Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Foto: X Vlastimila Válka

Konsiliární paliativní týmy do nemocnic. Ministr Válek jednal s Jihomoravským krajem

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a lékaři věnující se paliativní medicíně společně jednali o stavu paliativní péče v Jihomoravském kraji. Na jednání došlo také k představení analytických dat ze strany ministerstva zdravotnictví, ministerstva práce a sociálních věcí a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ve věci optimálního nastavení péče. Přispět k lepšímu fungování paliativní péče by mělo propojování zdravotních a sociálních dat, které je v současné době v řešení. Ve hře je také zavedení specializovaných paliativních týmů do Jihomoravských nemocnic.

Primární zaměření jednání ministra Válka s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem se týkalo oblasti sociálně zdravotního pomezí a péče v závěru života. Řešila se také dostupnost a kapacity paliativní péče v kraji. Do představených prezentací a výstupů byla promítnuta jak zdravotní data, která má k dispozici ÚZIS, tak nově také data, ke kterým má ústav přístup z ministerstva práce a sociálních věcí, což značně rozšiřuje možnosti celé analýzy.

„Společně jsme se bavili o kapacitách jak zdravotního, tak sociálního systému a možné prognózy budoucího vývoje. V návaznosti na tyto prognózy jsme diskutovali o možných dalších krocích Jihomoravského kraje,“ uvedla pro Zdravotnický deník tisková mluvčí kraje Alena Knotková. Zároveň doplnila, že jedním z kroků by mohlo být zavádění konsiliárních paliativních týmů do jednotlivých nemocnic. Diskutována byla i podpora mobilní specializované paliativní péče, kapacita „kamenných“ hospiců či situace v pobytových sociálních službách či ZZS.

Aktuálně propojená data ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí představují základ pro kvalitativní rozhodování i pro budoucnost obou systémů a jejich nastavení, jak Knotková dále zdůraznila.

Představení aktuálních dat a analytické studie, která popisuje situaci na sociálně-zdravotním pomezí v Jihomoravském kraji, naznačuje výzvy, kterým bude celý systém v budoucnu čelit. „Je to pro nás také první ukázka možnosti využití aktuálně propojených dat obou resortů,“ uzavírá.

-ns-