Ladislav Václavec a Jitka Seitlová na schůzi výboru. Zdroj: Senát ČR

Senátní výbor podpořil jednodušší zapojení ukrajinských stomatologů

Mají vzdělání i zkušenosti, ale v České republice musí často vykonávat nekvalifikovanou práci mimo svou odbornost. Řeč je o zubních lékařích z Ukrajiny. Senátní výbor pro zdravotnictví na včerejší schůzi projednal návrh novely, za kterou stojí skupina senátorů kolem Ladislava Václavce (nestraník za ANO), a která by měla umožnit zubařům ze zemí mimo Evropskou unii vykonávat praxi, a to ještě před složením aprobační zkoušky, což je nyní povinné. Výbor ji nakonec doporučil ke schválení senátnímu plénu. Proti návrhu se nepostavil ani zástupce ministerstva zdravotnictví, který se schůze zúčastnil. S výtkami vystoupil jen senátor Martin Krsek (SEN 21).

Za postoupení novely zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta Senátu na schůzi osobně orodoval senátor Václavec. Je přesvědčen, že zjednodušení vstupu zubních lékařů ze zemí mimo Evropskou unii do českých zdravotních služeb by pomohlo zejména regionům, kde je jich nedostatek, konkrétně například v Jihomoravském či Moravskoslezském kraji. V té souvislosti připomněl, že v Česku je vysoký průměrný věk stomatologů, což si může v blízké budoucnosti vyžádat další výpadky kapacit. Dodal, že návrh je slučitelný s právem EU a rovněž českými zákony.

Václavec se rovněž ohradil vůči obavám, že by návrh podporoval nelegální práci. „Nelegalizujeme práci načerno… Dáváme možnost těmto lidem, aby mohli legálně pracovat pod přímým dohledem stomatologa,“ upřesnil. To při čtení zpravodajské zprávy k tisku podpořil i senátor Ivo Trešl (STAN). „Novela nijak nezmírňuje podmínky aprobačních zkoušek… Pouze dává dotčeným stomatologům možnost k rychlejšímu nástupu do praxe,“ řekl.

Proti návrhu se postavil senátor z Ústecka Martin Krsek. „Vítám, že je tu pozitivní impuls pro tuto legislativu… Nějaké úpravy by měly být přijaty… Ale toto není ideální cesta,“ namítl. Obává se, že by to vedlo k tomu, že by pacienty ošetřovali tzv. stážisté. Rovněž požadoval zodpovědět, jak se zajistí, aby pacient věděl, zdali ho ošetřuje plnohodnotný lékař, či právě stážista. Na to mu obratem odpověděl senátor a místopředseda výboru Tomáš Fiala. „Pacient se to dozví díky tzv. informovanému souhlasu, kde to je napsané,“ vysvětlil. Že je tato věc již legislativně ošetřena, připomněl i náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. „Zákony jsou v tomto nastaveny dobře,“ řekl.

K samotnému návrhu pak Pláteník uvedl: „Ministerstvo zdravotnictví z důvodu řady nesrovnalostí v textu k němu zaujímá neutrální stanovisko, nicméně vnímáme velmi silnou politickou podporu a velmi si vážíme práce senátorů a záměrů tuto problematiku řešit a proto si myslíme, že je vhodné tento návrh podpořit.“

Členové zdravotnického výboru následně jednohlasně návrh novely podpořili a doporučili jej Senátu schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Na závěr schůze před výborem vystoupila i náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková a senátory stručně seznámila s návrhem novely zákona o sociálních službách, o níž má dnes hlasovat Senát. Novela obsahuje několik návrhů, mimo jiné požadavek na zvýšení příspěvku na péči, upřednostňování osob v nepříznivé sociální situaci při nabízení ambulantních služeb, zakotvení definice „neformálně pečujících osob“ či zavedení zmocňovacího paragrafu, který by definoval celostátní a nadregionální síť B, sloužící k přerozdělování finančních prostředků poskytovatelům. Pokud by byl návrh schválen, příspěvek na péči by se na rok navýšil na sedm miliard korun.

-fk-