Ilustrační foto: Pixabay

Úprava elektronizace i přísnější tresty pro lékárny. Prezident podepsal zásadní novely

Novelu zakotvující pravidla vedení zdravotní dokumentace v digitální podobě dnes podepsal prezident Petr Pavel. Novela výslovně stanovuje, že zdravotní dokumentace může být v listinné i elektronické podobě, oba způsoby jejího vedení bude možné kombinovat. Konkretizuje také účely nahlížení do zdravotnické dokumentace bez souhlasu pacienta. Prezident podepsal také novou úpravu zavádějící přísnější pravidla za nezavedení léků do evidence.

Zdravotní dokumentaci vymezí vládní novela jako soubor informací vedených, zpracovávaných a uchovávaných za účelem poskytování zdravotních služeb konkrétnímu pacientovi. A to bez ohledu na to, zda je poskytovatel získal od pacienta, od jiného poskytovatele, dalších osob nebo svou vlastní činností. Charakteristická bude dokumentace tím, že půjde o shromažďování informací kvůli poskytování zdravotní péče. Spadat do ní bude například identifikace pacienata, jeho anamnéza, zdravotní stav, soupis poskytnutých zdravotních služeb a laboratorní výsledky. Její součástí naopak nebudou doklady pro účtování pojišťovnám či samoplátcům nebo spisy ke stížnostem a právním sporům. Systém sledování četnosti darování krve má pomoci předcházet případům, kdy někteří lidé mohou absolvovat i několik odběrů v různých místech v krátkém čase.

Novela zavede také například systém pro sledování krve a právo pacienta na bezplatné získání první kopie zdravotní dokumentace nebo výpisu z ní. Vznikne navíc nový informační systém s cílem zlepšit administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků. Nový informační systém nazvaný Administrace by měl mimo jiné zkrátit čekací dobu na zařazení do studia a zrychlit systém vzdělávání.

Zpřísnění pro lékárny

Za nezavedení léků do evidence bude lékárnám hrozit nově až dvacetimilionový postih místo současného až dvoumilionového a nově i nejvýše dvouletý zákaz činnosti. Opatření by mělo podle zdůvodnění ztížit zakázaný vývoz léků do zahraničí, za který mohou úřady uložit pokutu rovněž až 20 milionů korun. Novela nabude účinnosti 15. dnem po zveřejnění ve sbírce.

Nynější desetinásobný rozdíl horní výše pokut u obou přestupků takzvaní reexportéři léků využívají, vyplývá z důvodové zprávy. Dosavadní výše sankce nemá dostatečný preventivní ani výchovný efekt, neboť v některých případech představuje pouze zlomek ceny „ztracených“ léčivých přípravků, stojí ve zdůvodnění zpřísnění sankce.

Systematické úmyslné nezavádění léků do evidence lékárny a jejich vyvedení z oficiálního distribučního řetězce je podle důvodové zprávy trendem poslední doby, byť počet případů není významný. „K zjištění tohoto trendu sice dochází jen v desítkách lékáren ročně, nicméně jedna taková lékárna je schopna za relativně krátké období ‚ztratit‘ i několik desítek tisíc balení registrovaných léčivých přípravků v ceně desítek milionů korun, v součtu takto mizí statisíce balení registrovaných léčivých přípravků ročně,“ píše se ve zdůvodnění.

Názory na novelu zakotvující pravidla vedení zdravotní dokumentace jsme vám v minulých dnech přinesli zde, zde a zde. V průběhu léta postupně vydáme i komentáře dalších zástupců odborných společností.

red, ČTK