Následky povodně v Krnovské nemocnici. Zdroj: SZZ Krnov

S odklízením škod v Krnovské nemocnici pomáhají vězni. Zájem zdravotníků o očkování proti žloutence je vysoký

Je to přes týden, co nemocnici v Krnově na Opavsku vyplavila velká voda. Přestože všechny kapacity intenzivně pracují na odklízení škod, provoz stále není plně obnoven. Situaci komplikuje kolísající elektrické napětí i nefunkční výtahy. Oproti stavu v minulém týdnu se však již podařilo řadu funkcí nemocnice obnovit. Počítačová síť včetně systému elektronické preskripce už je plně v provozu a od včerejšího dne z nemocničních kohoutků teče pitná voda. Jaká je celá šíře škod a kdy opět zahájí činnost operační sály? Nejen to Zdravotnickému deníku řekl tiskový mluvčí Krnovské nemocnice František Kuba.

„Jsou obnovené dodávky elektřiny, ale napětí kolísá. Problém je, že některé přístroje jako magnetická rezonance nebo CT jsou velmi choulostivé. Navíc mají chladící systémy s heliem, které mají své baterie, a pokud dojde k nouzovému odstavení, tak musíme zjistit, zdali je lze jednoduše zapojit, nebo musí přijet technik a znovu je nakalibrovat,“ popsal Kuba.

V nemocnici je zaplavený celý suterén, kde se nacházejí jak některé přístroje, tak archivy. „I v místech, která nebyla přímo zasažena vodou, natolik stoupla vlhkost, že se slepily stránky. Dala se do toho plíseň. Musí se to vyhazovat,“ dodal smutně mluvčí. Zaplavené byly i rozvody elektřiny. „Vysoušíme je a modlíme se, ať naskočí. Do toho tu kmitají elektrikáři,“ pokračuje. Na odklízení škod v nemocnici byli dokonce přiděleny i osoby ve výkonu trestu.

Kvůli zvýšenému riziku přenosu infekčních onemocnění Ministerstvo zdravotnictví minulý týden oznámilo, že lidé v zaplavených oblastech budou moci podstoupit mimořádné očkování proti žloutence. Tuto možnost má i personál Krnovské nemocnice. „Zaměstnanci, kteří to chtějí podstoupit, se naočkují navzájem. Možná se zatím nedostalo na všechny, ale podstoupilo ho již přes sto lidí. Nemocnice to všem zaměstnancům proplácí,“ popsal dále Kuba.

„Papíry s razítky už si neposíláme“

Co se týče rozsahu škod, je podle Kuby těžké to v tuto chvíli vyčíslit. „Odhady se liší. V první chvíli jsme měli od ředitele informaci, že to mohou být vyšší desítky milionů, pak se ten odhad zmírnil na 20 milionů. Jsou to ale stále velice předběžné odhady,“ řekl. Konkrétní vyčíslení bude na pojišťovně. Tiskový mluvčí nás ujistil, že nemocnice, která je součástí Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, p.o., jehož zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, by měla být dostatečně pojištěna.

Pozitivní je, že se v zařízení podařilo obnovit počítačovou síť. Jak Zdravotnický deník referoval minulý týden, kvůli selhání sítě museli krnovští lékaři na nějaký čas přejít k vydávání papírových receptů. „Píše se to ručně. Improvizuje se… Posíláme si kdejaký papír s razítkem pana doktora a akceptujeme to,“ řekl nám tehdy mluvčí Kuba. Nyní už si „papíry s razítky“ lékař s lékárníkem neposílají, neboť elektronická preskripce je v Krnově plně funkční.

Pomocná ruka domově důchodců

S návratem pacientů Krnovská nemocnice nespěchá, a to zejména s ohledem na část nefunkčních výtahů, z nichž některé jsou prý poškozeny nenávratně. „Výtahy potřebujeme, protože jimi vozíme pacienty po operacích a nyní jimi musíme vozit i obědy… Nějak to budeme muset vymyslet,“ sdělil nám dále Kuba.

S tím souvisí i stravovací provoz. Včera byly v nemocnici obnoveny dodávky pitné vody. „Znamená to, že náš stravovací provoz může začít přijímat cizí strávníky a budeme schopni pomoci i obyvatelům krnovského domova důchodců, který má tisíc lůžek, je kompletně vyplavený, a mnozí z jejich pacientů mají dietu,“ pokračuje. Díky zprovoznění vodovodního řadu mají po více jak týdnu zaměstnanci nemocnice poprvé k jídlu i polévku.

Návrat do provozu chce nemocnice zahájit dnes. „Počítáme s tím, že plný provoz nemocnice zahájíme ve středu, jinými slovy, že budeme schopni dát nemocnici do takového stavu, abychom se od čtvrtka mohli vrátit k plánovaným operacím,“ avizoval mluvčí.

-fk-