Ve Fakultní nemocnici Brno byl jako první naočkován ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

V Česku začalo očkování proti covidu. Další vakcíny půjdou příští týden do krajů

V Česku včera začalo očkování proti nemoci covid-19. Čtyři pražské a dvě brněnské nemocnice mohou zatím využít 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Dalších 19.500 dávek má do Česka dorazit příští týden, zamíří také do Ostravy a dalších regionů. Vůbec prvním očkovaným v Česku byl včera ráno premiér Andrej Babiš (ANO). Ve Fakultní nemocnici Brno byl jako první naočkován ministr zdravotnictví Jan Blatný. Nejdříve budou očkováni zdravotníci či ohrožení senioři. Běžná populace podle odhadů přijde na řadu zhruba koncem března.

V České republice se včera začalo s očkováním proti nemoci covid-19. První dávky vakcíny v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podali zdravotníci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a válečné veteránce Emilii Řepíkové. Vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, která je zatím jediná registrovaná pro použití v Evropské unii, mají k dispozici další tři pražské a dvě brněnské nemocnice.

Babiš před začátkem očkování řekl, že vakcína objednaná Evropskou unií je nadějí k návratu do normálního života po nejhorším roku v moderní historii. Česko podle něj uplatnilo opci u firmy Pfizer, od které dostane další čtyři miliony dávek navíc, dohromady osm milionů. Postupně tak obdrží 15,9 milionu vakcín pro 8,95 milionu lidí a očkovat se bude následujících devět měsíců. Stát nebude dělat zásoby, ale všechny doručené vakcíny plánuje hned využít. Musí také rozšířit počet očkovacích center, kterých je v současnosti 31, využít by se měly i polní nemocnice v Praze a Brně. Cílem je dosáhnout v létě proočkovanosti asi 70 procent společnosti.

Nejprve zdravotníci a ohrožení senioři

Pražské nemocnice ÚVN, Motol, Bulovka a Všeobecná fakultní nemocnice včera naočkovaly stovky převážně svých zaměstnanců. Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně v první den očkování podaly vakcínu proti nemoci covid-19 jen 70 lidem, pokračovat budou v pondělí.

Ve Fakultní nemocnici Brno byl jako první naočkován ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Jsem rád, že máme bezpečnou vakcínu a můžu lidem ukázat, že není čeho se bát,“ řekl.

V první fázi dostávají vakcínu proti covidu zdravotníci, senioři, kteří jsou hospitalizováni nebo žijí v ústavní péči, či sociální pracovníci. Následovat budou i další lidé nad 65 let, chroničtí nemocní, příslušníci dalších složek integrovaného záchranného systému a dalších profesí klíčových pro chod státu. Až příští rok začne kampaň na podporu očkování zaměřená na nerozhodnuté.

Příští týden přijdou vakcíny do krajů

Do Česka dorazilo prvních 9750 dávek vakcín v sobotu, v příštím týdnu by to mělo být dalších 19.500 kusů. „Tato dodávka už bude rozdělena mezi jednotlivými kraji. Hlavně půjde do Fakultní nemocnice Ostrava, která by měla dostat 2925 dávek,“ uvedl ve svém včerejším videu na Facebooku Babiš. Vysvětlil to tím, že situace v Moravskoslezském kraji je v rámci ČR nejhorší. Upřesnil, že v prosinci a lednu by celkově Pfizer měl dodat do Česka 355.875 dávek.

Občany požádal Babiš o trpělivost, protože se nejdřív musí očkovat zdravotníci a lidé, pro které znamená covid-19 největší riziko. Odhadl, že běžná populace se začne očkovat koncem března. Systém rezervací bude podle něho stejný jako v případě aktuálních antigenních testů a v lednu by měl být spuštěn na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Vládního zmocněnce pro očkování Česko mít nebude. Babišova dřívější slova o tom, že zmocněncem bude sám, byla podle premiéra nadsázkou. Předseda vlády však bude vakcinaci řídit a odpovídat za ni, řekl včera během očkování v pražské ÚVN.

-čtk-