Foto: CCnull/Marco Verch

Adrenalin do nosu aneb Novinky doporučené evropskou agenturou

Výbor pro humánní léčiva (CHMP) Evropské lékové agentury na svém červnovém zasedání doporučil ke schválení deset nových léků, u dalších 11 pak dal zelenou rozšíření indikací. Jednou z doporučených novinek je například to, že alergici budou mít k dispozici nový lék, který si nebudou muset v případě anafylaktického šoku píchnout, ale jednoduše si ho stříknou do nosu. Na druhou stranu výbor vydal i dvě negativní stanoviska, navíc doporučil neobnovovat podmíněnou registraci přípravku Translarna na Duchenneovu svalovou dystrofii a zrušit podmínečnou registraci přípravku Ocaliva na primární biliární cholangitidu.

Výbor CHMP přijal kladné stanovisko k přípravku Eurneffy (epinefrin), první nouzové léčbě alergických reakcí, která se podává jako nosní sprej, nikoli jako injekce. Nový lék je určen k léčbě anafylaxe, tedy nejzávažnější formy alergické reakce, která se může objevit během několika minut po expozici alergenu (nejčastěji z jídla, léků nebo bodnutí hmyzem). Je téměř vždy nečekaná a může být život ohrožující. Podle Evropské akademie pro alergii a klinickou imunologii (EAACI) je alergie nejrozšířenější chronickou poruchou v Evropě, v roce 2015 jí bylo postiženo 150 milionů Evropanů. Přibližně 20 procent lidí trpících závažnými alergickými stavy žije každý den ve strachu z anafylaktického šoku a úmrtí na alergickou reakci.

Léčba epinefrinem, také známým jako adrenalin, snižuje anafylaktickou reakci. Adrenalin se váže na specifický typ receptorů, známý jako adrenergní receptory, a snižuje rozšíření a propustnost krevních cév vyvolanou histaminem, tedy látkou způsobující alergické příznaky během anafylaxe. Adrenalin také uvolňuje hladké svaly v plicích. Podávání adrenalinu při anafylaktické reakci vede k lepšímu prokrvení a zlepšení dýchání.

Doposud se epinefrin podával vždy formou injekcí/autoinjekcí, které se prokázaly jako vysoce účinné, jsou-li správně používány. Jenže někteří pacienti a ošetřovatelé odkládají nebo neaplikují léčbu v naléhavých situacích kvůli strachu z jehly, horší přenosnosti nebo obavě podat injekci u lidí bez zdravotnického vzdělání. Oproti tomu u adrenalinového nosního spreje je podání jednoduché, zároveň se rychle vstřebává nosní sliznicí a distribuuje po těle.

Z etických a praktických důvodů nebylo možné provést kontrolované klinické studie účinnosti Eurneffy u lidí se závažnou alergickou reakcí, jsou ale k dispozici rozsáhlé informace o použití adrenalinu k léčbě závažných alergií. Účinnost a bezpečnost Eurneffy byla hodnocena u 537 zdravých lidí ve věku 19 až 55 let zařazených do čtrnácti klinických studií. Tyto studie porovnávaly přípravek Eurneffy s léčivými přípravky, kde byl adrenalin injikován intramuskulárně, a sledovaly krevní tlak, srdeční frekvenci a také to, jak se léčivo v těle chová. Výsledky ukazují, že účinky nazálně podaného adrenalinu jsou srovnatelné s přípravky podávanými intramuskulární injekcí.

V klinických studiích s Eurneffy nebyly hlášeny žádné významné nežádoucí účinky. Nejčastější nežádoucí příhody byly podobné těm, které se vyskytly u injekcí, jako je nevolnost, bolest hlavy, podráždění hrdla a závratě, ale zahrnovaly také nepříjemné pocity v nose a rýmu.

Naděje pro lidi s plicní arteriální hypertenzí

Další doporučení udělil výbor přípravku Winrevair (sotatercept) k léčbě dospělých pacientů s plicní arteriální hypertenzí, což je vzácný, život ohrožující stav, při kterém mají pacienti abnormálně vysoký krevní tlak v plicních tepnách. Mnoho pacientů má potíže s dýcháním, které omezují jejich fyzickou aktivitu. Navzdory schváleným terapiím zůstává dlouhodobá prognóza špatná: odhaduje se, že přibližně 50 procent pacientů zemře během pěti až sedmi let po stanovení diagnózy.

Winrevair byl podporován prostřednictvím programu EMA Priority Medicines (PRIME), který poskytuje podporu pro slibné léky s potenciálem řešit nenaplněné lékařské potřeby. Přípravek je první léčba inhibitorem aktivinové signalizace schválená k léčbě plicní arteriální hypertenze (PAH). O co tu jde? V těle se proteiny zvané aktiviny navážou na receptor nazývaný ActRIIA, aby stimulovaly růst buněk, které tvoří krevní cévy. Tyto receptory jsou u pacientů s PAH nadměrně aktivní. Sotatercept je kopií ActRIIA, a protože se také váže na aktiviny, brání jim v aktivaci receptoru. Tímto způsobem sotatercept reguluje růst nových buněk krevních cév v plicích. To vede ke snížení zúžení a ztluštění cév, čímž se zlepšují příznaky onemocnění.

Lék se podává jednou za tři týdny jako jedna injekce pod kůži, přičemž si jej mohou podávat sami pacienti nebo ošetřovatelé zaškolení poskytovatelem zdravotní péče.

