Zdravotní obtíže po jídle nebo doplňcích stravy mohou lidé hlásit od loňského dubna on-line na portálu Nutrivigilance, čili zdravotní bdělost nad potravinami. Loni systém zaznamenal 11 hlášení, letos zatím osm, informoval na webu Státního zdravotního ústavu vedoucí centra zdraví, výživy a potravin Jiří Ruprich.
Hlášením nežádoucích účinků mohou lidé přispět k tomu, aby na českém trhu byly jen zdravotně nezávadné potraviny. Nabídka potravin stoupla z 3500 v roce 1991 na současných 350.000 položek.
„Podnětů zatím není mnoho, zřejmě i proto, že veřejnost o této možnosti moc neví. Je proto potřeba zvýšit informovanost odborné i laické veřejnosti o existenci systému, například formou letáků v ordinacích praktických lékařů nebo v lékárnách,“ uvedl Ruprich.
Loni se z 11 hlášení sedm týkalo potravin a čtyři doplňků stravy. Kromě jednoho případu u dvanáctileté dívky se všechny týkaly dospělých od 18 do 70 let. Byly zaznamenány bolesti hlavy, kloubů, svalů, břicha, alergická vyrážka či otok hrdla, nevolnost, průjem či zácpa, zvracení, žaludeční křeče a krvácení do trávicího traktu. Po vysazení potraviny obtíže vymizely, nevratné poškození zdraví nebylo zaznamenáno.
Mohlo by vás zajímat
Letos obdržel systém zatím osm hlášení, sedm od spotřebitelů, jedno od krajské hygienické stanice. Zdrojem obtíží byly ořechy v kombinaci s kustovnicí, chia semínky a mangem, zeleninový příkrm, hamburger, energetický nápoj, párky, sezamová pasta a maso. Dva lidé museli vyhledat lékařské ošetření.
Pravděpodobná příčinná souvislost byla určena u para ořechů a alergické vyrážky s dušností. Překročení doporučené dávky energetického nápoje vyvolalo bušení srdce, bolesti hlavy a bolesti na prsou. V ostatních případech byla příčinná souvislost vyhodnocena jako sporná nebo nepravděpodobná. U všech postižených potíže po vysazení potraviny vymizely.
Data o nežádoucích zdravotních účincích se před ustavením portálu Nutrivigilance v souhrnu neevidovala. Portál umožňuje sbírat je v časné fázi problému, ne až při větším počtu případů akutního poškození zdraví.
Nepříznivé reakce hrozí nejvíc u potravin nového typu, doplňků stravy a potravin s přídatnými látkami. Nutrivigilance nesleduje potraviny a nápoje, jež vyvolaly infekci jako salmonelóza. Naopak sem patří nové potraviny skládající se z mikroorganismů, hub nebo řas, rostlin a živočichů, s výjimkou potravin a složek získaných tradičními metodami šlechtění a chovu, jejichž bezpečnost byla prokázána dlouhodobým užíváním.
-čtk-