Foto: Piqsels

Vláda schválila vznik rady pro veřejné zdraví

Vláda dnes na svém zasedání schválila vznik Rady vlády pro veřejné zdraví. Půjde o poradní orgán vlády složený ze zástupců dotčených ministerstev, asociací a odborníků, který bude součástí restrukturalizace péče o veřejné zdraví a má se problematikou zabývat napříč resorty. Zároveň vláda schválila, že platba za státní pojištěnce by příští rok měla dosáhnout 2127 korun měsíčně.

„Vláda schválila návrh na zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví jako poradního orgánu naší vlády a schválila i její statut. Je to součást připravované restrukturalizace veřejného zdraví. Zaměřovat se bude zejména na podporu zdraví a zdravého životního stylu s důrazem na podporu prevence. Jsme jedním z prvních států, který tuto radu ustanovil, což nám dává konkurenční výhodu v rámci potenciálních projektů, které by se mohly České republiky týkat,“ uvedl po jednání vlády vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Rada by měla být složena ze zástupců dotčených ministerstev, dále předsedy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ředitelky Státního zdravotního ústavu, zástupce Asociace krajů, Svazu měst a obcí, Hospodářské komory, Agentury pro zdravotnický výzkum či akademického prostředí a odborných lékařských společností (zejména ČLK a ČLS JEP). Předsedou se stane ministr zdravotnictví, místopředsedou hlavní hygienička a tajemníkem ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví. Sekretariát bude zajištěn stávajícími zdroji ministerstva zdravotnictví. První jednání nové rady je naplánováno na podzim.

„Prevence, veřejné zdraví a zdravý životní styl není něco, co řeší pouze ministerstvo zdravotnictví. Jde o multidisciplinární problematiku, a pokud má být podpora veřejného zdraví skutečně efektivní, je nezbytné vtáhnout více do hry i další resorty, samosprávu, průmysl a další aktéry,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„O vznik rady jsem dlouhodobě usilovala. Znamená totiž mimo jiné pevné ukotvení aktivit primární prevence jako nedílné součásti péče o veřejné zdraví. Bude poradním orgánem pro jakékoli aktuální výzvy, kterým ochrana veřejného zdraví čelí a bude čelit a zárukou konsenzu nad navrhovanými postupy. Úspěšná ochrana a podpora veřejného zdraví vyžaduje intenzivní spolupráci celé řady odvětví a závisí na dostatečném množství odborníků,” doplnila hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Do vlády s rozporem. Kvůli zastoupení v radě

Vláda se přitom v minulosti zavázala, že vytvoří prostředí podporující zdravý životní styl, bude reformovat primární péči, posilovat primární a sekundární prevenci nemocí či zlepšovat zdravotní gramotnost. Rada vlády by měla strategicky a mezirezortně veřejné zdraví v ČR koordinovat.

„Rada vlády pro veřejné zdraví bude zaměřena na oblast veřejného zdraví, podporu zdraví a zdravého životního stylu s důrazem na podporu prevenci nemocí nepřenosných i přenosných, monitoring zdravotních rizik, biologický monitoring a další. Zásadním aspektem činnosti bude mezirezortní kooperace či koordinace strategických a akčních plánů v oblasti veřejného zdraví. Zásadním aspektem činnosti je mezirezortní působnost rady a koordinace akčních plánů v oblasti veřejného zdraví vycházejících z požadavků Evropské komise, Světové zdravotnické organizace a dalších příslušných subjektů,“ píše se v důvodové zprávě k materiálu.

Materiál byl po vyhodnocení meziresortního připomínkového řízení předkládán na vládu s rozporem Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, MPSV, ministerstva spravedlnosti, Sdružení místních samospráv, Unie zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Asociací provozovatelů lékárenských sítí. „Všichni výše zmínění uplatnili zásadní připomínku, která se týkala doplnění jejich zástupce mezi členy rady. Z povahy věci se tak nejedná o připomínky koncepčního charakteru,“ stojí v důvodové zprávě. „K redukci členů došlo v návaznosti na diskusi s kabinetem pana ministra,“ píše se ve vypořádání připomínek.

Vláda také schválila návrh nařízení o výši vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění hrazené státem pro rok 2025. Stát by dle něj měl zaplatit za své pojištěnce v příštím roce 154,6 miliardy korun, což je meziročně o 3,1 miliardy víc. Navržená platba by tak měla dosáhnout 2127 korun za osobu na měsíc (psali jsme také zde či zde).

-mk-