Foto: pexels

Novo Nordisk prošlapává ostatním cestičku na čínský trh. Jeho lék proti obezitě tam dostal zelenou

Dánská farmaceutická skupina Novo Nordisk má pádný důvod k optimismu. Její lék Wegovy, který je určen k léčbě obezity, totiž dostal zelenou k uvedení na čínský trh. Akcie Novo Nodisk na zprávu zareagovaly solidním růstem. Dobrá zpráva je to ale i pro další výrobce přípravků, které výrazně pomáhají redukovat hmotnost. Je to příležitost také pro Eli Lilly, která momentálně s Novo Nordisk patří mezi globální lídry v tomto segmentu farmaceutického průmyslu. Informaci o schválení léku Wegovy pro čínský trh přinesl britský list Financial Times.

Přípravek pro léčbu obezity Wegovy z dílny dánské farmaceutické skupiny Novo Nordisk bude moci být uveden na trh druhé nejlidnatější země světa, Číny. Pro Novo Nordisk jde o zprávu, která této skupině může přinést obrovský potenciál pro další růst prodejů i zisku. Podle britského listu Financial Times se totiž v Číně míra obezity za poslední dvě dekády více než zdvojnásobila.

Z oznámení ale nevyplývá, v jakém časovém horizontu by se lék Wegovy měl reálně na čínský trh dostat. Na zprávu zatím stihly zareagovat akcie společnosti Novo Nordisk, které v uplynulém týdnu bezprostředně po oznámení této novinky zpevnily o více než dvě procenta. Akcie Novo Nordisk přitom téměř během každé obchodní seance v poslední době dosáhnou na nová historická maxima. Jen od začátku letošního roku tržní hodnota Novo Nordisk stoupla o 44 procent, meziročně pak o více než 80 procent.

Sedmkrát více obézních Číňanů než na začátku století

Čína je pro společnosti, které se věnují vývoji a produkci léků proti obezitě či nadváze, obrovskou příležitostí. Podle aktuálních statistik, na které list Financial Times odkazuje, více než polovina čínské populace trpí nadváhou nebo obezitou. Počet dospělých osob s nadváhou se má do roku 2030 ztrojnásobit, počet dospělých s obezitou dokonce zvýšit sedminásobně v porovnání s rokem 2000.

Konkrétně Novo Nordisk pak může nějakou dobu těžit i ze skutečnosti, že na čínském trhu nebude čelit významné konkurenci. Existují zde pouze dva produkty od lokálních farmaceutických firem, jenže Wegovy je, a ještě několik let bude, jediný přípravek na bázi semaglutidu. Ten bude na čínském trhu patentově chráněn až do roku 2026.

Vedle Číny se ale Novo Nordisk může prosadit i na dalších velkých asijských trzích. Například Indie, aktuálně nejlidnatější země světa, se rovněž vyznačuje rostoucím počtem lidí s nadváhou nebo obezitou.

Na indickém trhu zatím žádné přípravky pro redukci hmotnosti dostupné nejsou. Navíc zatím neexistují plány pro nejbližší budoucnost, jak Indii těmito léky zásobovat, protože celosvětová poptávka výrazně převyšuje produkční schopnosti největších výrobců těchto látek. Tedy Novo Nordisku, ale i americké farmaceutické společnosti Eli Lilly.

Vede cesta do Číny přes Dánsko?

S trochou nadsázky se dá říci, že dánská společnost Novo Nordisk prošlapává cestičku na čínský trh i jiným farmaceutickým firmám, které si všimly obrovského potenciálu léků proti nadváze a obezitě.

Podle nedávných odhadů by totiž globální trh s těmito přípravky mohl do konce dekády dosáhnout objemu až 100 miliard dolarů ročně (v přepočtu asi 2,3 bilionu korun). Současnému trhu sice zatím vládnou již zmíněné společnosti Novo Nordisk a Eli Lilly, ale snaží se na něj protlačit i další hráči.

Mezi ně patří jak „staré známé firmy“, tak i řada nováčků. Ke skupině těch prvních můžeme zařadit například americký Pfizer, německé společnosti Boehringer Ingelheim či Bayer, ale i další americké zástupce Merck (v Evropě známého pod značkou MSD) nebo Amgen.

Obezitologický rybník je ale také plný hbitých „štik“, jako je třeba další dánská (biotechnologická) společnost Zealand Pharma nebo americká společnost Altimmune. Přípravky pro léčbu obezity jsou zkrátka v kurzu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se nastolený trend měl změnit.

Zdeňka Musilová