Ilustrační foto: www.freepik.com

Agresivity pacientů výrazně přibylo, verbální útoky častěji přerostou ve fyzické, ukazují data nemocnic


Útoků pacientů a jejich doprovodu na zdravotníky (nejen) v nemocnicích výrazně přibývá a verbální agrese častěji přechází ve fyzická napadení, rezonuje často v diskusích o tuzemském zdravotnictví. Nemocnice, které Zdravotnický deník oslovil, tento znepokojivý trend bohužel potvrzují nejen svými zkušenostmi, ale i daty. Místům, na nichž dochází k útokům na zdravotníky v nemocnicích nejčastěji, přitom podle nich jednoznačně dominují urgentní příjmy a psychiatrická oddělení.

„Agresivita ve společnosti se každým rokem zvyšuje, úměrně tomu se zvyšuje i napadání zdravotníků, ať slovní – ve většině případů –, tak i slovní následně přecházející do fyzického napadení,“ uvedl tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher, podle něhož se počty hlášených nežádoucích událostí, jako jsou agresivní či nespolupracující chování a slovní i fyzické napadání, zvyšují každým rokem. Nejvíce zasaženými pracovišti jsou podle něj ve FN Ostrava Oddělení urgentního příjmu a Klinika psychiatrie.

Jeho slova, včetně toho, na kterých odděleních dochází k útokům nejčastěji, potvrdilo i vyjádření Fakultní nemocnice Ostrava. „Za poslední tři roky došlo k markantnímu zvýšení četnosti verbálních či fyzických útoků proti zdravotnickému personálu. Alarmující je, že tyto problémy s chováním pacienta, návštěvy a jiné osoby procentuálně tvoří 90 procent případů z celkově vykázaných nežádoucích událostí,“ upozornil vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení Fakultní nemocnice Ostrava Daniel Naivert. A dodal: „Nejčastější jsou útoky na Oddělení psychiatrickém, Oddělení centrálního příjmu, ale i na ambulancích naší Polikliniky.“

„Agresivní chování zaznamenáváme i v naší nemocnici. S ohledem na skladbu pacientů se jedná o urgentní příjem pacientů,“ potvrzuje nebezpečnost „urgentu“ také tisková mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Hana Kopalová.

Větší agresivita dětských pacientů

Na zajímavý jev upozornil tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jan Špelda. „Pozorujeme, že postupně klesá verbální agrese, ale navyšuje se agresivita fyzická,“ uvedl. A doplnil, že k incidentům často dochází na Psychiatrickém oddělení, kde vzhledem k povaze diagnózy hospitalizovaných pacientů dochází k výkyvům nálad a zvýšené agresi. „Dále evidujeme takové epizody na pohotovostních službách, kam někteří pacienti přichází s nepochopením povahy poskytovaných služeb a poté jsou schopni taktéž vybít svoje emoce, v lepším případě, na majetku nemocnice. Specialitou aktuálního období je vzrůstající fyzická agrese dětských pacientů vůči zdravotnickému personálu,“ popsal Špelda znepokojivý trend.

A potvrdil slova několika dalších oslovených, že si nemocnice o incidentech vedou dlouhodobou statistiku. „Zmiňované případy verbálního či fyzického násilí jsou ve zdravotnickém prostředí považovány za takzvaně nežádoucí mimořádné události a FN Hradec Králové se jejich evidencí a řešením zabývá dlouhodobě, již od roku 2005. Všechny tyto případy spadají do kategorie ‚chování osob‘, které dále klíčujeme a mezi nejzávažnější počítáme upřesňující kategorie jako fyzické napadení, slovní napadení, hrozba usmrcením nebo nespolupracující/hrubé chování. V letošním roce takových případů zatím evidujeme 21, v roce 2023 jich bylo 28, v roce 2022 jich bylo 24 a v roce 2021 jich bylo 25,“ vyjmenoval Špelda a dodal, že nemocnice samostatně eviduje také případy, které kategorizuje jako poškození věci.

Zhoubný vliv na psychiku zdravotníků

Na to, jak zásadní negativní vliv na psychiku zdravotníků může mít útok proti nim vedený, upozornila ředitelka úseku komunikace a péče o zaměstnance Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. „Zdravotnický personál českobudějovické nemocnice se setkává s případy verbálního nebo dokonce i fyzického napadání ze strany příchozích osob, což výrazně ovlivňuje jejich duševní pohodu a pracovní spokojenost. Vede to k pocitu vyhoření, emocionálnímu vyčerpání a ve svém důsledku ke snížené kvalitě poskytované péče,“ popsala.

Nárůst počtu agresivních a na zdravotníky útočících pacientů zaznamenaly i v dalších oslovených nemocnicích. „Je to nárůst výrazný. Pokud jde o celkové číslo, jedná se o zhruba 62procentní nárůst za období od roku 2019 do roku 2023,“ uvedla tisková mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze (ÚVN) Adéla Davidová.

„Problém zvyšujícího se počtu agresivních a na zdravotníky útočících pacientů je patrný i v naší nemocnici, počet incidentů má vzrůstající tendenci,“ potvrdila také tisková mluvčí Oblastní nemocnice Kolín Iveta Vávrová.

Jedinou oslovenou nemocnicí, která nárůst počtu útoků nepozoruje, je Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. „Počet agresivních pacientů je v posledních letech obdobný, což ale neznamená, že jich je málo. Nejčastěji se jedná o verbální útoky, ale zaznamenáváme také pokusy o útoky fyzické,“ sdělila tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

A přidala i nedávnou vpravdě hororovou zkušenost: „Naposledy jsme například měli pokus o napadení nožem. Pacienta zvládl zpacifikovat personál urgentního příjmu.“ Stejně jako ve většině dalších nemocnic je na „urgentu“ situace nejdramatičtější. „Ano, na urgentním příjmu jsou konflikty nejčastější a skoro by se dalo říci, že jsou tam na denním pořádku. A také nesmíme opomenout ani ‚písemné‘ napadání zdravotníků na sociálních sítích,“ uzavřela Lipovská.

V následujících dvou článcích, které chystáme, se zaměříme na to, jaká bezpečnostní opatření v souvislosti se zvyšující se agresivitou pacientů nemocnice přijímají a jakým způsobem se snaží své zaměstnance na nepříjemné konfrontace připravovat.

Jakub Němec