Ilustrační foto: Pixabay

EUC a Sokol spouštějí kampaň, která má Čechy motivovat k pohybu a péči o zdraví

Pár minut svižné chůze nebo schody místo výtahu. Malé změny v pohybových návycích mohou mít pozitivní efekt na zdraví a pokud je spojí s preventivními prohlídkami u lékaře, mohou Češi pro své tělo udělat hodně. S vyšší tělesnou hmotností – nadváhou či obezitou – se totiž potýká více než 60 procent obyvatel naší země. Pod heslem Zdraví nazdar! vyzývá skupina EUC veřejnost k odboji proti největšímu nepříteli Česka. Cílem je motivovat lidi k pohybu, aktivní péči o své zdraví a boji proti špatné kondici. Kampaň spouští zdravotnická skupina EUC ve spolupráci s Českou obcí sokolskou při příležitosti XVII. všesokolského sletu.

Zdravotnická skupina EUC začala spolupracovat s Českou obcí sokolskou, lídrem v oblasti sportu pro všechny. Společně připravili osvětovou kampaň s příznačným názvem Zdraví nazdar!

„Velké změny se mohou zdát obtížné, proto poukazujeme na to, že se začíná od těch malých. V kampani navazujeme na naše známé motto, že vedeme Čechy k pohybu a společné aktivitě – a nyní dodáváme, že je vedeme i ke zdraví. Protože nejdůležitější je začít a každý pohyb se počítá,“ říká Martin Chlumský, starosta České obce sokolské.

Podle Českého statistického úřadu má nadváhu zhruba 40 % obyvatel ČR, z toho 33 % žen a 47 % mužů. Obezitou pak u nás trpí přibližně 20 % populace, z toho 18 % žen a 21 % mužů. Celkově se tedy vyšší tělesná hmotnost (ve formě nadváhy až obezity) vyskytuje u více než 60 % populace. Nedostatek pohybu a kila navíc přitom stojí za řadou chronických onemocnění. „Přestože se průměrná délka života prodlužuje, stále více lidí tráví jeho značnou část v nemoci a potřebuje nákladnou péči. Přitom nejčastějším onemocněním, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo cukrovka 2. typu, lze předcházet důslednou životosprávou, jejíž přirozenou součásti by měl být i pravidelný pohyb,“ říká Michal Bednář, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC.

V rámci kampaně vznikla série instruktážních cvičebních videí od sokolských metodiků i tipy na drobné změny, které může každý pohodlně zařadit do svého dne. Sokol vnímáme jako jeden ze stabilních prvků české společnosti, který se také stará o zdraví lidí. Naším společným zájmem je nyní motivovat je k pohybu a odpovědnosti i aktivní péči o své zdraví,“ říká dále Michal Bednář z EUC a zároveň dodává, že nedílnou součástí péče o zdraví by měly být také preventivní prohlídky, které mohou včas odhalit závažná onemocnění. Podle průzkumu se obavy Čechů nejčastěji týkají jejich zdraví a právě preventivní prohlídky, které jsou navíc v drtivé většině hrazeny ze zdravotního pojištění, jim mohou vrátit pocit jistoty a bezpečí.

V rámci kampaně je k dispozici například kalkulačka prevence, sportovní videa i Podcast Kondicionér, který bude přinášet témata související se zdravým životním stylem, dlouhověkostí, duševním zdravím, cvičením a motivací.

-red