Europoslanec Ondřej Knotek. Foto: Radek Čepelák

Knotek je v podvýboru SANT jediný Čech. V ENVI zasedne s Turkem, Dostálem a Vondrou

Evropský parlament dnes na závěr své první schůze v tomto volebním období rozhodl o rozřazení konkrétních europoslanců do jednotlivých výborů a podvýborů. Z českých zástupců bude mít nejsilnější portfolio Ondřej Knotek (ANO), který bude stálým členem hned čtyř uskupení. Mimo jiné zasedne jak v podvýboru pro veřejné zdraví SANT, kde bude jediným českým zástupcem, tak ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin ENVI, kde bude mít další tři české kolegy.

Dva dny po ustavení výborů dnes Evropský parlament vydal jmenný seznam jejich členů. Stejně jako v minulém období tak vznikl výbor ENVI, a to přesto, že se krátce po volbách spekulovalo o jeho rozštěpení na dvě části – zdravotnickou a enviromentální. Zůstal ale celistvý a dokonce v něm zasedne o dva europoslance více než dříve. Nejsilnější zastoupení v ENVI má podle očekávání frakce lidovců. Z jejích 24 členů bude ve výboru například znovuzvolená předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová (z Malty) či polský europoslanec a někdejší předseda podvýboru pro veřejné zdraví Bartosz Arlukovic.

ENVI ale bude mít i české reprezentanty, a to hned čtyři. Z frakce Patrioti pro Evropu, která je ve výboru s 11 členy třetí nejpočetnější, sem zamíří Ondřej Knotek (ANO) a Filip Turek (Motoristé sobě). Turek, přestože je v Evropském parlamentu od letošního roku nováčkem, získal stálá členství ještě v dalších dvou výborech – ITRE (pro průmysl, výzkum a energetiku) a IMCO (pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů). K nim se v ENVI za českou stranu připojí ještě evropský veterán Alexander Vondra (ODS) z frakce konzervatistů a reformistů a rovněž nový europoslanec Ondřej Dostál (Stačilo!), který se nezařadil do žádné politické skupiny.

Ondřej Knotek se pro současné volební období také jako jediný Čech stal stálým členem podvýboru pro veřejné zdraví SANT, který je oproti ENVI co do počtu členů třetinový. I v něm se frakce Patriotů pro Evropu stala třetí nejsilnější – stačila jí k tomu čtyři křesla. Nejpočetnější jsou v SANT opět lidovci. Mezi osmi členy jsou opět Bartosz Arlukovic a Adam Jarubas, který po Arlukovicovi v listopadu minulého roku převzal vedení podvýboru. O tom, kdo bude výborům a podvýborům předsedat, se má rozhodnout až příští týden během jejich prvních schůzí v tomto mandátním období.

Kromě dvou výše zmíněných výborů zaměřených na zdravotnická témata Knotek zasedne ještě ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) a ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT). Oproti minulému období, kdy byl stálým členem pouze výboru pro regionální rozvoj (REGI) a náhradníkem v ENVI a SANT, si tak výrazně polepšil.

-fk-