Maďarský státní tajemník pro zdravotnictví Peter Takács. Zdroj: Evropský parlament

Farmaceutický balíček chceme dotáhnout co nejdál, ujistil Takács členy ENVI

Konkurenceschopnost evropského farmaceutického průmyslu klesá, a maďarské předsednictví chce tento trend zvrátit. Napomoci tomu může farmaceutický balíček, k jehož finalizaci udělají Maďaři maximum. O tom se na včerejší schůzi výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) snažil europoslance přesvědčit maďarský státní tajemník pro zdravotnictví Peter Takács. Na schůzi prezentoval i další priority maďarského předsednictví Radě EU.

„Pokud jde o legislativu, chceme předsunout vyjednávání o farmaceutickém balíčku. V této oblasti se chceme soustředit na pobídky, schvalování, nedostatky a řízení ze strany EMA (Evropské lékové agentury, pozn. red.)… Ve vyjednávání farmaceutického balíčku chceme dosáhnout co největšího pokroku,“ prezentoval Takács jeden z hlavních cílů zdravotní politiky maďarského předsednictví. Využít k tomu chtějí podle jeho slov invenci, která dala vzniknout nejslavnějšímu maďarskému vynálezu, a to Rubikově kostce. „Rubikova kostka je symbolem maďarské invence, a já bych chtěl v tomto duchu přispět k maďarskému předsednictví. Doufejme, že se nám podaří toho využít při vyjednávání o farmaceutickém balíčku,” řekl Takács.

Nastavení pobídek pro farmaceutické firmy považuje za klíčové pro zvýšení konkurenceschopnosti Evropské unie, přičemž se odkázal na závěry zprávy, kterou na zadání Evropské komise vypracoval italský expremiér a bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi, podle níž konkurenceschopnost EU poklesla. „Maďarské předsednictví chce tento trend zvrátit,“ deklaroval Takács. Poukázal na to, že ze šesti účinných látek se průměrně pouze jedna vyvíjí v Evropě. A zaostávat mají i zdejší výrobní kapacity. Dodal, že zdravotnické systémy nejsou schopné čelit rostoucím cenám léků. „Snažíme se všechny tyto výzvy řešit v rámci farmaceutického balíčku, a pro nás to bude priorita,“ slíbil maďarský zmocněnec. Avizoval, že v Radě bude v dalších měsících probíhat na toto téma řada schůzek pracovních skupin.

Společný postup proti kardiovaskulárním nemocem

Co se týče oblasti veřejného zdraví, tam Maďaři identifikovali dvě tematické priority. Tou jednou je vytvoření Evropského akčního plánu boje proti kardiovaskulárním chorobám. „Kardiovaskulární choroby jsou v Evropské unii hlavní příčina úmrtí, a je potřeba jim věnovat velkou pozornost, zejména v případech, kdy prevence už nestačí,“ nechal se slyšet Takács.

Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí občanů EU, přičemž každý rok jich na ně zemře přibližně 1,8 milionu. Velké rozdíly incidence pak panují mezi státy východní a západní Evropy. Rizikové faktory, které přispívají k těmto onemocněním, zahrnují vysoký krevní tlak, obezitu, kouření, sedavý způsob života či nezdravou stravu. „Tyto choroby mají dopad jak na životy jednotlivců a rodin, tak na zdravotnický systém,“ dodal Takács s tím, že kardiovaskulární onemocnění představují pro zdravotnictví vysoké výdaje.

„Maďarské předsednictví proto chce schválit závěry Rady, které budou stát na čtyřech pilířích – prevenci, léčbě, inovacích a následné péči,“ avizoval dále maďarský státní tajemník pro zdravotnictví. Zvlášť zohledněny mají být ženy, u nichž se v posledních letech zhoršily indikátory.

Jako druhou prioritu si Maďaři předsevzali obnovení evropské spolupráce v otázce dárcovství orgánů a transplantací. „Je to způsob, jak zachránit životy a léčit některé chronické choroby,“ vyzdvihl přínos Takács před členy výboru ENVI. „Evropa potřebuje společný strategický přístup, aby se zvýšila dostupnost orgánů a zlepšily se výsledky transplantace,“ dodal s tím, že je potřeba holistická strategie, která zahrnuje inovativní přístup a silný etický a právní rámec. Optimálně nastavený systém transplantace orgánů podle něj snižuje náklady na dlouhodobou péči.

Maďarský zmocněnec rovněž připomněl, že mezi lety 2009 až 2015 již akční plán v této oblasti fungoval, přičemž díky němu vzrostl nárůst dárcovství orgánů v Evropské unii o 21 procent.

Kouření stop!

Takács dále ocenil návrh doporučení Rady proti kouření a avizoval další činnost na tomto tématu. „Je to důležitá součást implementace boje proti rakovině… Chceme posílit evropskou spolupráci s aktivním zapojením Evropské komise,“ řekl. Pokračovat nadále mají i jednání o tzv. pandemické úmluvě, která má za cíl zlepšit prevenci, připravenost a reakci zemí na budoucí pandemie.

Maďarské předsednictví chce také posunout dál novelizaci mezinárodních zdravotnických předpisů, boj proti antimikrobiální rezistenci a zlepšit spolupráci, pokud jde o vzácná onemocnění.

-fk-