Ilustrační foto: Pixnio

Pandemická úmluva: Státy WHO se nedohodly, jednání pokračují

Členské státy Světové zdravotnické organizace (WHO) se zatím nedohodly na nové pandemické úmluvě. Ta by měla reagovat na některé nedostatky, které se projevily za pandemie covidu. Úmluva má za cíl zlepšit mezinárodní odezvu na pandemie a šíření nakažlivých nemocí, obsahuje ale i některé poměrně kontroverzní body. Jednání, které chtěly státy WHO podle původních plánů uzavřít už do pátku, budou nadále pokračovat, potvrdila Světová zdravotnická organizace.

Nová úmluva má mít ambici efektivněji řešit například mezinárodní sdílení informací o šíření nových nemocí či o výrobě a distribuci vakcín a léků. To se týká i ožehavé otázky lékových patentů. Jeden z nejvíce sporných článků například ukládá, aby měla WHO přímý přístup k 20 procentům zdravotnického materiálu, který souvisí s pandemiemi. Mezi tento materiál přitom patří například i očkovací látky.

Podle původních plánů měly státy dosáhnout shody nad textem nové úmluvy do pátku 10. května. „Ještě tam ale nejsme. V naší práci budeme pokračovat,“ řekl uvedl podle agentury AFP představitel WHO Roland Driece. Jednání se v těchto dnech konají v Ženevě, a to tak, aby návrh byl připraven na zasedání států WHO, které začne 27. května. Rozhovory o pandemické úmluvě začaly před dvěma roky.

Aby byla úmluva platná, musí ji schválit dvě třetiny členských zemí WHO a poté ji musí ratifikovat alespoň 40 z těchto zemí. Aby byla závazná přímo pro Českou republiku, musí ji schválit tuzemská vláda a parlament.

Vznik nové pandemické úmluvy komentovali zástupci českého ministerstva zdravotnictví na konci loňského roku a snažili se vyvrátit dezinformace – například typu, že národní státy ztratí v resortu zdravotnictví suverenitu ve prospěch WHO. Podle nich úmluva nebude České republice nic nařizovat, ani neumožní WHO zasahovat do poskytování zdravotní péče v naší zemi. „WHO takovou pravomoc nemá a nikdy neměla. Dohoda sama říká, že princip spolupráce je založen na suverenitě členských států,“ uvedla tehdy vedoucí odboru mezinárodních věcí a EU ministerstva zdravotnictví Kateřina Baťhová. Představitelé ministerstva vyvraceli v souvislosti s pandemickou úmluvou i řadu dalších mýtů a nepravd.

ČTK, red