Vlevo nový předseda ENVI Antonio Decaro. Vpravo staronový předseda SANT Adam Jarubas. Zdroj: Evropský parlament

Evropské výbory zvolily své vedení. Polák Jarubas stanul znovu v čele podvýboru pro veřejné zdraví

Výbory Evropského parlamentu si včera na svých prvních schůzích v tomto volebním období zvolily svá předsednictva. Na jejich složení se projevila snaha většiny frakcí zamezit přístup k řidicím funkcím poslancům z uskupení Patrioti pro Evropu. Jejich kandidát na místopředsedu výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) počínání výboru následně označil za nedemokratické a nerespektující skutečnou Evropu. Posty dvou místopředsedů ENVI získala frakce lidovců (EPP), předsedou bude člen Progresivní aliance socialistů a demokratů. Podvýboru pro veřejné zdraví (SANT) bude stejně jako v minulém období předsedat polský europoslanec Adam Jarubas z frakce lidovců.

Předsedou výboru ENVI se stal italský europoslanec Antonio Decaro z frakce Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D). „Žijeme v historicky důležité době, kdy náš výbor bude možná tím nejdůležitějším výborem v Evropském parlamentu. Musíme pracovat nejen pro parlament, ale pro celý svět,“ řekl záhy po svém zvolení Decaro, který je letos europoslancem vůbec poprvé a v čele výboru vystřídal Pascala Canfina z frakce Renew Europe. Ve svém krátkém projevu Decaro zmínil i další palčivá témata. „Nová zelená dohoda je ambiciózní, ale není nerealizovatelná. Totéž platí pro bezpečnost dodávek potravin a podobně… Je potřeba postupovat kupředu a neustupovat,“ řekl plamenně.

Frakce lidovců, coby nejpočetnější skupina v Evropském parlamentu, obsadila v ENVI dvě místopředsednická křesla. První místopředsedkyní se stala Esther Herranz Garcíová (ze Španělska) a čtvrtým místopředsedou András Tivadar Kulja (z Maďarska). Ten měl jako jediný při volbě protikandidáta. Frakce Patrioti pro Evropu do funkce nominovala Jorgeho Buxadéa Villalbu (ze Španělska). Při tajném hlasování však z celkových 90 získal pouze 24 hlasů. Villalba si vzápětí vzal slovo a výboru vyčetl, že se „povznesl nad demokratická pravidla Evropského parlamentu a nereprezentuje skutečnou Evropu svobody myšlení, názorů a projevu“. „Kdyby bylo po vašem, tak stále ještě provádíme lidské oběti,“ dodal.

Post druhého místopředsedy ENVI získal Pietro Fiocchi (z Itálie), patřící do frakce Konzervatistů a reformistů (ECR), a třetí místopředsedkyní se stala Anja Hazekampová (z Nizozemska) ze skupiny Levice.

Stejný předseda, místopředsedkyně i frakce

Volba předsednictva podvýboru pro veřejné zdraví SANT byla o poznání klidnější. Přestože ani zde se do vedení nedostal žádný z jeho čtyř členů patřících mezi Patrioty pro Evropu, žádný nebyl nominován, tudíž nedošlo ke sporu jako při volbě místopředsedů ENVI.

Předsedou SANT byl znovu zvolen lidovecký europoslanec Adam Jarubas (z Polska). Ten v krátkém projevu zmínil úkoly pro nadcházející období. „Zažíváme stále více mezinárodních výzev, zejména pokud jde o dodavatelské řetězce a to znamená, že musíme posílit naše aktivity a naši farmaceutickou soběstačnost. Musíme posílit výrobu léčiv včetně účinných látek v Evropské unii a spolehlivých partnerských zemích,“ řekl a vyjádřil naději toho, že SANT dostane příležitost podílet se na tvorbě a implementaci Aktu o kritických léčivých přípravcích. Za velký úspěch minulého volebního období označil plán boje proti rakovině. Domnívá se, že je třeba sledovat jeho realizaci a budovat strategie také pro kardiovaskulární a neurogenerativní onemocnění i diabetes. „Potřebujeme také akční plán pro duševní zdraví se zvláštním zaměřením na situaci mladých lidí v době digitální éry,“ dodal. Neopomněl ani dohled nad implementací Evropského prostoru pro zdravotní data (EHDS) a motivování členských států, aby završily práce na farmaceutickém balíčku.

Kompletní seznam nových předsedů a místopředsedů výboru ENVI a podvýboru SANT. Pod jménem vždy (kurzivou) uveden předchozí předseda/místopředseda, který funkci zastával v minulém volebním období. Zdroj: Zdravotnický deník

Jarubas dále připomněl, že se bude schvalovat další víceletý finanční rámec a nutnost rozšiřovat programy jako je EU4Health, Horizont Evropa a další. „Cílem musí být eliminace nerovností ve zdravotnictví mezi členskými státy a uvnitř členských států,“ dodal.

Pokud jde o zastoupení frakcí, vedení SANT zůstalo prakticky stejné jako v minulém volebním období. Kromě lidoveckého předsedy se jako první místopředsedkyně vrací lucemburská europoslankyně z frakce Zelených, Tilly Metzová, která v minulém období působila jako třetí místopředsedkyně. „Dvojkou“ na pozici místopředsedů bude Stine Bossová (Dánsko) z Renew Europe, „trojkou“ Romana Jerković (Chorvatsko) z S&D a „čtyřkou“ Emmanouil Fragkos (Řecko) z frakce Konzervatistů a reformistů.

-fk-