Další ústavní stížnost na soudcovské platy. Soudkyni vadí nezapočítání mateřské

Ústavní soud (ÚS) se opět zabývá platy soudců. Na ÚS se obrátila předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 10 (OS) s návrhem na zrušení části zákona o platu představitelů státní moci, v níž se řeší započítávání doby mateřské a rodičovské dovolené. Soud totiž shledal toto ustanovení jako diskriminační vůči soudkyním a státním zástupkyním.

Plénum ÚS bude po krátké době opět projednávat otázku platů soudců a státních zástupců. Podnět ke zrušení části zákona č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci totiž podala předsedkyně senátu OS pro Prahu 10 Jana Hustedová.

Ta řeší případ soudkyně z OS pro Prahu 4, která se po státu domáhá doplacení 35 tis. Kč. Žena byla soudkyní jmenována v roce 2020 a když se v roce 2023 vrátila z mateřské dovolené, byl jí stanoven plat jako začínající soudkyni, a to právě s ohledem na § 31 odst. 5 zákona č. 236/1995 Sb.

Konkrétně jde o ustanovení zákona, v němž se v případě soudců nemá pro účely navyšování platu koeficientem započítávat doba rodičovské a mateřské dovolené.

Soudci po svém jmenování mají totiž po třech letech výkonu funkce nárok na zvýšení platového koeficientu, avšak v jejich případě se speciálně v zákoně stanoví, že se do této doby nemá započítávat doba mateřské a rodičovské dovolené. Diskriminace žen Podle žalobkyně i navrhujícího soudu se jedná o jasně diskriminační ustanovení, které primárně dopadá na soudkyně a státní zástupkyně. Vzhledem k tomu, jak je nastaven současný systém výběru soudců a státních zástupců, kryje se začátek kariéry soudkyň a státních zástupkyň s věkem, kdy zakládají rodiny. Ustanovení je o to více problematické, že se týká právě a jen soudců a státních zástupců, respektive soudkyň a státních…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun