Pracovníky Nemocnice Znojmo postihla epidemie. Problémy mělo za posledních 24 hodin 116 zaměstnanců. Původcem byla zřejmě strava, kterou jedl ale jen personál, řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Pacienti v ohrožení nejsou. Vedení ministerstva o situaci ve znojemské nemocnici informoval jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Situaci vyšetřuje krajská hygiena, její ředitel Jan Mareček nechce případ do jeho uzavření komentovat. Nemocnice ve Znojmě má přes 1000 zaměstnanců.

 

Podle mluvčí nemocnice Marcely Půčkové nebyl nikdo ve vážném stavu. „Byla to spíš lehčí forma. Nikdo nebyl hospitalizovaný, nikdo neskončil na kapačkách. Jsme rádi, že se potíže zcela vyhnuly pacientům,“ řekla ČTK Půčková.

Podle Čechové by mohlo epidemii způsobit stafylokoková enterotoxikóza čili otrava z jídla. Hašek řekl, že se epidemie pacientů netýká, proto není nutné nemocnici uzavírat.

Mohlo by vás zajímat

„Ubezpečujeme pacienty, že se situace netýká provozu nemocnice, poskytování služeb ani stravování pacientů. Není zaznamenán žádný případ podobných potíží u pacientů. Stav postižených zaměstnanců nemocnice se zlepšuje,“ uvedl Hašek. Doplnil, že zdravotní problémy nejspíš souvisí se stravou pro zaměstnance z jednoho dne.

Hygiena nařídila nezbytná opatření v provozu nemocnice a ve fungování stravovacího provozu. „Byla provedena kompletní sanitace. Hygiena už nemocnici prohlédla a odebrala vzorky, které podrobí analýze. Výsledky budou do 48 hodin,“ uvedl Hašek. Znojemská nemocnice je jedním z více než deseti zdravotnických zařízení, které zřizuje Jihomoravský kraj.

Ředitel hygieny Mareček se nehodlá vyjadřovat. „Mám nějaké informace, ale nemá smysl je ventilovat ven, dokud nebude případ vyřešený. Lze pouze říct jen to, že postupujeme jako v běžných případech,“ dodal. Podle mluvčí ministerstva je řešení plně v kompetenci krajské hygieny, která provádí potřebná opatření.

Stafylokokovou enterotoxikózu způsobují bakteriální toxiny. Provází ji průjem, zvracení, ale i horečka. Problémy pak v krátkém čase mizí. Potíže se objeví zhruba jednu až několik hodin po požití potravin.

-čtk-