Tisková konference VFN k počtu nakažených pohlavně přenosnými chorobami. Zleva Roman Trýzna z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN, primář Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN Libor Zámečník a primářka Dermatovenerologické kliniky 1. LF a VFN Ivana Krejsová. Foto: Nela Slivková

Lidé se méně bojí a více experimentují. Nákaza syfilidou i kapavkou u Čechů stoupla

V roce 2023 zachytili lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze celkem 1140 případů onemocnění syfilidou a 1438 případů lidí s kapavkou. Více než v minulosti. Výjimkou je však infekce HIV, kde počty zachycených pacientů v posledních několika letech stagnují. A co je hlavním důvodem nárůstu? Lidé se podle odborníků méně bojí sexuálně přenosných nemocí, vliv mají ale také drogy, alkohol, experimentování v sexu, seznamovací aplikace i letní sezona, která klepe na dveře.

„Typickými příznaky, se kterými pacienti přicházejí, jsou spontánní výtok z močové trubice či vaginy, pálení nebo řezání při močení, bolesti v podbřišku, v genitálu, hnisající vřídky či jiné výrůstky a změny na kůži, vyrážky či zvětšení mízních uzlin,“ popsal Roman Trýzna z Dermatovenerologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Souviset se sexuálními praktikami podle něj ale může i bolest či škrábání v krku, svědění nebo pálení v konečníku nebo zánět oka.

Pokud se pohlavně přenosná choroba neléčí, může způsobit vážné trvalé následky. Jde například o gynekologické hluboké pánevní záněty, postižení kloubů nebo očí. V nejtěžších stádiích choroby může dojít také k postižení mozku a nervového systému.

Do rizikového věku spadají pacienti od 15 do 45 let. Výjimkou není ani vrozená nákaza plodu matky při porodu. „U kapavky zachytíme nejvíc případů ve věku 15 až 39 let, u syfilidy vítězí věková kategorie 20 až 44 let,“ uvedl Trýzna. Celkový počet lidí s nákazou HIV je v Česku od roku 1985 na čísle 4619. V současné době mají lékaři k dispozici desítky léků, které nemoc zpomalí, proto už pro mladou generaci lidí nepředstavuje tak velkého „strašáka“ jako dřív. Léčba HIV ale může v některých případech znamenat velmi vysoké náklady, které mohou být mezi deseti až sto tisíci korun, jak Trýzna dále upozornil.

Zdroj: prezentace MUDr. Romana Trýzny, VFN

Podle průzkumu sexuálního chování Čechů, jehož výsledky VFN představila v květnu, nemají z nákazy virem HIV obavy více než tři čtvrtiny respondentů. „Více než polovina lidí uvedla, že nepoužila kondom při mimomanželském sexuálním styku, který měli v posledním roce,“ citoval z nedávného průzkumu CzechSex primář Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN Libor Zámečník. Dalších skoro 15 procent podle něj nechtělo na otázku odpovídat.

Zárukou nezkreslených výsledků je venerologie

Pracoviště Venerologie ve VFN v Praze zvládne ročně vyšetřit zhruba sedm tisíc pacientů. Díky návaznosti na laboratoř zvládne pracoviště zajistit nezkreslené výsledky odběrů. Pokud je pacient pozitivní, ihned zahajuje svoji léčbu. Za rok 2023 bylo provedeno 880 screeningových vyšetření a 992 vyšetření u kontaktů s pohlavní nemocí. U 1154 pacientů se projevil zánět močové trubice a téměř 600 pacientů se muselo léčit s genitálními bradavicemi.

Realita je zatím taková, že žádná z pohlavně přenosných nemocí nebyla zatím zcela vymýcena. Pokud se však zachytí včas, pacient může žít plnohodnotný život i nadále. Lékaři nejčastěji využívají antivirotika, antibiotika, antimykotika a antiparazitika. Může se jednat o jednorázové užití léků, ale také o léčbu celoživotní. Dokonalou ochranou je pouze sexuální abstinence.

„Při zkoušení mediků klademe velký důraz na to, aby medici důkladně znali všechny pohlavní choroby, protože tyto znalosti si ponesou celý život,“ uzavřela Ivana Krejsová, primářka Dermatovenerologické kliniky 1. LF a VFN.

-ns-