Foto: Pexels

Ministerstvo vysoutěžilo pět dodavatelů projektů elektronického zdravotnictví  

Plně standardizovaná elektronická dokumentace má být v Česku běžnou už v roce 2026. Spuštěny by měly být také projekty jako telemedicína a interoperabilita. Ministerstvo zdravotnictví k realizaci svých plánů vybralo pět dodavatelů, kteří budou mít na starost několik komplexních projektů, testovací provozy mají začít už během letošního roku. Ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn Zdravotnickému deníku vybrané dodavatele představil.

V oblasti interoperability ministerstvo uzavřelo rámcovou smlouvu se společností Aricoma Digital a Seyfor. Aricoma digital, která spadá pod největší český ICT (Information and Communication Technologies – pozn. red.) holding Aricoma Group založený v roce 2019, poskytuje širokou škálu softwarových služeb a IT řešení. Seyfor je softwarová společnost, která je jednou z největších IT firem ve Střední Evropě.

Oblast digitálních služeb bude mít na starost společnost TESCO SW, která je dceřinou společností holdingu TESSELA HOLDING SE. V nabídce společnosti TESCO SW jsou např. FaMa+ TPIS, FaMa+ ITSM, portál pacienta, portál zdravotníka, specializované evaluační nástroje, telemedicínské aplikace, služby systémové integrace a kybernetické bezpečnosti.

Další společností, která bude tvořit digitální služby elektronického zdravotnictví, je Asseco Central Europe, která tvoří rozsáhlá softwarová řešení na míru. Podílí se na projektu elektronizace služeb pro občany a dodává řešení pro elektronické zdravotní karty a Národní zdravotní portál. Ředitel obchodního rozvoje společnosti Michal Bušek byl jedním z řečníků na summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví (více jsme psali zde).

V rámci úplně první veřejné zakázky na služby Projektové kanceláře byl podle Foltýna vysoutěžen jen jeden partner, kterým je společnost DeepView poskytující služby v oblasti IT.

-ns-