Ilustrační foto. Zdroj: www.freepik.com

Pacientka Daniela: Prevencí před rakovinou dělohy by mohl být pohyb a zbytečně se nestresovat

Měla jsem štěstí, že jsem nic neodkládala a ihned šla k lékaři, líčí v rozhovoru pro Zdravotnický deník paní Daniela z Prahy, která se léčila s rakovinou dělohy. Ta u žen patří mezi nejčastější nádorové onemocnění.

Jaké jste měla příznaky?

Začalo to tím, že jsem začala nečekaně velmi silně krvácet. Ihned jsem si tedy zavolala sanitku a v nemocnici pak zjistili, že se jedná o nádor v děloze.

Co následovalo poté?

Podstoupila jsem robotickou operaci, při níž mi byla vyjmuta děloha i s nádorem. Mimochodem, tato metoda je opravdu skvělá a po operaci šla rekonvalescence velmi dobře. Pomohlo i hezké chování lékařů a sester ve Všeobecné fakultní nemocnici i Motele. Všichni ke mně byli neskutečně vstřícní a i díky tomu jsem se od začátku až do konce cítila po psychické stránce v pohodě.

Měla jste nádory i na dalších místech?

Ne. Měla jsem to štěstí, že nádor byl v raném stádiu a byl méně agresivní. Tím, že mi byla vyoperována celá děloha, mě lékaři ubezpečili, že není potřeba další léčba. Nicméně musím docházet na pravidelné kontroly.

S čím si spojujete vytvoření nádoru?

Jednou z příčin mohlo být to, že jsem se přibližně šest let starala o nechodící maminku a sebe jsem zanedbávala. Když se ozvala nějaká rána, tak jsem ihned běžela k posteli matky abych se ujistila, že z ní nespadla. A to i v noci. Dále si myslím, že za to mohl i zbytečný stres v práci a málo pohybu.

Co byste poradila ženám, kterým toto onemocnění hrozí?

Primárně nezanedbávat prevenci a pokud je něco v nepořádku určitě to neodkládat na později. Dále bych jim poradila, aby se nestresovaly tak, jako já. Měla jsem nervy z práce, kde jsem si pořád říkala, aby to bylo všechno perfektní. Obecně pak v životě neřešit hlouposti a dbát na životosprávu. Pokud má někdo sedavé zaměstnání jako já, je potřeba to ve volném čase kompenzovat. Já například prodloužila čas, kdy venčím svého psa.

-luk-