Foto. Freepik

Za pět minut dvanáct. Ministerstvo přichází s návrhem odměňování zdravotníků

Ministerstvo zdravotnictví připravilo dlouho očekávaný návrh zákonné úpravy odměňování zdravotnických pracovníků. Ten obsahuje záruku, že měsíční odměna nemocničních lékařů bude bez ohledu na to, zda jsou odměňováni mzdou nebo platem, na úrovni deklarované tzv. Hegerovým memorandem z roku 2011. Návrh by měl být podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka buď samostatným novým zákonem, nebo součástí zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Na údajnou nečinnost ministerstva v souvislosti s tvorbou zákona o odměňování zdravotníků dlouhodobě upozorňovala Česká lékařská komora (ČLK) i Sekce mladých lékařů ČLK (SML ČLK). Komora dokonce hrozila i opětovnými protesty.

Ministerstvo zdravotnictví přichází se slibovanou zákonnou úpravou stanovení výše platu nebo mzdy některých zdravotnických pracovníků ve formě variantního řešení pro poskytovatele zdravotních služeb. Navazuje tak na dohodu uzavřenou mezi Ministerstvem zdravotnictví, Českou lékařskou komorou, odborovými organizacemi ve zdravotnictví a asociacemi nemocnic v prosinci 2023, která byla výsledkem jednání o ukončení protestu lékařů a dalších zdravotnických pracovníků. Ministerstvo chce zachovat stávající instituty odměňování zaměstnanců podle zákoníku práce, tedy plat a mzdu. Návrh však zohledňuje zvláštní pravidla, které navazují na úpravu mzdy a platu – stanovují určení výše platového tarifu jako základní složky platu, respektive mzdy s výslovným vyloučením mzdy za práci přesčas z této částky.

Ministerstvo ale zatím nedošlo k jednoznačnému názoru, kterých zdravotnických pracovníků se má návrh týkat. Přichází proto se třemi variantami. Zákonná úprava se tak bude týkat jedné z těchto skupin zdravotnických pracovníků: 1. u všech poskytovatelů zdravotních služeb, 2. u poskytovatelů lůžkové péče, 3. u poskytovatelů lůžkové péče a zdravotnické záchranné služby. O těchto možnostech chce ministerstvo dále s pracovní skupinou diskutovat.

Každá z variant má garantovat výši platového tarifu a obdobně tomu i výši mzdy dotčených zdravotnických pracovníků, spočítanou pro daný kalendářní rok jako součin koeficientu stanoveného zákonem a výše průměrné měsíční mzdy. Platový tarif se podle návrhu dále navyšuje za každý rok započitatelné praxe o jedno procento. Už by tedy neplatilo, že by se platový tarif zvyšoval až po dosažení 32 let započitatelné praxe zdravotníků.

Návrh výše koeficientů pro stanovení výše platového tarifu lékaře a zubního lékaře vychází už ze závěrů Memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví z 14. února 2011, a to tak, aby součet platového tarifu a složek platu náležejících za 8 hodin práce přesčas týdně u lékařů v přímé úměře na dosaženou kvalifikaci a praxi odpovídal 1,5násobku až 3násobku průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství vyhlášené Českým statistickým úřadem pro rok o dva roky předcházející roku.

„Návrh výše koeficientů pro stanovení výše platového tarifu ostatních zdravotnických pracovníků garantuje pro rok 2025 růst platového tarifu o pět procent oproti výši garantované pro rok 2024 dohodou z prosince 2023. Vazba na vývoj průměrné mzdy v národním hospodářství pak ve všech případech znamená pravidelnou valorizaci,“ píše se v návrhu zákonné úpravy odměňování zaměstnanců, který má Zdravotnický deník k dispozici.

Minimální úroveň u lékaře s nejmenšími zkušenostmi, který musí pracovat pod dozorem lékaře, je v návrhu ministerstva stanovena na 65 tisíc korun měsíčně. Oproti tomu, ti nejzkušenější lékaři se specializovanou způsobilostí, si mohou od nového roku přijít až na 130 tisíc korun za měsíc. Garantovaná výše platu nebo mzdy se navyšuje o jedno procento za každý rok praxe. Podle ministerstva zdravotnictví tak dojde ke sjednocení odměňování, kdy bude pro platovou i mzdovou sféru stanovena jednotná základní úroveň.

-ns-