Foto Lékárny v Dortmundu, Die Apotheke auf der Kuckelke: Wikimedia/ Joehawkins, licence CC BY-SA 4.0

Soumrak německých lékáren? Proti plánované reformě narůstá odpor

Už za dva týdny má německá spolková vláda předložit finální verzi reformy lékárenského trhu do legislativního procesu. Jenže na poslední chvíli se proti ní zvedá vlna odporu. Svou nespokojenost dávají najevo provozovatelé lékáren, ale také zástupci farmaceutického velkoobchodu. Zatímco první varují před negativními dopady zjednodušení přístupu na lékárenský trh, druzí si stěžují, že reforma povede ke snížení jejich výdělku. V konečném důsledku se tak má zhoršit dostupnost léků v Německu. O kritice předkládané reformy lékárenského trhu informuje řada německých médií, včetně portálů Merkur.de, Pharmazeutische Zeitung nebo Deutsche Apotheker Zeitung.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví ve skutečnosti nepřipravilo žádnou reformu lékárenského trhu, nýbrž zcela zásadní změnu celého systému. To je klíčové sdělení Spolkové lékárenské komory (ABDA).

Němečtí lékárníci varují, že chystané uvolnění pravidel pro podnikání v lékárnictví jen povede k tomu, že se zásobování léky pacientům zcela odosobní a lékárny se změní v jakýsi prodejní koutek léků v drogeriích nebo supermarketech. Zcela tak prý odpadne role lékárníka coby člověka, který pacientovi může předat důležitou radu při výběru a koupi léků. To prý hrozí i v případě léků na předpis.

Lékárníci: Trh ovládnou nadnárodní řetězce

ABDA varuje před negativními zkušenostmi z liberalizace lékárenského trhu z jiných zemí. Lékárníci se rovněž obávají, že veškerý trh ovládnou nadnárodní řetězce. „Je to jen malý krůček k tomu, aby byl zrušení zákaz vlastnictví lékárny třetími stranami. Zásobování a dodávky léků budou kontrolovat mezinárodně působící korporace,” cituje portál Pharmazeutische Zeitung z vyjádření Spolkové lékárenské komory.

Co se vlastně německým lékárníkům nelíbí? Trnem v oku jim je především ta část reformy navrhovaná spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem (SPD), podle níž by v některých případech nebyla nutná fyzická přítomnost odborného personálu (farmaceuta) v každé lékárně, tedy v každé provozovně, respektive pobočce konkrétní lékárny.

Nově by stačilo, aby byl přítomen pouze takzvaný farmaceuticko-technický pracovník, který by mohl léky vydávat. “V případě potřeby lze farmaceutické poradenství zákazníkům poskytovat prostřednictvím telefarmacie,” cituje portál Merkur.de z materiálu Spolkového ministerstva zdravotnictví. Jenže zároveň by platilo, že v případě přípravy léků na místě (jak je tomu například zvykem u některých antibiotik) by přítomnost farmaceuta v dané lékárně byla nutností. Zároveň by vedoucí lékárny musel být přítomen v dané lékárně nejméně osm hodin týdně.

Reagujeme na úbytek lékáren, brání se Lauterbach

Lauterbachův úřad mimo jiné argumentuje, že reaguje na klesající počet lékáren v Německu, který je zapříčiněn několika faktory. Patří mezi ně rostoucí nákladovost, a tedy klesající ziskovost lékáren, ale také zhoršující se demografická struktura německé populace, což vede k nedostatku lidí, kteří by byli ochotni lékárnu provozovat. A tím také udržet dostupnost léků i v méně lidnatých regionech.

Lékárníci za tím ale vidí budoucnost, kdy “majitel lékárny již není nezávislým zdravotníkem, ale je degradován na čistého obchodníka”. Podle ABDA navrhovaná reforma povede pouze ke zvýšení konkurenčního tlaku, což bude mít za následek další odliv kvalifikovaného personálu z lékárenství, a tedy další snížení dostupnosti léků.

Portál Deutsche Apotheker Zeitung také připomíná, že lékárníci varují před sílící konkurencí internetových lékáren. Konkrétně před nizozemskými společnostmi Shop Apotheke a DocMorris. Ty loni v Německu měly vydělat téměř 1,8 miliardy eur. Podíl zásilkově prodaných léků se podle Deutsche Apotheker Zeitung v Německu zvýšil přibližně na 10 procent, což znamená nezanedbatelný odliv tržeb a zisků právě “kamenným” lékárnám.

Reformu kritizuje i velkoobchod

Do jisté míry lze za paradoxní považovat i skutečnost, že navrhovaná reforma lékárenského trhu se příliš nezamlouvá ani v Německu působícím farmaceutickým velkoobchodníkům. Nelíbí se jim otevření otázky možných slev na léky a to, že nedojde ke zvýšení stropu pro velkoobchodní přirážku.

Také velkoobchodníci na to konto varují, že může dojít k ohrožení pravidelného zásobování léky v německých lékárnách. Spolková vláda má o konečné podobě reformy lékárenského trhu rozhodnout již 17. července.

Zdeňka Musilová