Foto: Pexels

Americká obchodní komise obvinila zdravotní pojišťovny z umělého zdražování léků na předpis

Největší zdravotní pojišťovny ve Spojených státech čelí obvinění, že uměle navyšovaly cenu inzulínu. Z nekalých obchodních praktik je podezírá Federální obchodní komise, která poukázala na roli pojišťoven coby zprostředkovatelů léků mezi výrobci a konečnými spotřebiteli. Podle Komise však v případě inzulínu zdravotní pojišťovny nejednaly v zájmu systému zdravotního pojištění, nýbrž zcela v zájmu svém, avšak na úkor jak pacientů, tak především zdravotního pojištění. Informaci o sporu mezi Federální obchodní komisí a zdravotními pojišťovnami přinesl britský list Financial Times.

Americká Federální obchodní komise (FTC – Federal Trade Commission) obvinila největší americké „gate keepery“ z toho, že si v rámci systému zdravotního pojištění nekale přišli na pěkné peníze. Jde o to, že zdravotní pojišťovny, které měly uměle navyšovat ceny inzulínu, který je ve Spojených státech, stejně jako v Česku, na předpis.

Federální obchodní komise ve svém obvinění zmiňuje největší americké zdravotní pojišťovny, respektive jejich dceřiné společnosti, které se zabývají vyjednáváním o cenách léků na předpis s jejich výrobci. Konkrétně jde o Caremark ze skupiny zdravotní pojišťovny CVS Health, Express Script ze skupiny Cigna a Optum ze skupiny UnitedHealth Group.

FTC: Z kapes pacientů vytáhly miliony dolarů navíc

Všechny tři uvedené společnosti dohromady administrují kolem 80 procent ze všech léků, které se v USA v rámci zdravotního pojištění vydávají na předpis. Zmíněné firmy si ročně na tržbách přijdou na více než 400 miliard dolarů (v přepočtu přibližně 9 bilionů korun, což představuje více než jeden roční hrubý domácí produkt České republiky).

Federální obchodní komise upozornila na příklad inzulínového léku Humalog, který vyrábí farmaceutická skupina Eli Lilly a jehož cena se mezi lety 1999 a 2017 zvýšila o více než 1200 procent na konečných 247 dolarů za jeden terapeutický cyklus.

Rahul Rao, zástupce předsedkyně Federální obchodí komise, který má v gesci hospodářskou soutěž, britskému listu Financial Times řekl: „Společnosti Express Script a Optum vytáhly z pacientů miliony dolarů za léky, které jim zachraňují životy. Přitom jejich úkol je být gate keeperem, tedy někým, kdo fakticky dohlíží na to, aby léky nebyly předražené.“

Zmíněné dceřiné společnosti zdravotních pojišťoven fungují jako zprostředkovatelé, a tedy jako mezičlánek mezi výrobci léků a pacienty (systémem zdravotního pojištění). Do popisu jejich práce patří také dojednávání cen léků a slev na léky, a to předtím, než léky doputují k pacientům.

Je to ideologický útok na nás, brání se pojišťovny

Na zprostředkovatelské společnosti si stěžovali také výrobci léků. Ti je obvinili, že ceny léků uměle navyšují. Nezávislé lékárny zprostředkovatele obvinily, že nejsou schopny od nich dostat léky za stejně výhodné ceny jako lékárny patřící do řetězců, které tito zprostředkovatelé, a tedy zdravotní pojišťovny, vlastní.

Rahul Rao dále uvedl, že Komise se snaží „skoncovat s vykořisťovatelským chováním tří velkých farmaceutických zprostředkovatelů“ a že „obvinění představuje důležitý krok v nápravě nefunkčního systému, který by mohl vést k obnovení konkurence na trhu s cílem snížit ceny léků pro konečné spotřebitele“.

Obviněné společnosti se však vůči postupu Federální obchodní komise vymezují a snaží se bránit. Podle pojišťovny CVS Health jsou obvinění Komise nesprávná. „Komise jen pokračuje ve svém trendu neopodstatněných a ideologicky motivovaných útocích na farmaceutické zprostředkovatele,“ uvedla pro Financial Times Andrea Nelsonová, hlavní právnička zdravotní pojišťovny Cigna. Pojišťovna UnitedHealth zatím na obvinění Federální obchodní komise nereagovala.

Zdeňka Musilová