Ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum, Foto: Radek Čepelák

Nová rada vlády má vytyčit směřování veřejného zdraví

Jedním z pilířů, o které se má opírat strategie rozvoje veřejného zdraví v České republice, včetně nové cesty pro nepovinné vakcíny systémem, se má stát Rada vlády pro veřejné zdraví. Vizi poradního orgánu vlády, který pravděpodobně vznikne již v následujících týdnech, představil na sympoziu Zdravotnického deníku Strategie vakcinace pro Českou republiku ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. „Cílem rady je strategicky určovat směr, kam se chceme v oblasti veřejného zdraví rozvíjet,“ uvedl.

Pro působení vlády v oblasti veřejného zdraví má být v budoucnu klíčová novela zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. „Ta je sice zprofanovaná tím, že má cejch, že centralizuje hygienické služby, ale to je jen minoritou celého návrhu zákona. Jeho cílem je posílení podpory a ochrany veřejného zdraví – tak, abychom se dostali k tomu, že tady bude orgán, který bude vědět, co chce, a současně nebude pouze orgánem dozorovým, ale i edukativním. A bude mít jasnou strategii,“ řekl na sympoziu Fošum s tím, že do zákona 258 vkládá ministerstvo mnoho nadějí i kompetencí s cílem veřejné zdraví posílit a „opět ho postavit na nohy“. „A jedním z pilířů je právě vytvoření Rady vlády pro veřejné zdraví,“ vysvětlil Fošum.

Účastníci diskuse (zleva) místopředseda senátního Výboru pro zdravotnictví Karel Zitterbart, místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Petr Fifka, náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, místopředseda Výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Prymula, ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum, ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, vedoucí Oddělení koordinace odborných činností Státního ústavu pro kontrolu léčiv Jakub Velík, členka týmu CzechHTA při ČVÚT a ředitelka CEEOR Ivana Šarkanová, ředitel Value Outcomes Tomáš Doležal, vedoucí oddělení ambulantních zdravotnických zařízení Všeobecné zdravotní pojišťovny Miroslav Jankůj a výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Rada vlády pro veřejné zdraví by podle Fošuma měla fungovat multiresortně. „Snažíme se zaměřit na to, aby ochrana a podpora veřejného zdraví zůstala v rámci resortu zdravotnictví, ale témata, které se veřejného zdraví týkají, jsou podstatně širší. Nyní například aktuálně řešíme národní azbestový profil a do tohoto tématu zapojujeme resort životního prostředí i ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvedl Fošum. A popsal i nástrahy multiresortnosti. „Protože je nyní ministr zdravotnictví vicepremiérem, dělá se nám komunikace podstatně snáz. Ale pokud bychom se od této jeho současné autority odprostili, je multiresortnost a spolupráce s ostatními resorty vždy jen na expertní úrovni. Ale chybí nějaký ‚deštník‘, nějaká jednotná strategie důležitých témat veřejného zdraví,“ vysvětlil Fošum.

Neřešit detaily, ale strategicky určovat směr

Chybějící platformou pro meziresortní hovory o tom, který resort se chce zaměřit na kterou část ochrany veřejného zdraví, by se podle Fošuma měla stát právě Rada vlády pro veřejné zdraví. „Podporu k vytvoření této rady vlády máme ze strany expertů a vedení ministerstva i ze strany Světové zdravotnické organizace, minimálně na evropské úrovni. Panuje ideové souznění v tom, že jde o krok správným směrem,“ ubezpečil ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví.

Diskuse před zahájením sympozia, zleva místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Petr Fifka, náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, místopředseda Výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Prymula a ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Úkolem rady nemá podle Fošuma být řešení konkrétních detailů. „Nemá například řešit, jestli očkovat HPV vakcínami osoby po 19. roku života. Cílem je strategicky určovat směr, kam se chceme v oblasti veřejného zdraví rozvíjet. Současně by mělo fungování rady zapadat do konceptu, který je nadesignován v zákoně o ochraně veřejného zdraví,“ upřesnil Fošum. A přidal zajímavost. „Když jsme debatovali o tom, kdo by mohl být v managament boardu rady vlády, chtěli do něj úplně všichni – všech 28 členů pracovní skupiny. V tomto ohledu tedy cítíme respekt z velkého množství účastníků, z toho, že by to nemuselo úplně fungovat. Na druhou stranu jsem ovšem rádi za ten enormní zájem a tužbu spolupracovat na ochraně veřejného zdraví,“ uvedl Fošum.

