Pavel Štefka. Zdroj foto: Hnutí ANO Pardubický kraj

Nový pardubický radní pro zdravotnictví: Chci přivést kvalitní personál a udržet ho


V Pardubickém kraji je o postu radního pro zdravotnictví jasno. Bude jím současný místostarosta města Polička Pavel Štefka (ANO). V rozhovoru pro Zdravotnický deník řekl, že chce předcházet odchodům kvalifikovaného personálu. Věří, že k tomu napomůže aktivní a konstruktivní komunikace.

Co považujete ve vašem kraji v oblasti zdravotnictví za nejpalčivější problém?

Aktuálně to je nedostatek zdravotnického personálu. Pardubický kraj není výjimkou. S personální nouzí, se potýká mnoho krajů a zdravotnických zařízení napříč republikou. Z dlouhodobého pohledu je pak důležité připomenout stárnutí populace a následné dopady na zvýšenou zdravotnickou péči, s tím musíme v budoucnu také počítat.

A jak byste chcete tento problém řešit?

Na úrovni krajské samosprávy bychom měli aktivně a konstruktivně komunikovat s vedením nemocnic, lékaři, zdravotními sestrami i pomocným personálem. Předcházet odchodům kvalifikovaného personálu a zároveň dokázat atraktivní nabídkou přivést a udržet nově příchozí.

Jaké budou vaše priority v oblasti zdravotnictví?

Vím, že to nebude snadné, ale je to dostupná a kvalitní zdravotnická péče, která pokryje potřeby obyvatel Pardubického kraje.

Máte již nějakou vizi, jaké kroky a změny na tomto poli uděláte? Případně jaké budou ty úplně první kroky?

Nejprve se rád setkám a popovídám si se zainteresovanými odborníky, ať už to budou manažeři z vedení nemocnic, lékaři nebo kolegové z úřadu.

-luk-