Foto: Wikimedia/Intel Free Press, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Jihočeský kraj jako první v ČR spustí on-line zdravotnickou pohotovost

Jihočeský kraj ve čtvrtek spustí on-line zdravotnickou pohotovost, která bude dostupná 24 hodin denně. Lékaři prostřednictvím videohovorů poskytnou základní diagnózu pacientům, kteří nebudou muset k ošetření cestovat. Jde o první kraj v ČR, který tuto službu bude nabízet, informoval v tiskové zprávě David Hocke z kanceláře jihočeského hejtmana.

„Ukazuje se, že v České republice je kvůli nedostatku lékařů čím dál složitější udržet pohotovostní služby. A my jsme připravili projekt, který tuto situaci může pomoci řešit. V této chvíli budou Jihočeši jediní z celé České republiky, kteří budou mít možnost využívat služeb on-line pohotovosti. Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu úplně zdarma,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Službu nehradí zdravotní pojišťovna. Náklady s ní spojené zaplatí kraj. Kuba uvedl, že jde o 14 milionů korun ročně. Dodavatel, jehož Jihočeský kraj vybral v zadávacím řízení, bude poskytovat nejen softwarové řešení, ale i zajištění lékařů, kteří budou dospělým i rodičům dětských pacientů k dispozici. On-line zdravotnická pohotovost bude nabízet služby praktických lékařů pro dospělé i děti.

„Nebude sloužit k poskytování neodkladné či akutní péče, avšak může fungovat jako alternativní kontakt mezi pacientem a lékařem. Prostřednictvím moderních telekomunikačních technologií lze posoudit a navrhnout pacientovi vhodný individuální léčebný postup a zároveň vystavit eRecept,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví jihočeského krajského úřadu Ivana Turková.

Lékařské konzultace budou možné po registraci od 1. srpna na webových stránkách www.jihoceskapohotovost.cz. K využití služby musí mít žadatel počítač či chytrý telefon. Spojení s lékařem je k dispozici do 30 minut od zadání požadavku a uskuteční se formou chatu či videohovoru.

-čtk-