Ilustrační foto: https://fshoq.com, licence CC BY 4.0

Německé nemocnice letos poprvé zhltnou více než 100 miliard eur. Dvakrát více než před 18 lety

Výdaje německého systému zákonného zdravotního pojištění, které směrují na nemocniční péči, by letos mohly poprvé v historii překročit hranici 100 miliard eur. Vyplývá to z odhadu Asociace pojišťoven zákonného zdravotního pojištění, na který odkazuje odborný deník Deutsches Ärzteblatt. Pojišťovny apelují na politiky, aby tento trend zastavili, neboť na nemocniční péči dnes v Německu putuje každé třetí euro vybrané právě na zákonném zdravotním pojištění.

Výdaje na nemocniční péči v Německu v rámci systému zákonného zdravotního pojištění (GKV – Gesetzliche Krankenversicherung) by letos mohly poprvé v historii překročit hranici 100 miliard eur. To je v přepočtu asi 2,5 bilionu korun (téměř stejně vysoká částka jako výdaje jednoho státního rozpočtu České republiky).

Oproti roku 2006 by se tak výdaje na nemocniční péči v Německu nominálně zdvojnásobily. Vzhledem k tomu, že za stejnou dobu se cenová hladina v Německu zvýšila přibližně o 45 procent, reálné výdaje na nemocniční péči tak za posledních 18 let vzrostly o více než polovinu.

Každé třetí euro jde do nemocnic

Do německých nemocnic navíc dnes již ze systému zákonného zdravotního pojištění putuje každé třetí euro, které systém GKV vydá. Takový trend je podle Asociace pojišťoven zákonného zdravotního pojištění (GKV – Spitzenverband) neudržitelný, a proto její zástupci apelují na politiky, aby jej zastavili.

„Využití nemocničních lůžek kleslo na zhruba 70 procent a zároveň rostou náklady. Je jasné, že takhle to dál nejde,“ uvedla pro odborný deník Detusches Ärzteblatt Susanne Wagenmannová, předsedkyně představenstva GKV – Spitzenverbandu.

Asociace vyzvala nemocnice, aby zrušily ty služby, které nejsou k poskytování kvalitní nemocniční péče potřebné. Pojišťovny se tak snaží upozornit na to, aby finanční prostředky, které do nemocnic putují, byly využívány efektivně. Podle zdravotních pojišťoven by pro německé nemocnice měly platit celostátní závazné normy, které by rozsah péče jasně definovaly.

Je to jen vytváření falešného dojmu

„Zejména v době sociální nejistoty je zdravotnictví, ke kterému nepochybně patří i spolehlivá nemocniční péče, ústředním stavebním kamenem soudržnosti celé naší společnosti,“ řekl listu Deutsches Ärzteblatt předseda představenstva zdravotní pojišťovny DKV Uwe Klemens.

Představitelé GKV – Spitzenverbandu na konto dramaticky rostoucích výdajů na nemocniční péči rovněž kritizovali návrh nemocniční reformy, který předložil spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD). „Spolkové země se svými požadavky na peníze často uspěly, takže se nemocniční péče opět prodražuje, přičemž na nutné strukturální reformy zbývá jen malá naděje,“ postěžovali si zástupci GKV – Spitzenverbandu.

Proti tomuto pohledu se ovšem vymezil předseda Německé nemocniční společnosti Gerald Gaß. „GKV – Spitzenverband vytváří dojem, že výdaje na nemocniční péči představují zásadní problém, a že se staly neúměrným nákladovým faktorem. Jenže opak je pravdou. Podíl výdajů na nemocniční péči v rámci systému zákonného zdravotního pojištění se od roku 2004, kdy byl zaveden systém financování DRG, snížil z 36 na 32,4 procenta,“ řekl Gaß.

Zvýší se dodatečná sazba pojistného?

Faktem nicméně zůstává, že výdaje na zdravotní péči jako celek v rámci GKV rostou, a že hospodaření systému je finančně napjaté. Systém zákonného zdravotního pojištění hospodařil v loňském roce se schodkem převyšujícím tři miliardy eur (přes 75 miliard korun). V letošním roce navíc hrozí schodek také systému sociální (zejména dlouhodobé) péče, který je ze zákonného zdravotního pojištění také hrazen.

GKV – Spitzenverband už kvůli tomu naznačil, že bude nutné zvýšit dodatečnou sazbu zákonného zdravotního pojištění počínaje rokem 2025, a to o 0,5 až 0,6procentního bodu. Pro letošní rok dodatečná pojistná sazba činí průměru 1,7 procenta nad rámec základní sazby, která dosahuje 14,6 procenta z hrubé mzdy.

„Existují znepokojivé signály ohledně vývoje výdajů v roce 2024,“ dodala Doris Pfeifferová. Ty v prvním kvartále letošního roku stouply meziročně o 7,1 procenta. Pro celý letošní rok se nárůst výdajů na zdravotní péči očekává ve výši 6,5 procenta.

Pfeifferová dále varovala, že pokud se pojistné nezvýší, zdravotní pojišťovny nebudou schopny nárůst výdajů pokrývat ze svých rezerv. A to kvůli zákonem stanovenému průběžnému snižování minimálních rezerv zdravotních pojišťoven.

Zdeňka Musilová