Ilustrační foto: PxFuel

Sledování ochranných limitů pro doplatky léků zřejmě čeká změna

Při překročení ochranných limitů pro doplatky částečně hrazených léků už v budoucnu nebudou peníze lidem zpětně vracet zdravotní pojišťovny jako nyní a lidé nebudou tyto započitatelné doplatky v lékárnách dál platit. V rámci vládní novely o veřejném zdravotním pojištění to dnes schválila Sněmovna. Novela reaguje na evropské nařízení o hodnocení zdravotnických technologií (HTA) a stanovuje, že členy unijní skupiny pro HTA budou za Česko ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Evropské země díky nové legislativě budou moci společně hodnotit nové zdravotnické technologie, firmy nebudou muset dokumenty k hodnocení předkládat v každé zemi zvlášť. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Hranice započitatelných doplatků u léků se liší podle skupin lidí. U dětí a seniorů nad 65 let je 1000 korun, u starších 70 let a zdravotně postižených 500 korun a u ostatních dospělých 5000 korun. Pokud součet doplatků nad tento limit překročí za čtvrtletí 200 korun, zdravotní pojišťovna ho vyplatí na účet nebo zašle složenkou. Nově bude podle novely zaznamenávat výši uhrazených doplatků systém eRecept. „V okamžiku, kdy pojištěnci dosáhnou svého limitu, v lékárně už za ně nebude započitatelný doplatek požadován,“ uvedl dříve za předkladatele pozměňovacího návrhu Petr Fifka (ODS).

Změnu ve sledování doplatků připravilo ministerstvo zdravotnictví, podle kterého bude pozitivní pro pacienty i pro zdravotní pojišťovny, jimž klesne administrativní zátěž. Nebudou muset zpětně vyúčtovávat zaplacené započitatelné doplatky pro všechny své pojištěnce, sdělilo ministerstvo. Stínový ministr zdravotnictví ANO Kamal Farhan pokládá změnu za smysluplnou. Upozornil ale na potřebnou úpravu informačních systémů. „Tam vidím hlavní úskalí,“ řekl Farhan.

Započitatelný doplatek může být nižší, než jaký lidé reálně v lékárně uhradí. Jde o částku, která se platí u léku se stejnou účinnou látkou, u něhož je doplatek nejnižší. Nebude to tak znamenat, že pacient v lékárně nezaplatí nic, částka ale bude nižší.

„Zjednodušujeme občanům život, šetříme jim peníze a omezujeme papírování,“ raduje se ze schválení novely Sněmovnou na svém facebookovém profilu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, podle kterého nová úprava od roku 2025 zjednoduší život mnoha lidem. „Místo administrativně náročného vracení stovek milionů, které zdravotní pojišťovny každý rok vracejí občanům po překročení ochranného limitu u započitatelných doplatků za léky v lékárnách, prostě občan po dosažení ochranného limitu přestane tyto započitatelné doplatky platit. Skončí tím zbytečné administrativní kolečko a lidé budou moci peníze, které v průběhu roku platí za tyto nadlimitní doplatky, dát za něco jiného,“ napsal Jakob.

Reakce na unijní nařízení

Novela vychází z požadavků nařízení Evropského parlamentu a Rady o hodnocení zdravotnických technologií „Nařízení si klade za cíl dosáhnout vysoké úrovně ochrany zdraví pacientů a uživatelů a zároveň zajistit hladké fungování vnitřního trhu, pokud jde o humánní léčivé přípravky, zdravotnické prostředky a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro,“ popsali předkladatelé tuzemské novelizace.

„Toto evropské nařízení stanoví rámec pro podporu spolupráce členských států… Obsahem je především zajištění výměny informací o hodnocení zdravotnických technologií mezi Českou republikou a ostatními státy Evropské unie,“ řekl dnes ve Sněmovně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Základem hodnocení budou principy Health Technology Assesment (HTA). Ministerstvo zdravotnictví je popisuje jako proces, který shromažďuje a hodnotí informace o medicínských, sociálních, ekonomických a etických dopadech používání zdravotnických technologií. Jeho cílem je zvyšování efektivní kapacity zdravotního systému a maximalizace užitku v rámci omezených zdrojů.

red, ČTK