Foto: Nemocnice Boskovice

Rezignoval jednatel Nemocnice Boskovice, dočasně ji znovu povede starostka Syrovátková

Dočasný jednatel městské Nemocnice Boskovice Radim Dembiňák ve středu rezignoval. Uvedl přitom, že z osobních důvodů. Rada města, která je zároveň valnou hromadou nemocnice několik hodin poté rozhodla, že řízením nemocnice bude do doby, než město vybere nového jednatele, pověřena starostka Jana Syrovátková (Změna 22). Ta bude pracovat jak pro město, tak pro nemocnici, uvedla.

Dembiňák se stal jednatelem od dubna. Ve funkci nahradil Miloslava Kavku, jenž rezignoval po půl roce s ohledem na složitou personální situaci v městském zařízení. V březnu Dembiňák na tiskové konferenci uvedl, že se chce do výběrového řízení přihlásit, nyní se však rozhodl rezignovat. „Dal jsem si vnitřní závazek do půl roku přivést alespoň část lékařů a stabilizovat stav tam, kde je to nejvíce palčivé, tedy na dětském oddělení a interně. Jezdil jsem od Šumavy k Tatrám a oslovil spoustu lékařů. Na hlavní pracovní poměr se mi je ale získat nepodařilo. Problémem je lokalita, nikoli peníze nebo benefity,“ řekl ČTK Dembiňák.

Nemocnice, kde pracuje 650 lidí a funguje pro spádovou oblast okresu Blansko, tedy zhruba pro 110 tisíc obyvatel, se dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců. Shání primáře dětského oddělení, kde je lůžkové oddělení od prosince zavřené. Na interním oddělení je od června s ohledem na nedostatek personálu omezený počet lůžek. Lékaři jsou potřeba také na chirurgii nebo gynekologii.

Problémů ještě přibylo

Jako další důvod pro rezignaci uvedl Dembiňák odlišný pohled na řízení nemocnice, než jaký má rada města jakožto valná hromada. „Třetím bodem je to, že problémů v nemocnici je daleko víc, než jsem věděl při nástupu do funkce. Nemocnice potřebuje dlouhodobou koncepci a někoho, kdo bude ve vedení alespoň tři roky. Za měsíc mi bude 60 let a tohle by mě stálo mé psychické i fyzické zdraví, situace už byla neúnosná. Jako management jsme udělali 100 procent. Když ale lékaře nemáte, musí pomoct sblížená nemocnice, my jsme zůstali osamoceni,“ dodal.

Byť na začátku svého působení v boskovické nemocnici byl Dembiňák proti, nyní by považoval za vhodné, aby městská nemocnice přešla pod kraj. Hovoří se o tom několik let. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), jenž bude mít nově na starost zdravotnictví, dnes novinářům řekl, že zájmem kraje je mít sever jižní Moravy pokrytý stabilními nemocnicemi. „Jak bude vypadat řešení, teď nevím. Musíme si na to sednout a potřebujeme jasné vyjádření ze strany vedení Boskovic,“ poznamenal.

V Boskovicích se za poslední roky na vedoucí pozici prostřídalo několik jednatelů. Kromě Dembiňáka a Kavky to byl Dan Štěpánský, který nemocnici řídil od roku 2019 a skončil v roce 2023. Před tím ji vedl Miloš Janeček, a to od prosince 2015 do března 2019. Několik měsíců před Janečkovým jmenováním odvolali radní jednatele Dana Navrátila, který funkci zastával od roku 2013.

Nově jmenovaná dočasná jednatelka Syrovátková v této pozici již jednou byla, a to po loňské rezignaci Dana Štěpánského. „Není to pro mě nová záležitost. Věřím, že v této době dokážu vést nemocnici spolu s managementem správně,“ uvedla. A doplnila, že do výběrového řízení na jednatele, které má uzávěrku do 30. listopadu, má nemocnice ktuálně jednu přihlášku. „Ze zkušenosti ale chodí přihlášky na poslední chvíli,“ dodala Syrovátková.

ČTK