Ilustrační foto: Pixabay

V návrhu rozpočtu stále chybí 700 milionů na léčbu a prevenci závislostí

700 milionů korun – tolik podle Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) chybí na prevenci a léčbu závislostí v návrhu státního rozpočtu na rok 2025, který zítra posoudí vláda. Peníze přitom koalice už dříve slíbila, což také asociace před dvěma týdny připomněla v otevřeném dopise premiéru Petru Fialovi, který má oblast protidrogové politiky na Úřadu vlády ve své gesci. Zatím ovšem nedostala žádnou odpověď. Pokud vláda podle asociace finanční prostředky nenavýší, bude v ohrožení řada léčebných a preventivních služeb, nebude možné čelit rostoucímu problému digitálních závislostí či masivnímu rizikovému užívání alkoholu ani naplňovat další cíle, které si koalice sama stanovila.

„Rádi bychom připomněli, že již na podzim loňského roku došlo na půdě vládní koalice k dohodě, že financování prevence a léčby závislostí bude od roku 2025 významně navýšeno. Diskutuje se o navýšení ze současných 330 milionů korun (položka v rozpočtu Úřadu vlády ČR) na zhruba jednu miliardu korun, přičemž stát vybere ročně více než 80 miliard korun z daní na alkohol, tabák a hazard, které byly navýšeny v rámci loňského konsolidačního balíčku o dalších přibližně 7 až 8 miliard korun ročně. Bohužel, i přes opakované přísliby zůstává v návrhu zákona o státním rozpočtu české republiky na rok 2025 stejná částka jako letos, a to dokonce i v situaci, kdy se v brzké době očekává zdanění psychomodulačních látek jako další možný zdroj financování služeb prevence a léčby závislostí,“ poukazují adiktologové v otevřeném dopise.

Připomínají zároveň programové prohlášení, v němž vláda slibuje, že při řešení problematiky závislostí bude uplatňovat politiku postavenou na vědecky ověřeném a vyváženém konceptu prevence rizik a snižování škod, přičemž zajistí dostatečné financování jak preventivních programů, tak i služeb. V tuto chvíli to ovšem vypadá, že vláda na tuto oblast rezignovala. Finance přitom nebyly alokovány ani na plnění vládou schváleného Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023–2025.

„Tento rozpor je o to víc zarážející, že investice do prevence a léčby přináší veřejným rozpočtům výrazné úspory (podle odborných zdrojů až čtyřnásobné) v porovnání s náklady spojenými s řešením negativních následků. Jedná se o nákladově efektivní opatření, jehož pozitivní dopady se mohou projevit relativně rychle, pokud bude včas a dostatečně podpořeno,“ konstatují adiktologové v dopise.

Prevence se vyplácí při povodních i závislostech

Zítra má vláda možnost ještě svůj přístup změnit. „Samozřejmě chápeme, že poslední dva týdny byly kvůli povodním náročné a nebyl čas řešit cokoliv dalšího. Právě na příkladu povodní ale vidíme, jak důležité je předcházet rizikům. Situace letos nebyla zdaleka tak katastrofální jako v letech 1997 nebo 2002, a to díky masivním investicím do preventivních protipovodňových opatření. Prevence se tedy v tomto případě vyplatila i finančně. Stejně je to i s prevencí závislostí. Stát tím může v dlouhodobém horizontu ušetřit miliardy – bude méně případů rakovin, méně domácího násilí, méně dětí v krizových situacích. Proto žádáme pana premiéra, aby vláda v této oblasti jednala stejně zodpovědně,” říká k tomu předsedkyně rady asociace Helena Gherasim.

„Je politickou zodpovědností koalice, zda se na konci volebního období budeme moci podívat na zajištěnou péči o děti, které stále více trpí depresemi, často kvůli závislosti na digitálních technologiích. Stejně tak je nutné vybudovat systém pomoci pro ty, kteří hledají pomoc při zvládání problémů s nadměrným pitím. Ta dnes prakticky neexistuje. Přitom vláda si sama loni schválením akčního plánu vytkla, že ji zajistí. Ve středu má na dotažení vlastních slibů velmi pravděpodobně poslední možnost,“ dodává ředitel APAS Matěj Hollan.

-red-