Ilustrační foto: Freepik

Polská nemocnice odmítla provést interrupci. Nyní čelí pokutě

Nemocnice ve městě Pabianice v polském Lodžském vojvodství dostala pokutu ve výši 550 tisíc zlotých (zhruba 3,2 milionu korun) za to, že odmítla provést interrupci, ačkoliv pro tento zákrok existovaly legální důvody. Vedení zdravotnického zařízení s rozhodnutím nesouhlasí a je připravené soudit se s Národní zdravotní službou s tím, že nemocnice pacientku neodmítla, ale čekala na finální výsledky vyšetření.

Současné polské zákony upravující reprodukční práva žen patří mezi vůbec nejpřísnější v Evropě. Interrupce jsou v Polsku legální pouze v případě, kdy dojde k přímému ohrožení zdraví či života matky nebo kdy těhotenství vzniklo v důsledku trestného činu. O to překvapivější je nejnovější rozhodnutí polské Národní zdravotní služby (Narodowy Fundusz Zdrowia – NFZ) udělit pokutu ve výši 550 tisíc zlotých, za to, že nemocnice Pabianickie Centrum Medyczne v Lodžském vojvodství odmítla provést interrupci. Informaci potvrdila přímo polská ministryně zdravotnictví Izabela Leszczyna.

Polská tisková agentura PAP uvedla, že NFZ provádí cílené kontroly v nemocnicích v případě podezření, že zdravotnické zařízení odmítlo provedení interrupce, ačkoliv byly splněny zákonné důvody. Na základě této inspekce byla udělena pokuta nemocnici ve městě Pabianice, kde kontrola proběhla v roce 2023. Vedení nemocnice se proti udělení pokuty odvolalo s tím, že „zařízení neupřelo pacientce právo na provedení interrupce, ale pouze požadovalo, aby byly dodány finální výsledky diagnostického vyšetření“.

Podrobnosti tohoto případu zveřejnila organizace pro práva žen a plánování rodiny FEDERA Fundacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, kterou cituje polský zpravodajský deník Gazeta.pl. Konkrétně se jednalo o jednačtyřicetiletou ženu, u jejíhož plodu bylo diagnostikováno hned několik závažných vývojových vad, a to na základě ultrazvukového vyšetření a odběru choriových klků. Přesněji šlo o Edwardsův syndrom, kdy drtivá většina takto postižených jedinců umírá nejpozději do jednoho roku po narození, a uložení jater a střev v kýlním vaku.

Žena se na nemocnici s požadavkem na provedení interrupce obrátila písemně. Uvedla, že diagnóza plodu u ní vedla k psychickému zhroucení a dodala také potvrzení od psychiatra, že situace znamená vážné ohrožení jejího psychického zdraví. Přesto byla odmítnuta s tím, že musí dodat výsledky dalších vyšetření plodu. „Toto je běžný trik lékařů, kdy odkládají vyšetření na neurčito a interrupci neprovedou,“ upozornila organizace s tím, že interrupce byla nakonec provedena v jiném zdravotnickém zařízení ve městě Oleśnica.

Ministerstvo prošetřuje další případy

„Rádi bychom připomněli, že žádný z našich lékařů Gynekologicko-porodnického oddělení v té době nevyužíval a ani nyní nevyužívá možnost výhrady svědomí (možnost odmítnout provést zdravotní úkon, pokud je v rozporu se svědomím daného zdravotníka – pozn. red.). „Žádnému z pacientů nebyla odmítnuta hospitalizace ani garantovaná služba interrupce, pokud byly splněny zákonné i zdravotní důvody,“ zdůraznila mluvčí nemocnice Patrycja Socha s tím, že zařízení neodmítlo provedení interrupce.

Podle polské ministryně zdravotnictví Izabely Leszczynyové nyní probíhají kontroly v několika dalších zdravotnických zařízeních: „Obávám se, že i tam bude uložení pokuty oprávněné,“ dodala. Z pohledu ministerstva povinností každého zdravotnického zařízení, které poskytuje péči v oboru gynekologie a porodnictví zajistit provoz tak, aby byl přítomen alespoň jeden lékař schopný provést interrupci. Vyplývá to z nového nařízení resortu, které vstoupilo v platnost v polovině května letošního roku.

Podle zpravodajského kanálu TVN24 je na základě nového rozhodnutí ministerstva zdravotnictví každá nemocnice v Polsku povinná provést interrupci, pokud jsou splněny legální důvody k zákroku. Přesněji pokud nemocnice má s NFZ uzavřenou smlouvu na poskytování péče v oboru „gynekologie a porodnictví“, je také její povinností provádět interrupce, pokud pacientka splňuje zákonné důvody k zákroku. I v případě, že personál nemocnice využívá možnosti výhrady svědomí, je povinností nemocnice zajistit, že zákrok provede někdo jiný. Z pohledu ministerstva tak není možné, aby zdravotnické zařízení pacientku odmítlo.

Pokud by i přesto nemocnice odmítla pacientku požadující interrupci, hrozí mu pokuta až do výše dvou procent z celkového objemu nasmlouvané péče. Nově také NFZ získává pravomoc vypovědět smlouvu o poskytování péče či její části, v případě, že zjistí v tomto ohledu nesrovnalosti.

Výhrada svědomí nesmí být zneužívána

Za rozhodnutí NFZ stojí také pacientský ombudsman Bartłomiej Chmielowiec, podle kterého probíhají další kontroly nemocnic, u kterých se objevilo podezření, že v nich byly odmítnuty ženy požadující provedení interrupce, ačkoliv splnily zákonné důvody. Odmítá přitom, že se nemocnice spoléhají na „výhradu svědomí“, tedy že nejsou schopny zajistit zdravotnický personál schopný a ochotný tento zákrok provést. „Pokud není k dispozici vhodný lékař, může si ho nemocnice najmout. Lze smluvně ošetřit provedení tohoto zákroku,“ uvedl Chmielowiec pro TVN24.

Na druhou stranu nové nařízení ministerstva samo o sobě nijak nemění stávající velmi přísnou legislativu. Stále dochází k situacím, kdy Polky cestují napříč zemí ve snaze najít zdravotnické zařízení, kde budou moci absolvovat interrupci, a to i v případě, že splňují velmi přísné podmínky dané zákonem. „Je smutné, že musí vznikat takovéto předpisy, aby ženy dostaly to, na co mají nárok,“ okomentovala situaci gynekoložka Gizela Jagielska působící ve Wroclawi.

Ludmila Hamplová