Doporučení výboru je založeno na výsledcích randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované multicentrické klinické studie, která hodnotila účinnost a bezpečnost sotaterceptu u 323 dospělých s PAH na stabilní léčbě po dobu delší než 90 dnů se základní terapií PAH (monoterapie nebo kombinovaná terapie).

Výsledky studie ukazují, že pacienti užívající sotatercept měli významně zlepšenou cvičební kapacitu měřenou tím, jak daleko byli schopni ujít během šesti minut na začátku léčby a po 24 týdnech. Toto zvýšení je považováno za klinicky významné ve srovnání s výsledky stěžejní studie již registrovaných přípravků pro PAH.

Léčba rakoviny i první mRNA vakcína mimo covidu

Výbor dal také zelenou přípravku Balversa (erdafitinib) k léčbě dospělých pacientů s neresekovatelným nebo metastazujícím uroteliálním karcinomem, rakovinou močového měchýře či močového systému, a dále přípravku Ordspono (odronextamab) k léčbě folikulárního lymfomu a difuzního velkobuněčného B-lymfomu, dvou typů rakoviny krve, které ovlivňují imunitní systém. Požehnání dostal také lék Piasky (krovalimab) k léčbě paroxysmální noční hemoglobinurie, což je vzácná genetická porucha, která způsobuje předčasný rozpad červených krvinek imunitním systémem a je potenciálně život ohrožující.

Doporučení získala také mRNA vakcína proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV) mResvia. Jedná se o první mRNA vakcínu zaměřenou na jiný patogen než SARS-CoV-2, která získala kladné stanovisko od CHMP.

Výbor CHMP vydal kladné stanovisko také k přípravku Tauvid (flortaucipir (18F)), který slouží k zobrazování mozku pomocí pozitronové emisní tomografie (PET) u dospělých pacientů s kognitivní poruchou, u nichž je podezření na Alzheimerovu chorobu.

Doporučení získal i biosimilární lék Steqeyma (ustekinumab) k léčbě dospělých pacientů se středně těžkou až těžkou aktivní Crohnovou chorobou, ložiskovou psoriázou, dětskou ložiskovou psoriázou a psoriatickou artritidou, a kladná stanoviska dostala také dvě generika – Enzalutamid Viatris (enzalutamid) k léčbě rakoviny prostaty a Nilotinib Accord (nilotinib) pro léčbu chronické myeloidní leukémie s pozitivním Philadelphia chromozomem.

Výbor navíc doporučil rozšíření indikace pro 11 léků, které jsou již v EU registrovány: Betmiga, Beyfortus, Cresemba, Imcivree, Imfinzi, Infanrix hexa, Lynparza, Pegasys, Tepkinly, Vabysmo a Xalkori.

Stanoviska výboru jsou dále zaslána Evropské komisi k přijetí rozhodnutí o registraci pro celou EU. Jakmile bude udělena registrace, rozhodnutí o ceně a úhradě se uskuteční na úrovni každého členského státu.

Výbor říká „ne“ Translarně a Ocalivu

I když ale výbor velmi často léky doporučuje (letos tak učinil už v 57 případech), na červnovém zasedání vydal i dvě negativní stanoviska (celkem tak vydal letos tři negativní stanoviska). Doporučil zamítnout rozhodnutí o registraci pro Masitinib AB Science (masitinib), což je lék určený k léčbě amyotrofické laterální sklerózy, vzácného onemocnění nervového systému vedoucího ke ztrátě svalové funkce a paralýze, a Syfovre (pegcetacoplan), který je určen pro léčbu geografické atrofie, tedy pokročilé formě věkem podmíněné makulární degenerace, progresivního makulárního onemocnění sítnice způsobujícího postupné zhoršování zraku hlavně u starších lidí.

Vedle toho výbor doporučil neobnovovat podmíněnou registraci přípravku Translarna (ataluren) pro léčbu pacientů s Duchenneovou svalovou dystrofií, kteří mají tzv. „nesmyslnou mutaci“ v genu pro dystrofin a kteří jsou schopni chodit. Výbor CHMP vydal první negativní stanovisko k obnovení registrace přípravku Translarna v září 2023, které bylo potvrzeno v lednu 2024 po opětovném přezkoumání požadovaném společností uvádějící přípravek na trh. Obě kola hodnocení dospěla k závěru, že účinnost přípravku Translarna nebyla potvrzena.

Výbor pro humánní léčivé přípravky také uzavřel přezkum přípravku Ocaliva, léku používaného k léčbě dospělých se vzácným onemocněním jater známým jako primární biliární cholangitida, a doporučil zrušení podmíněné registrace tohoto léku, protože jeho přínosy již nepřevyšují jeho rizika. Doporučení zrušit podmínečnou registraci už tlumočí i český SÚKL (více zde).

V době udělení podmínečné registrace v roce 2016 přípravek Ocaliva prokázal snížení hladiny alkalické fosfatázy (ALP) a bilirubinu (markery poškození funkce jater) v krvi u pacientů s PBC, což bylo považováno za známku zlepšení stavu jater. Klinický přínos přípravku Ocaliva však bylo nutné prokázat v dalších studiích, které byly vyžádány EMA. Výbor CHMP nyní přezkoumal jejich výsledky, jakož i důkazy z reálné praxe či informace předložené pacientskými sdruženími. Kromě toho výbor zvážil zpětnou vazbu od skupiny odborníků na onemocnění jater, kteří poskytli odpověď na dotazy výboru, a názory lidí žijících s onemocněním PBC. Po přezkoumání dostupných důkazů dospěl výbor k závěru, že klinický přínos přípravku Ocaliva nebyl potvrzen.

-mk-