Ilustrační foto: Freepik

V Brně začala stavba kardiovaskulárního a transplantačního centra

V Brně byla dnes slavnostně zahájena stavba Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). V sídle za 2,4 miliardy korun se budou první pacienti léčit na začátku roku 2026. Dnes to při poklepání základního kamene řekl ředitel CKTCH Petr Němec. Akce se zúčastnili také premiér Petr Fiala, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, zástupci města Brna i Jihomoravského kraje. Stavba byla zahájena po šesti letech příprav v areálu Fakultní nemocnice Brno. Umístění ocenil premiér Fiala. V Bohunicích se podle něj s ohledem na další zdravotnická zařízení i univerzitní kampus vytváří evropsky významné centrum zahrnující péči o pacienty, výzkum i vzdělávání.

CKTCH zřizované ministerstvem zdravotnictví nyní sídlí v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA). Pronajaté prostory ale kapacitně nevyhovují a brání dalšímu rozvoji. „Samostatně naše centrum funguje od roku 1991. Dnes jsme druhým největším transplantačním centrem v Česku a za tu dobu vzrostl počet pacientů i čekací doba na zákroky. Změnil se také charakter pacientů, kteří mají vyšší věk a více přidružených problémů. Výkony jsou tak komplexnější, což přináší vyšší nároky,“ uvedl Němec.

Centrum ročně udělá přes 1000 operací srdce a kolem 130 transplantací životně důležitých orgánů, jako jsou srdce, játra nebo ledviny. „S ohledem na kapacity lůžek už více operací provádět nemůžeme. Stále ale ještě narůstá počet transplantací, což je dobře, protože pacientů na čekacích listinách je více než těch, které můžeme transplantovat. Současně s tím narůstá počet ambulantně sledovaných pacientů téměř exponenciální řadou,“ dodal Němec.

Umístění nového centra se zvažovalo také v areálu FNUSA. Podle Němce je tam ale už nyní hustá zastavěnost, a tak budova vzniká v Bohunicích v sousedství psychiatrické kliniky. Výběr tohoto areálu je podle Fialy správná volba. „Tady v Bohunicích se vytváří, myslím, že i evropsky, významné a unikátní centrum, které propojuje nejrůznější typy oborů. Biomedicínský výzkum, fakultní nemocnici, nové centrum farmakologie i univerzitní kampus Masarykovy univerzity. Vše dohromady vytváří neuvěřitelnou synergii a sílu. Je to centrum, které snese nejpřísnější srovnání i z mezinárodního hlediska,“ řekl dnes v Brně premiér.

Nové sídlo vyjde na 2,4 miliardy korun. Asi 1,5 miliardy z celkových nákladů má pokrýt dotace z Národního plánu obnovy (NPO), zbytek státní rozpočet a vlastní prostředky CKTCH. Projekt počítá se sedmi nadzemními a dvěma podzemními podlažími. Pod budovou bude také 37 geotermálních vrtů a na střeše fotovoltaické panely. Centrum bude mít čtyři operační sály, tedy o jeden sál víc než dosud. Počet lůžek vzroste z 90 na 125 a počet lékařů z 60 na 70. Nové zaměstnance se snaží zařízení zajistit již nyní. Němec celkově počítá se zvýšením objemu péče zhruba o 15 procent.

-čtk-, -red-