Ředitelka pro vnější vztahy společnosti MSD Česká republika Eva Karásková. Zdroj: Eva Karásková

Sekci zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory povede Eva Karásková

Ve vedení Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory (HK) střídá po šesti letech Ivo Hlaváče ředitelka pro vnější vztahy společnosti MSD ČR Eva Karásková. Zeptali jsme se jí na to, co od nové profesní výzvy očekává a jaké nové výzvy si vytyčila. Ivo Hlaváč, který ji považuje za ideální nástupkyni, Zdravotnickému deníku popsal, co se za jeho vedení sekce podařilo a na co může Karásková navazovat.

„Zdravotnictví a veřejné zdraví jsou oblasti, které mě dlouhodobě zajímají, jak osobně, tak profesně. Ve zdravotnictví se pohybuji více než 15 let, kdy jsem si prošla manažerskými pozice jak ve státní, tak soukromé sféře. Členem Sekce zdravotnictví a sociálních služeb HK jsem již několik let díky své pozici ve vedení společnosti MSD Česká republika, která se aktivně podílí na projektech HK jako partner. Otevřený dialog mezi veřejnou a soukromou sférou založený na vzájemné důvěře a respektu považuji za základ úspěšné spolupráce. Ráda bych proto využila svých zkušeností z obou sektorů a přispěla k pokračování tohoto dialogu, který HK dlouhodobě rozvíjí,“ popsala Eva Karásková Zdravotnickému deníku svou motivaci, s níž přijala svou novou roli v komoře.

Podle Karáskové je sice tuzemské zdravotnictví v řadě parametrů na světové úrovni, zároveň mu však pomalu, ale jistě dochází dech. „Žití z úspěchů minulých dekád nám nebude stačit pro udržení úrovně zdravotnictví a dostupnosti zdravotní péče, na kterou jsme dnes zvyklí. Stárnutí populace a demografický vývoj mění strukturu zdravotních potřeb populace, sledujeme dramatický nárůst chronických onemocnění a současně příchod nových, často převratných inovací a technologií,“ míní.

Zdravotnický systém proto podle ní nutně potřebuje změny, které se s těmito výzvami vypořádají a zajistí jeho finanční udržitelnost a efektivitu do budoucna. „A svoji roli v tomto procesu musí nutně hrát i zaměstnavatelé, kteří jsou významnými přispěvateli do rozpočtu veřejného zdravotního pojištění a mají tak přirozeně zájem na efektivním a smysluplném využívání jeho prostředků. Na zdraví populace, pracovní síle, jsou zaměstnavatelé závislí. Je proto v jejich bytostném zájmu, aby věnovali zdraví svých zaměstnanců a prevenci rozvoje nemocí zvýšenou pozornost,“ vysvětlila Karásková, proč přijala nabídku na převzetí vedení Sekce zdravotnictví a sociálních služeb po Ivu Hlaváčovi.

Nová energie a nová témata

Ten z vedení sekce odchází podle svých slov proto, že se potřebuje soustředit na své další profesní výzvy. „Sekci jsem vedl šest let, a to včetně covidové pandemie, kdy jsem Hospodářské komoře fakticky obětoval veškerý svůj pracovní čas. A nyní mám pocit, že přišla doba, kdy se více chci naplno věnovat práci ve farmaceutické firmě Boehringer Ingelheim a svému návratu do akademického prostředí na Lékařskou fakultu v Ostravě,“ vysvětlil Hlaváč.

Svou nástupkyni Hlaváč považuje za velmi vhodně zvoleného kandidáta. „Eva je v sekci dlouhodobě aktivní, je to člověk, který je ve zdravotním systému České republiky nesmírně dobře orientovaný, dlouhodobě pracovala na ministerstvu a několik let v průmyslu. Podle mne je určitě správnou volbou,“ popsal Hlaváč, který od Karáskové podle svých slov očekává, že dá sekci nový drajv a novou energii, přinese nová témata i nové priority. „Doba je zralá na to dělat nové věci v oblasti prevence, očkování a primární péče. A to vše Eva všechno chce projektově rozjet. Věřím, že bude úspěšná,“ řekl Hlaváč, který v Hospodářské komoře bude působit nadále jako člen jejího představenstva.

Za šest let jeho působení ve vedení sekce se toho podle Hlaváče povedlo hodně. „A to včetně takových dílčích věcí, jako že se před lety podařilo prosadit zástupce zaměstnavatelů ve správních radách oborových pojišťoven. Opravdu hodně věcí se podařilo během covidu – v operativě rozhodování, jak a co se bude otevírat a regulovat, v komunikaci s ministry a s hlavními hygieniky. A z poslední doby bych určitě zmínil, že se podařilo prosadit pojištění na dlouhodobou péči,“ vyjmenoval Hlaváč.

Za jeho působení mu Karásková poděkovala. „Chtěla bych mu velmi poděkovat za veškerou práci, kterou v uplynulém období, poznamenaném mimo jiné pandemií covidu-19, odvedl a budu se těšit na pokračování spolupráce v jeho pozici člena představenstva HK a zdravotnické sekce,“ uvedla.

Sama chce navazovat na témata, kterými se sekce dosud zabývala a nastolit i některá další. „Ráda bych vyzdvihla zdraví jako průřezové téma v rámci aktivit Hospodářské komory a našla synergie s ostatními prioritami, protože zdraví je nezbytné pro ekonomickou prosperitu a bezpečnost státu. Budeme pokračovat v projektech, které jsou rozpracované – role zaměstnavatelů v prevenci, včetně zdravotní osvěty a podpory očkování, zdravotní zaměstnanecké benefity, snižování administrativní zátěže podnikatelů a podobně. Témata, která se dotýkají zdravotnického průmyslu a podnikatelů, nám přináší také Evropská unie, proto pozorně sledujeme diskuse o novém mandátu Evropské komise a Evropského parlamentu v oblasti veřejného zdraví a budeme aktivní i na této úrovni. Mám v hlavě také pár nových témat, například ženské zdraví, ale uvidíme, na co budu mít kapacity,“ prozradila Karásková Zdravotnickému deníku své plány.

-jkn-