Diabetik při měření inzulinu. Foto: Freepik

Inhalovaný inzulin může být stejně účinný jako injekční, zjistila studie

V aplikaci inzulinu existuje třetí, neméně funkční cesta. Ukazují to výsledky nové studie zaměřené na testování inhalační formy inzulínu, kterou vypracoval vědecký tým lékaře Irla B. Hirsche z amerického Centra péče o cukrovku na University of Washington Medical Center. Výsledky naznačují, že inhalační inzulín Afrezza od společnosti MannKind Corporation může být stejně účinný jako tradiční injekce nebo inzulínové pumpy. I tento způsob aplikace životně důležitého hormonu ovšem může mít svá „ale“. Na studii upozornil americký zpravodajský web Fox News.

Jenom ve Spojených státech amerických se s diabetem léčí na 38 milionů lidí, přičemž většina z nich je nucena spoléhat buď na inzulinové injekce, nebo na inzulinové pumpy. Před deseti lety však na tamní trh, po schválení federálním Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přišel inzulin ve formě inhalátoru, ne nepodobný tomu, jaký prakticky od poloviny minulého století užívají astmatici. Přípravek se prodává pod obchodním názvem Afrezza a vyrábí ho jediná firma, Mannkind Corporation, registrovaná v Kalifornii.

Mezi jídly a před spaním

Studie, která byla představena minulý týden na 84. vědecké konferenci Americké diabetologické asociace (ADA) v Orlandu, spočívala v tom, že během prvních 17 týdnů jedna část ze 141 dospělých diabetiků 1. typu dostávala přípravek Afrezza a druhá část tradiční formy – injekce nebo pumpy. Po této době všichni účastníci přešli na dalších 13 týdnů na inhalátor. Všechny skupiny tak byly hodnoceny pomocí kontinuálního monitorování glykémie na začátku studie, v 17 týdnech a znovu ve 30 týdnech.

Ve skupině užívající inhalační inzulin dosáhlo cílové hladiny glukózy (méně než 7 procent cukru v krvi) 30 procent účastníků ve srovnání se 17 procenty osob užívajících injekce a pumpy. Mezi skupinami nebyl zaznamenán žádný rozdíl ve výskytu hypoglykémie (nízké hladiny cukru v krvi). „Obecně nebyl zjištěn žádný rozdíl v našem primárním cílovém ukazateli, který odráží průměrnou hladinu cukru v krvi,“ uvedl k výsledkům studie její vedoucí, lékař Hirsch. Upozornil však, tento údaj může být špatně chápán, neboť někteří pacienti si vedli lépe a jiní naopak hůře. „Jde o to, že inhalace inzulínu není pro každého, ale někteří si vedli lépe než s pumpou,“ dodal s tím, že nejlepších výsledků dosáhli ti, kteří inhalovali inzulin mezi jídly a před spaním.

Přestože více osob dosáhlo s přípravkem Afrezza svých glykemických cílů, u některých účastníků se hodnoty při přechodu z obvyklých metod na inhalační inzulin zhoršily. Podle výzkumníků to však bylo patrně důsledkem vynechání dávek inhalačního inzulinu během dne a nebo nedostatečného dávkování před spaním.

Kašel, jinak nic

Co se týče vedlejších účinků inhalátorů, ty vědci podle Hirsche nezaznamenali. „Jak se dalo očekávat, několik lidí při dávkování inzulínu zakašlalo, ale žádné větší obavy jsme nezaznamenali a všichni pokračovali v užívání inhalačního inzulínu,“ uvedl.

Přesto sám výrobce upozorňuje, že Afrezza může být spojována s rizikem akutního bronchospasmu u pacientů s chronickým plicním onemocněním, jako je astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc. Pacienti by proto měli případný přechod na tento přípravek konzultovat se svým lékařem.

Na konci studie více než polovina účastníků uvedla, že by se rozhodla zůstat na inhalační inzulinové terapii. „Největším poznatkem je, že pacienti s diabetem 1. typu by měli zvážit tuto možnost jako další variantu inzulínu při jídle a promluvit si o této volbě se svým lékařem,“ doporučil Hirsch.

Odborná společnost to vidí slibně

Výsledky studie již pro Fox News ocenila i Americká diabetologická asociace (ADA). „Doufáme v neustálý vývoj alternativních metod podávání inzulínu, které by mohly nabídnout možnosti pro lidi žijící s diabetem,“ sdělila viceprezidentka ADA pro lékařské záležitosti a výsledky zlepšování kvality Raveendhara Bannurová.

„Studie prokázala, že inhalační inzulin v kombinaci s inzulinem degludek (bazálním inzulinovým analogem – pozn. red.) účinně snižuje hladinu A1c (informace o průměrné hladině cukru v krvi – pozn. red.), aniž by se zvýšila hypoglykémie nebo přírůstek hmotnosti u lidí s diabetem 1. typu. To přináší přidanou hodnotu k možnostem inzulinové terapie,“ dodala Bannurová.

-fk-