Foto: Pexels/Nicola Barts

Startuje čtvrté Milostivé léto

Pojištěnci s dluhem na pojistném a penále, které je vymáhané v daňové exekuci, mohou ode dneška využít už čtvrtého Milostivého léta. To potrvá do 30. listopadu 2024. Zapojit se do něho mohou fyzické osoby, jimž byla nařízena daňová exekuce na pojistné a penále nejpozději do 31. prosince 2023. Nyní mají tito dlužníci možnost se dluhů na penále a exekučních nákladů zbavit.

„VZP v průběhu akcí Milostivé léto I a Milostivé léto II, které se týkaly dlužníků, na něž byla uvalena soudní exekuce, odpustila penále celkem 14 tisícům klientů. V souhrnu šlo o 1,2 miliardy korun. V první vlně ML I se do akce zapojilo bezmála 11 tisíc lidí (uhradili dluh v souhrnné výši 230 milionů korun, VZP jim odpustila 880 mil. Kč na penále). V druhé vlně už takový zájem mezi klienty nebyl, akci využily zhruba tři tisíce lidí, kteří uhradili zhruba 110 mil. Kč a VZP jim odpustila 300 mil. Kč. Čtvrté, tzn. aktuální kolo Milostivého léta, které potrvá až do 30. listopadu, by se v případě VZP mohlo týkat až 12 tisíc klientů. Jedná se o mimořádné a jednorázové opatření, kdy VZP opět připravila pro své klienty podrobný návod, jak postupovat, včetně příslušných formulářů podávaných žádostí,“ uvádí mluvčí největší české zdravotní pojišťovny VZP Viktorie Plívová.

Milostivé léto IV je určeno pouze fyzickým, nikoliv právnickým osobám. Nepoužije se na pojistné, penále a exekuční náklady vymáhané prostřednictvím soudního exekutora, ani na pojistné a penále u plátce, vůči kterému bylo zahájeno insolvenční řízení a zjištěn úpadek.

Aby plátce mohl tuto mimořádnou akci využít, musí písemně požádat zdravotní pojišťovnu o odpuštění penále a exekučních nákladů, a to v období od 1. července do 30. listopadu 2024. Zároveň je povinen uhradit dlužné pojistné, případně první splátku, do 31. prosince 2024. Celý dluh v případě rozložení úhrady dlužného pojistného do splátek musí být zaplacen nejpozději do splatnosti poslední splátky. Splácení dluhu lze rozložit – pokud je u dlužníka v době podání žádosti dluh vyšší než 5000 Kč, může zdravotní pojišťovně oznámit, že dluh uhradí ve splátkách. V případě dlužného pojistného od 5000 Kč do 50 000 Kč bude splacení dluhu rozloženo do 12 měsíčních splátek, u dluhu nad 50 000 Kč do 36 měsíčních splátek.

„VZP využívá institut exekuce až jako poslední instanci, a to zejména s ohledem na zájmy klientů, na které může mít právě exekuce devastující dopad. Při vznikajícím dluhu na zdravotním pojištění proto pojišťovna nejprve své klienty o této skutečnosti informuje a vyzývá je k řešení situace či doložení potřebných dokumentů, a to prostřednictvím tzv. měkkého vymáhají, kdy jsou informace zaslané například formou SMS zprávy či emailu. Na takovou výzvu reaguje až třetina oslovených,“ objasňuje Plívová.

Pokud klient na tyto výzvy nereaguje, je mu dluh vyměřen a tato informace, včetně upozornění na vznik penále, je mu oficiálně zaslána poštou. V těchto fázích je stále možné požádat o odstranění tvrdosti zákona či o vyměření splátkového kalendáře, aby nebylo nutno přistoupit k exekuci. Každoročně se tak podaří odvrátit exekuci v tisících případech, kdy klient zareaguje na výzvy k řešení dluhu ještě předtím, než je soudní či daňová exekuce uvalena.

-red-