Podle italských vědců konzumují děti nadměrné množství sodíku

Ve stravě našich dětí je příliš mnoho sodíku a naopak v ní chybí draslík. Kdo je na vině? Z velké části to jsou slané pochutiny. Je v nich obsažena zhruba polovina denního příjmu sodíku. Vyplývá to ze dvou italských studií, o kterých píše list Corriere della Sera.

 

Vědci z univerzit v Miláně a Turínu zkoumali stravovací návyky 1200 turínských žáků a studentů. Zjistili, že děti a dospívající zkonzumují v průměru 1400 miligramů sodíku jen mimo hlavní jídla. To je více než 90 procent množství sodíku odpovídajícího adekvátní denní spotřebě v tomto věku. Vědci rovněž pozorovali, že arteriální krevní tlak dospívajících stoupal úměrně tomu, jak konzumovali slané pochutiny.

Druhá italská studie, zveřejněná v časopise Plos One, zahrnovala 1424 dětí a dospívajících ve věku od šesti do osmnácti let z deseti italských regionů. Vědci měřili jejich výšku, váhu, krevní tlak, sledovali jejich stravovací návyky a také množství sodíku a draslíku v moči. Zjistili, že 93 procent chlapců a 89 procent dívek konzumovalo mnohem větší množství sodíku, než je doporučeno, zatímco spotřeba draslíku v průměru dosahovala sotva poloviny doporučeného množství.

Mohlo by vás zajímat

Vzniká tak začarovaný kruh. “Výživa příliš bohatá na sodík a chudá na draslík je spojená se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních nemocí v dospělém věku,” vysvětluje Angelo Campanozzi, profesor pediatrie na Foggijské univerzitě a hlavní autor studie publikované na stránkách časopisu Plos One.

“Navíc příjem slaných jídel stimuluje žízeň, která vede k tomu, že mladí lidé pijí hodně sladkých nápojů. Slané pokrmy, které jsou často kaloricky vydatné (jako například smažené brambůrky), jsou ve spojení se sladkými nápoji dobře známou příčinou dětské obezity. Je tedy nesmírně důležité přesvědčit rodiče a pedagogy, aby vedli ty nejmladší k tomu, aby omezili konzumaci slaných potravin a zvýšili příjem čerstvé zeleniny a ovoce,” zdůrazňuje Campanozzi.

“Nejvhodnějším obdobím k tomu, abychom se zaměřili na tento cíl, je léto. V té době totiž je možné dát více prostoru nejrůznějším druhům oblíbeného ovoce a zeleniny (melouny, třešně, meruňky, jablka). Tím se rozšíří výběr zdravých potravin, které je třeba vždy podávat v chutné podobě. Například zmrzlina z čerstvého ovoce podávaná v melounu je oblíbenou a zdravou svačinou,” dodává Campanozzi.

-čtk-

Tomáš Cikrt