Ilustrační foto: Česká lékárnická komora

Ukvapenost, předání lékáren neerudovaným. Návrh sdíleného vedoucího lékárníka vyvolal řadu připomínek

Zastupitelstvo Jihočeského kraje využilo své zákonodárné iniciativy a navrhlo úpravu zákona o léčivech. Jejím jádrem má být zavedení možnosti, aby více lékáren mohlo sdílet jednoho vedoucího lékárníka. Zastupitelé věří, že by to umožnilo efektivnější využití farmaceutů a zlepšilo dostupnost lékárenské péče i v méně osídlených oblastech. Nyní skončilo připomínkové řízení k jejich návrhu, jenž podpořila ministerstva průmyslu a obchodu i zemědělství, stejně tak jako Hospodářská komora. Unie zaměstnavatelských svazů jej však považuje za ukvapenou improvizaci, která problém nedostupnosti lékárenské péče v odlehlých regionech nevyřeší. Množství výhrad má také ministerstvo zdravotnictví.

Podle znění paragrafu 79 zákona o léčivech musí mít každá lékárna svého vedoucího lékárníka, což podle jihočeských zastupitelů výrazně omezuje možnosti efektivního využití odborného personálu. Ustanovení je podle nich překážkou pro zajištění dostatečné a komfortní dostupnosti lékárenské péče občanům. „Lze ho v dnešní době považovat v určitém ohledu za již překonané,“ uvádějí zastupitelé v návrhu. Problém pak je obzvláště palčivý v odlehlejších oblastech, kde není farmaceutická péče dostatečně pokryta.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje proto navrhuje, aby „sdílený vedoucí lékárník“ mohl být ustanoven pro více než jednu lékárnu za předpokladu, že součet provozních dob těchto lékáren nepřekročí zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu. Tím by se umožnilo efektivnější využití farmaceutů, což by mělo mít pozitivní dopad na dostupnost lékárenské péče i v méně osídlených oblastech. Vzhledem k respektování součtu provozních dob by nemělo dojít k „roztříštění koncentrace“ tohoto pracovníka a neměla by tak být ohrožena ani kvalita poskytované péče.

Legalizace řízení lékáren neerudovanými?

Návrh se však nelíbí Unii zaměstnavatelských svazů (UZS), která k němu v rámci připomínkového řízení doporučila vládě přijmout nesouhlasné stanovisko. „Návrh je koncipován jako urychlené řešení, respektive jako improvizace, a ne jako jasné a strukturované systémové řešení situace reagující na příčinu – stav, kdy v regionálních menších místech dochází k relativnímu nedostatku odborného personálu lékáren a k prodeji malých lékáren. Návrh tak příčinu vzniklého stavu neřeší,“ argumentuje UZS s tím, že důsledkem návrhu by podle ní naopak bylo skokové snížení úrovně poskytování lékárenské péče.

„Návrh, aby v lékárnách nemusel být už ani vedoucí lékárník, znamená legalizaci stavu, kdy vlastník lékárny svěřuje chod lékárny nedostatečně erudovanému personálu. Vzhledem k tomu, že lékárny patří k zařízením primární zdravotní péče, mělo by toto nesystémové řešení z popsaných důvodů neblahý vliv na kvalitu poskytované péče a zdraví obyvatel,“ dodává v připomínkách Unie.

Ministerstvo zemědělství: Raději zřiďte výdejny

K návrhu Jihočechů naopak zaujaly souhlasné stanovisko Hospodářská komora, ministerstvo průmyslu a obchodu i ministerstvo zemědělství – poslední zmiňovaná instituce s tím doplňkem, že za stěžejní v této věci považuje stanovisko ministerstva zdravotnictví. Samotný resort ministra Vlastimila Válka k návrhu novely přijal v připomínkovém řízení neutrální stanovisko, tedy jej nepodpořil. Důvod? „Ministerstvo zdravotnictví s předkládaným návrhem nemůže vyjádřit souhlas, neboť nepředstavuje komplexní a vyváženou právní úpravu, která by přispěla kvalitě v oblasti regulace farmaceutického práva,“ stojí v připomínce. Úprava podle ministerstva zdravotnictví problém nedostatku farmaceutů nevyřeší, neboť přítomnost vedoucího lékárníka po celou dobu provozvní doby vyžaduje i vyhláška o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.

Jako řešení problému se zajištěním dostupnosti lékárenské péče v odlehlých oblastech ministerstvo zdravotnictví doporučuje zřízení takzvaných výdejen, tedy odloučených oddělení pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků (OVVL). „K fungování OOVL sdělujeme, že regulace jejich vzniku, kdy OOVL lze zřídit v obci nebo v městské části, kde není poskytována lékárenská péče a kde je zdravotnické zařízení poskytující ambulantní zdravotní služby, je dostatečná a naplňuje účel předloženého návrhu,“ uvádí resort s tím, že požadavky na personální zabezpečení jsou u těchto výdejen menší – stačí, když je farmaceut na telefonu nebo přítomný do jedné hodiny od vyžádání.

Navržená textace návrhu podle ministerstva zároveň nijak neřeší otázku vzdálenosti lékáren, které budou mít ustanoveného „společného“ vedoucího lékárníka „Lze se domnívat, že by tento nový institut mohl být využíván i účelově, a to například lékárnami s velmi omezenou pracovní dobou pro pacienty a veřejnost, které se věnují většinově pouze zásilkovému výdeji, což směřuje zcela proti smyslu navržené úpravy,“ připomínkuje ministerstvo zdravotnictví.

-fk-