Foto: mestojablonec.cz

Ředitel jablonecké nemocnice bude kandidovat do Senátu

Na Jablonecku bude za koalici Spolu kandidovat do Senátu ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou chirurg Vít Němeček z ODS. Podpisem koaliční smlouvy dnes v Praze jeho kandidaturu schválili členové nejvyššího vedení koaličních stran. Pokud by byl Němeček zvolen do Senátu, chce se tam věnovat především otázkám spjatým s resortem zdravotnictví.

Dvaašedesátiletý Vít Němeček se chce v případě zvolení v Senátu věnovat zdravotnictví, které je podle něj v České republice na vysoké úrovni, ale „potřebuje uzdravit“. „Jako senátor budu usilovat o změny ve vzdělávání a kompetencích zdravotníků, což dle mého názoru pomůže řešit nedostatek některých specialistů,“ uvedl Němeček.

Za důležité nejen pro region považuje Němeček narovnání plateb zdravotních pojišťoven nemocnicím střední velikosti, jako je ta v Jablonci, Semilech nebo Jilemnici. „Je to zásadní pro jejich běžný provoz, platy lékařů, sester a ostatních zaměstnanců, ale i pro jejich další rozvoj a konkurenceschopnost. Klíčovou otázkou k efektivní práci zdravotníků a fungování celého systému je digitalizace,“ popsal Němeček.

Podpora od koaličních partnerů

„Němeček je silnou osobností s bohatými politickými i profesními zkušenostmi, je racionální a konstruktivní člověk s hlubokým smyslem pro pravicovou politiku. Na jeho nominaci jsme se v ODS shodli jednomyslně a velmi mě těší, že plnou podporu získal i u našich partnerů,“ řekl k Němečkově kandidatuře poslanec za ODS a předseda regionální rady Libereckého kraje Petr Beitl.

Podpory se Němečkovi dostalo i od zástupců dalších stran koalice Spolu. „Projekt Spolu se propisuje do všech voleb, a proto je dobře, že jsme v senátním obvodě Jablonec nad Nisou dokázali najít shodu na jednom silném jméně. Pan doktor Němeček má plnou podporu TOP 09 a věříme, že ve volbě uspěje a obvod Jablonec a Semily získá kvalitního senátora se silnými vazbami na náš region,“ doplnil předseda krajské organizace TOP 09 Zdeněk Chmelík. Za nejlepšího kandidáta považuje Němečka také krajský předseda KDU-ČSL Štěpán Matek.

Před šesti lety se o post senátora v obvodu Jablonec nad Nisou ucházelo sedm kandidátů. Post senátora obhajoval majitel společnosti Detoa Jaroslav Zeman, který kandidoval za ODS a s podporou Starostů pro Liberecký kraj (SLK). Do druhého kola postoupila v roce 2018 se Zemanem právnička Michaela Tejmlová (Senátor 21). Zeman post obhájil se ziskem 56,42 procenta hlasů, letos ho ale už obhajovat nebude. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční 20. a 21. září souběžně s volbami do krajských zastupitelstev.

ČTK