Ilustrační foto: publicdomainpictures.net

Sdružení ambulantních specialistů říká „ne“ jednotnému odměňování

Rada Sdružení ambulantních specialistů vyslovila nesouhlas se záměrem sjednotit odměňování ve zdravotnictví. Pokud by se totiž týkal všech, pro ordinace by to znamenalo, že budou muset vyplácet svým zaměstnancům mzdy ve stanovené výši, ovšem nikde nebude zaručeno, že na to také dostanou prostředky – v tuto chvíli to vypadá, že ambulantní specialisté nic navíc pro příští rok nedostanou. V případě, že by se sjednocení týkalo jen nemocnic, by se zase změna na ordinacích ambulantních specialistů podepsala tak, že na ně zbude z koláče veřejného zdravotního pojištění méně peněz.

Česká lékařská komora o odbory požadují, aby odměňování zdravotníků v Česku bylo jednotné. Závazek připravit návrh zákona, který by to umožnil, je ostatně i součástí dohody uzavřené v závěru roku s ministerstvem zdravotnictví a VZP. Jenže zdaleka ne všichni takový krok vítají – vedle nemocnic jsou proti také ambulantní specialisté. Ti vedle pochybností ohledně ústavnosti takového kroku vyslovují i obavy z ekonomických dopadů.

„Z toho úhlu pohledu je jasné, že by to znamenalo povinnost poskytovatelů (tedy i naší) vyplácet mzdy svým pracovníkům v zákonem určené výši, a to bez ohledu, zda bychom na to měli či neměli peníze. Tedy bez ohledu rovnou na to, jak bude vypadat úhradová vyhláška možná už na rok 2025, která, prosadily-li by v ní své zdravotní pojišťovny, by na jakékoli navýšení mezd neobsahovala ani halíř. Zákon by ale platil v každém případě,“ poukazuje ve svém zpravodaji Sdružení ambulantních specialistů (SAS).

Ani pokud by se ale sjednocení týkalo jen odměňování v nemocnicích a léčebnách, které mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami, a na zdravotnické záchranné službě, jak žádá ČLK, ambulantní specialisté by krok stejně pocítili. „Finanční zátěž, která by tím vznikla pro systém veřejného zdravotního pojištění (o žádném jiném zdroji se během jednání neuvažuje), by se pohybovala mezi 10 (návrh ministerstva zdravotnictví) a 50 (návrh odborů a ČLK) miliardami korun, které by byly přesměrovány z „celého balíku“ do nemocnic. A to i od nás,“ podtrhává SAS.

To je také důvodem, proč Rada SAS přijala nesouhlasné stanovisko se záměrem jednotného odměňování ve zdravotnictví.

„Nesouhlasíme s tím, aby nám někdo mluvil do toho, jak naložíme s našimi penězi. A ani s tím, že by nám někdo dál snižoval naše rozpočty. Už letos žijeme v podmínkách poznamenaných dohodou mezi premiérem a lékařskými odbory v listopadu 2023, na základě níž došlo k odlivu cca 7 mld. Kč do nemocnic s přímým negativním dopadem na naše letošní úhrady. Máme za to, že úvaha o odlivu dalších až 50 mld. Kč je v přímém rozporu s udržitelností funkčnosti soukromých ambulancí. Žasneme nad tím, že je to prosazováno ČLK, která by měla hájit i naše zájmy,“ dodává SAS s tím, že ve hře je i možnost protestů týkajících se úhrad péče.

-mk-