Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Senát ČR

Senát schválil snazší zapojení zubařů z třetích zemí

Senát dnes podle očekávání potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů ze států mimo EU do poskytování péče v Česku. Novela, kterou Sněmovna schválila ve zrychleném režimu, má v reakci na nedostatek zubařů v ČR umožnit zubním lékařům ze třetích zemí, aby mohli nově pracovat v Česku pod dohledem jiného stomatologa. Změnu, kterou odmítlo vedení České stomatologické komory, nyní dostane k podpisu prezident. Ministerstvo zdravotnictví zaujalo k úpravě neutrální stanovisko.

Nově by podle novely mohli stomatologové po ověření jejich zubařského vzdělání pracovat pod dohledem zubařů s nejméně pětiletou praxí, kteří mají smlouvu nejméně se třemi zdravotními pojišťovnami, případně na pracovištích, které mají akreditaci pro vzdělávání. Tato pracoviště už nyní mohou zaměstnat zahraniční lékaře na šest měsíců kvůli získávání odborné praxe, nově by to ale byly až tři roky, do kdy musí stážista absolvovat aprobační zkoušku.

K novele v Senátu proběhla k novele dvouhodinová diskuze, na které bylo vedle debaty o možných příčinách a řešeních nedostatku stomatologů na pojišťovnu řešila například podobu přímého dohledu, výskytu nelegální činnosti a její kontroly. Problematice se včera věnoval také senátní zdravotnický výbor, více zde.

Novela podle předkladatelů v čele s ředitelem Slezské nemocnice Opava Ladislavem Václavcem (ANO) nesnižuje nároky zákona na odbornou způsobilost zubních lékařů. Podle zákona nyní musejí lékaři ze zemí mimo EU, například z Ukrajiny, získat uznání svého diplomu, složit zkoušku z českého jazyka a odbornou aprobační zkoušku. Loni to podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zvládlo 460 zahraničních lékařů. Úspěšnost byla padesátiprocentní kvůli zkoušce z češtiny, jinak by mohla být osmdesátiprocentní, řekl senátorům ministr.

Válek také uvedl, že bude usilovat o sjednocení procesu uznávaní studia zahraničních lékařů v zemích mimo EU lékařskými fakultami v Česku. „To mi hlava nebere,“ komentoval ministr realitu, že v současnosti fakulty mohou kvůli rozdílné metodice o stejném adeptovi rozhodnout různě.

Senátor ODS a ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala poukázal na to, že bez přijetí novely zubaři například z Ukrajiny a dalších postsovětských zemí raději zamíří do okolních zemí. Podle Václavce má novela pomoci řešit nejen chybějící zubařskou péči v méně atraktivních lokalitách, ale také to, že zhruba čtvrtina českých zubařů je v důchodovém věku. Kvůli jejich odchodům nebude mít zubaře v dohledné budoucnosti 2,5 milionu českých občanů, uvedl Václavec. V Česku jsou podle senátora zhruba tři stovky zubařů z Ukrajiny čelící ruské agresi, kteří musejí vykonávat jiné profese.

Komora je proti

Prezident zubařské komory Roman Šmucler už dříve ČTK řekl, že kontrolu lékařského diplomu nepovažuje za dostatečnou, protože je pouze formální. Vyjádřil také pochybnosti o tom, zda bude mít lékař v ordinaci čas na svého kolegu-cizince dohlížet. „A víceméně odpadne jazyková zkouška, tedy pacient jim nebude rozumět,“ dodal. Novela je podle prezidenta komory v rozporu s unijním právem, hodlá ji v případě přijetí napadnout u českých i evropských soudů.

„Už nyní dochází k obcházení podmínek a evidentně selhává kontrolní mechanizmus. Bez jeho posílení lze očekávat po přijetí této novely, že případů zneužívání zubařů ze třetích zemí jako levné pracovní síly přibude. Navíc pacient v tomto systému se ani nemusí dozvědět, že ho ošetřuje stážista, nikoliv lékař, který prošel aprobační zkouškou,“ upozorňuje na slabá místa novely Martin Krsek (SEN 21 a Piráti), podle kterého může být problém také to, že pod odborným dohledem jednoho lékaře mohou být nově ne jeden, ale až tři stážisté.

Aktuálně v Česku podle Václavce nemá zubaře až 1,8 milionu obyvatel. S tím dlouhodobě nesouhlasí komora, podle jejíchž lednových dat je bez systematické stomatologické péče asi 600.000 lidí. Přes 82 procent obyvatel má podle komory zubního lékaře na pojišťovnu a dochází na preventivní prohlídky, další dvě procenta chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí si zubní péči hradí sama. Podle oponentů komory jsou zubaři více na klinikách poskytujících lukrativní výkony, které zdravotní pojišťovny nehradí a platí je pacienti.

-čtk, mk-