lékáren v okrajovějších místech je rovněž spojen s jejich nerovnoměrným rozložením. Neexistují zákonné předpisy týkající se hustoty a dostupnosti sítě lékáren, což podle zastupitelů vede k nadměrnému bujení lékáren ve větších městech. Tento nedostatek regulace má negativní dopad na menší města a odlehlé regiony, kde dochází k absenci lékáren a odlivu kvalifikovaného personálu, což vede ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro místní obyvatele.

Je potřeba komplexní přístup

Navrhovatelé věří, že pokud by úprava úspěšně prošla zákonným procesem, pomohla by zlepšit dostupnost lékárenské péče pro všechny obyvatele, včetně těch v odlehlých oblastech, a zároveň by chránila zájmy malých lékáren před centralizací a monopolizací trhu.

Upozorňují totiž také na to, že klíčovou roli v zajištění dostupnosti lékárenské péče hraje ekonomika. „Aktuální cenová politika léčiv často není pro provoz ,nezávislé’ lékárny dostatečně motivující a rentabilní. Jedním z nástrojů, jak situaci zlepšit, může být změna v systému odměňování lékárenské péče, avšak ani ta sama o sobě nemusí být dostatečná k zajištění udržitelnosti lékárenské péče v malých městech,“ míní jihočeští zastupitelé. Jako nejvhodnější způsob řešení problému navrhují přijmout komplexní přístup, který by zahrnoval jak změny v ekonomickém systému odměňování, tak především podporu spolupráce mezi lékárnami a využití možnosti sdílení personálních zdrojů.

Upevňuje přínos eReceptu

Význam zachování lékáren i v odlehlejších oblastech podle zastupitelů „umocňuje“ i digitalizace zdravotnictví, včetně možnosti vystavení elektronických receptů. „Možnost výdeje léčiv, byť i omezeně po určitou část dne či týdne v menších lékárnách zřízených na malých obcích, může pacientům výrazně ulehčit a zlepšit přístup k léčivům, aniž by byli nuceni cestovat na dlouhé vzdálenosti. Naopak lze konstatovat, že pokud by tomu tak nebylo, pozbýval by eRecept část svého přínosu,“ stojí také v dokumentu.

Potřebu lékárenské péče potvrzuje i demografická proměna společnosti, respektive její stárnutí. Právě optimalizace provozu lékáren, kdy by jich namísto celotýdenního provozu jedné fungovalo kratší dobu více, které by měly shodného vedoucího lékárníka, je podle zastupitelů jedním z možných opatření. „Celkově je klíčové najít vyvážený přístup k optimalizaci provozu lékáren, který zohlední aktuální potřeby a zároveň zajistí dostupnost zdravotní péče pro všechny obyvatele, zejména pro ty, kteří jsou nejzranitelnější,“ dodávají zastupitelé Jihočeského kraje. Jimi navržená účinnost novely by byla od začátku července příštího roku. Nyní záleží, jak se k návrhu postaví zákonodárci.

-fk-