Ilustrační foto: Freepik

Šíření HIV může zabránit nová injekce

Profylaktická injekce dvakrát ročně poskytuje mladým ženám úplnou ochranu před nákazou virem HIV. Tato forma ochrany je ještě účinnější než denní užívání tablet v podobě pre-expoziční profylaxe. Ukazuje to nová studie publikovaná v The New England Journal of Medicine. Tato forma prevence se může stát průlomem ve zvládání šíření infekce, zejména mezi mladými lidmi. Prezentace výsledků studie si vysloužilo potlesk vestoje na nedávné konferenci Aids 2024, která se uskutečnila v Mnichově.

Může se stát přelomem v prevenci šíření infekce HIV – tak jsou popisovány výsledky nové metody profylaxe, která na rozdíl od stávajících možností postavených na denním užívání tablet funguje i při injekčním podání pouze dvakrát ročně. Přesto poskytuje vyšší spolehlivost než stávající pre-expoziční profylaxe. Ukazují to výsledky nové studie publikované The New England Journal of Medicine, která porovnávala účinnost stávajících metod s novou injekční firniz z téměř 5,5 tisíce mladých žen. Výsledky jsou víc než nadějné. Injekční podání léku lenacapavir dvakrát ročně poskytlo spolehlivou ochranu, kdy se během studie neobjevil ani jeden případ nákazy, a navíc je uživatelsky přívětivější.

Právě otázka, jak zabránit infekci u této skupiny populace, se zdála být po dlouhou dobu neřešitelnou. Mladé ženy, zejména v afrických zemích, se snadno mohou „ocitnout ve vztazích, kdy nemají moc možnost mluvit do toho, jak a kdy mají sex“, často se staršími muži, kteří nad nimi mají moc a je pro ně velmi obtížné požádat je o to, aby používali kondom, a tím chránili své partnerky. „Slyšela jsem mladé ženy říkat: ,Toto mi dalo kontrolu nad mou sexualitou, teď já sama rozhoduji o svém těle′,“ citoval britský deník The Guardian profesorku Lindu-Gail Bekker, která vede Desmond Tutu HIV Centre, jenž je součástí Institute of Infectious Disease and Molecular Medicine na University of Cape Town v Jihoafrické republice. Navíc takto zejména mladé ženy budou mít lepší možnost ochrany i v případě, že nechtějí, aby jejich partneři věděli, že užívají profylaxi před nákazou virem HIV.

„Víme, že dodržování čehokoliv je pro mladé lidi náročné, už jen proto, že jsou zaneprázdnění, jejich životy jsou plné, mají dost co dělat a řešit,“ dodala profesorka, která prezentovala výsledky studie na nedávné mnichovské konferenci Aids 2024, kde sklidila potlesk vestoje. Možnost podání profylaxe pouze dvakrát ročně je vnímána jako přelom na poli prevence šíření infekce HIV. „Jeden z mých kolegů to skvěle vyjádřil jako každodenní rozhodnutí, které musíte učinit: ,Vezmu si tabletu a ochráním se.‘ Zatímco pokud půjdete na injekci jednou za šest měsíců, musíte toto rozhodnutí učinit pouze dvakrát ročně,“ shrnula expertka.

Vysoce spolehlivý nástroj prevence

Pre-expoziční profylaxe (tzv. PrEP) je jedním z účinných nástrojů, jak bránit šíření infekce HIV, jak ukazují zkušenosti zejména ze zemí západní Evropy, kde je tato možnost dostupnější než v Česku. V praxi to znamená každodenní užívání antivirotik či jejich kombinace po dobu, kdy se člověk potřebuje chránit před nákazou. Nutnost užívat léky pravidelně každý den se však vedle omezené dostupnosti může stát další bariérou bránící dodržování terapeutického režimu.

Vlastní prevence šíření HIV by pak měla být kombinací více nástrojů, od dostupnosti PrEP, přes používání kondomů, dostupné testování HIV i léčbu dalších pohlavně přenosných infekcí a dostupnosti účinné antikoncepce pro ženy. „Navzdory těmto možnostem jsme se stále nedostali do bodu, kdy bychom byli schopní zastavit šíření infekce, zejména mezi mladými lidmi. Pro ně může být každodenní rozhodnutí vzít si kondom, když chtějí mít sex, nebo každodenní užívání tablet, náročné,“ popisuje profesorka Linda-Gail Bekkerová ve svém článku pro magazín The Conversation. Možnost, že by bylo třeba toto rozhodnutí učinit pouze dvakrát ročně, by tak mohla být doslova přelomem v oblasti prevence HIV.

Zmiňovaná dvojitě zaslepená a randomizovaná studie zahrnovala celkem původně HIV negativních 5338 žen ve věku 16 až 25 let z Jihoafrické republiky a Ugandy, které byly rozděleny do tří skupin. Jedna dostala infekce s lenacapavirem jednou za 26 týdnů, další dvě pak léky či jejich kombinace užívané v rámci stávajících metod pre-expoziční profylaxe. Mezi 2134 ženami, kterým byla podávána profylaxe ve formě injekce, nedošlo ani k jednomu případu nákazy virem HIV. Celkem se nakazilo 55 žen ze skupin, jež užívaly profylaxi ve formě tablet. Pro srovnání, míra nákazy byla 1,5 procenta respektive 1,8 procenta mezi ženami, které se chránily stávajícími možnostmi profylaxe.

Během studie, což není obvyklé, nebyla ženám omezována možnost otěhotnění. Celkem otěhotnělo 193 žen, které byly chráněny pomocí infekcí. Tyto ženy během těhotenství i následného kojení nebyly vyloučeny ze studie. Do budoucna se počítá s dalším výzkumem účinnosti této možnosti profylaxe u těhotných a kojících žen, zejména v podobě sledování, zda by takto bylo možné zabránit přenosu infekce z matky na dítě. To by podle profesorky Bekkerové, v případě, že se prokáže účinnost i v těchto případech, mohlo zásadně snížit riziko přenosu nákazy z matky na dítě i v oblastech se špatně dostupnou zdravotní péčí či u žen, pro které je náročné dodržovat pravidelné užívání tablet.

Ludmila Hamplová