Zleva: ředitel Value Outcomes Tomáš Doležal, vedoucí oddělení ambulantních zdravotnických zařízení Všeobecné zdravotní pojišťovny Miroslav Jankůj a výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Rada vlády by mohla být ustanovena již v nejbližších dnech. Předložit vládě návrh na její zřízení chce ministr Vlastimil Válek stihnout ještě v červnu, jak řekl minulý čtvrtek 13. června ve Sněmovně. Tam také přidal svůj pohled na význam vznikající rady. „Zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví vychází z programového prohlášení vlády, kde je jako priorita v rámci veřejného zdraví uvedena podpora programu na podporu prevence s tím, že prevence je nejefektivnější přístup, jak předcházet nemocem, zvyšovat kvalitu života a podporovat zdraví našich občanů, nejlépe na stejnou úroveň, jaká je běžná ve vyspělých státech Evropské unie. Rada vlády pro veřejné zdraví bude zaměřena na oblast veřejného zdraví, podpory zdravého životního stylu, ve všech těch aspektech včetně zdraví a samozřejmě včetně zdravého stravování. Bavíme se o celiaticích a dalších. Zásadním aspektem její činnosti bude rovněž mezirezortní spolupráce,“ řekl ve Sněmovně Válek.

Místopředseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula.

Není už institucí příliš?

Před tím, že jsme již dnes „přeinstitucionalizovaní“ varoval v diskusi místopředseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula. „Skupin a institucí je tu hodně a mám obavu, že za chvíli nebudeme vědět, co má která skupina dělat,“ glosoval Prymula. A upozornil na to, že rada vlády nemusí být příliš funkčním tělesem. „Sám jsem seděl v pěti radách vlády za svého působení v roli náměstka a naprostá většina rad vlády je v podstatě zdí nářků různých organizací, které před premiérem vrhají negativní názory a požadavky na resortního ministra,“ upozornil Prymula. Ale dodal, že existují výjimky, například Rada vlády pro vědu a výzkum, která funguje koncepčně. „Pokud ten model bude takový, dovedu si představit přidanou hodnotu nové rady vlády,“ komentoval Prymula.

Podle Fošuma se ale není třeba o funkčnost Rady vlády pro veřejné zdraví obávat. „ Jejím předsedou by měl být přímo ministr zdravotnictví a aby se jednalo o odborný poradní orgán pro vládu. A nepředpokládám, že by byl na radě resort zdravotnictví nějak očerňován,“ reagoval Fošum.

Diskuse mezi ředitelem Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyášem Fošumem a ředitelkou Státního zdravotního ústavu Barborou Mackovou.

S tím souhlasí i ředitelka Státního zdravotního ústavu a hlavní hygienička Barbora Macková, která si od Rady vlády pro veřejné zdraví slibuje, že může skvěle sloužit jako meziresortní institut pro oficiální diskusi o problémech veřejného zdraví. „Moje zkušenost je, že pokud pozveme odborníky z různých resortů na ministerstvo zdravotnictví, tak každý přijde s nějakým daným názorem. Pokud ale budeme mít nadresortní platformu pro diskusi, může vzniknout skutečně konstruktivní řešení,“ uzavřela Macková.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Sympozium se konalo za laskavé podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny a společnosti MSD.

Jeden z dotazů z publika vznesl také ředitel AIFP David Kolář.

Na sympoziu přednášela i členka týmu CzechHTA při ČVÚT a ředitelka CEEOR Ivana Šarkanová.
Neformální diskuse v kuloárech. Uprostřed bývalá ředitelka SÚKL Irena Storová, vpravo Jakub Velík, který SÚKL dočasně řídil.